Ευρωπαϊκό Ποδόσφαιρο: Οι κορυφαίοι της σεζόν σύμφωνα με επιστημονική ανάλυση

Αθλητικά Ισοδύναμα Τρίτη, 16 Μαΐου 2017 17:55
Ευρωπαϊκό Ποδόσφαιρο: Οι κορυφαίοι της σεζόν σύμφωνα με επιστημονική ανάλυση

Με τη σεζόν 2016-17 να φτάνει στο τέλος της, οι μελετητές του Ποδοσφαιρικού Παρατηρητηρίου στο Διεθνές Κέντρο Μελετών για τον Αθλητισμό (CIES) στην Ελβετία προσπάθησαν να αναδείξουν τους κορυφαίους ποδοσφαιριστές της χρόνιας, μέσα από έναν εμπεριστατωμένο και επιστημονικό τρόπο.

Τις περισσότερες φορές, τα βραβεία για τους κορυφαίους παίκτες της σεζόν καταλήγουν σε αυτούς που πέτυχαν τα περισσότερα γκολ ή είναι περισσότερο εμπορικοί ή αγωνίζονται στις κορυφαίες ομάδες. Οι ερευνητές του Ποδοσφαιρικού Παρατηρητηρίου, ωστόσο, κρίνουν με απολύτως αγωνιστικά κριτήρια και για αυτό και οι δικές τους αξιολογήσεις έχουν πάντα ιδιαίτερο ενδιαφέρον.

Στην προσπάθειά τους να επιλέξουν τους καλύτερους με βάση την πραγματική τους απόδοση και όχι τη δημοφιλία τους, οι ειδικοί του CIES χρησιμοποίησαν αναλυτικές μεθόδους βασισμένες στα δεδομένα που πήραν από τα λεπτομερή στατιστικά των παικτών. Βασικός όρος για να μπει ένας ποδοσφαιριστής στην όλη διαδικασία, ήταν να έχει αγωνιστεί σε όλη την αγωνιστική περίοδο τουλάχιστον 2.000 λεπτά, ώστε να ξεχωρίσουν οι παίκτες με σταθερότητα στην απόδοσή τους.

Οι ερευνητές χώρισαν τους παίκτες όλων των ομάδων από τα πέντε κορυφαία ευρωπαϊκά πρωταθλήματα (Αγγλίας, Ισπανίας, Ιταλίας, Γερμανίας και Γαλλίας) σε επτά κατηγορίες, ανάλογα με τη θέση που αγωνίζονται (τερματοφύλακες, κεντρικοί αμυντικοί, πλάγιοι μπακ, αμυντικοί κεντρικοί μέσοι, επιθετικοί κεντρικοί μέσοι, εξτρέμ και επιθετικοί) και ανέδειξαν τους 10 κορυφαίους σε κάθε θέση.

Κορυφαίος στην αξιολόγηση ο Λιονέλ Μέσι (93,5), με τους Μέρτενς (91), Τζέκο (90,5), Ρονάλντο (90) και Τιάγκο Αλκάνταρα (90) να ακολουθούν. Φυσικά, όπως και κάθε ανάλογη αξιολόγηση, και αυτή του CIES σηκώνει πολύ κουβέντα για το αν είναι σωστή, την κατηγοριοποίηση των παικτών, κλπ.

Αναλυτικά οι 10 καλύτεροι παίκτες στα μεγάλα πρωταθλήματα ανά θέση και η καλύτερη 11άδα σε σχήμα 4-3-3 (χωρίς επιθετικά χαφ)