«Κρυστάλωσε» η πώληση της ΕΒΖ

Επιχειρήσεις - Επενδύσεις Παρασκευή, 07 Σεπτεμβρίου 2012 13:02
«Κρυστάλωσε» η πώληση της ΕΒΖ

 Στον αέρα βρίσκεται η πώληση της Ελληνικής Βιομηχανίας Ζάχαρης (ΕΒΖ), καθώς η πώληση της ATEbank άλλαξε τα δεδομένα του σχετικού διαγωνισμού, παρά το γεγονός ότι οι διαδικασίες βρίσκονταν στο τελικό τους στάδιο.

Η πολωνική εταιρεία Polski και η ελληνική Επίλεκτος ήταν οι δύο διεκδικητές που είχαν απομείνει στην τελική κούρσα, περιμένοντας την απόφαση της κυβέρνησης, της ATEbank και των συμβούλων της. Κατά τις διαθέσιμες πληροφορίες και παρά την εκ πρώτης όψεως υπεροχή της Polsk, εθεωρείτο ότι θα αποτελέσει  την ευχάριστη έκπληξη.

Οι πληροφορίες του «S&B» αναφέρουν ότι ο ελληνικός όμιλος έχει συμφωνήσει τόσο με ξένο εξειδικευμένο όμιλο που δραστηριοποιείται στον συγκεκριμένο τομέα, όσο και με τους Έλληνες τευτλοπαραγωγούς, αλλά και τις κορυφαίες αγροτικές ενώσεις της χώρας.


Η αντίπαλός της βέβαια, η πολωνική Polski θέτει ισχυρή υποψηφιότητα καθώς διαθέτει και τα απαραίτητα κεφάλαια και την απαιτούμενη τεχνογνωσία αλλά και την εμπειρία της αγοράς ζάχαρης.

Κερδοφόρος πλέον η επιχείρηση

Επιτέλους κέρδη για την Ελληνική Βιομηχανία Ζάχαρης! Μετά από παρατεταμένες ζημίες, η θυγατρική της Αγροτικής Τράπεζας επιστρέφει σε κερδοφόρο τροχιά, πιστοποιώντας ότι οι προσπάθειες του σημερινού μάνατζμεντ απέφεραν τα επί χρόνια επιθυμητά αποτελέσματα.

Η ΕΒΖ έκλεισε τη χρήση Ιούλιος 2011-Ιούλιος 2012 με μικρά μεν για το μέγεθός της, αλλά ικανοποιητικά κέρδη, καθώς απέδωσαν οι επίπονες και καθοριστικές αποφάσεις εξυγίανσής της. Τόσο το κλείσιμο ζημιογόνων μονάδων, όσο και η αποχώρηση προσωπικού και η δραστική μείωση των λειτουργικών δαπανών, σε συνδυασμό με τη νέα τιμολογιακή πολιτική και την πολιτική εισαγωγών, άλλαξαν ριζικά την εικόνα της βιομηχανίας μέσα σε λίγα μόλις χρόνια.

Ο τζίρος κατά τη χρήση που έκλεισε παρέμεινε σταθερός και η τιμή ανά τόνο κυμάνθηκε από 750-800 ευρώ. Η προς πώληση επιχείρηση είχε βέβαια σημαντική ενίσχυση στα αποτελέσματά της και από την θυγατρική της στη Σερβία, η οποία αποφέρει αξιόλογα κέρδη και αποτελεί πολύτιμο περιουσιακό της στοιχείο.

Σημειώστε, ακόμα ότι η ΕΒΖ διαθέτει σημαντικής αξίας επενδυτικά ακίνητα, πέραν των ακινήτων που καλύπτουν οι παραγωγικές της εγκαταστάσεις, οι εγκαταστάσεις αποθήκευσης στη Λάρισα κ.λπ.