Η αλυσίδα εστιατορίων του ΛεΜπρόν, σπάει κάθε ρεκόρ επιχειρηματικής ανάπτυξης

Αθλητικά Ισοδύναμα Τετάρτη, 12 Ιουλίου 2017 18:20
Η αλυσίδα εστιατορίων του ΛεΜπρόν, σπάει κάθε ρεκόρ επιχειρηματικής ανάπτυξης

Ο «βασιλιάς» του παγκόσμιου μπάσκετ, ΛεΜπρόν Τζέιμς, δεν αποκλείεται να λάβει τον ίδιο τίτλο και στο χώρο της εστίασης, με την αλυσίδα με πιτσαρίες στην οποία επενδύει να είναι η πιο ραγδαίως αναπτυσσόμενη στην επιχειρηματική ιστορία των ΗΠΑ.

Η Blaze Pizza ξεκινησε να λειτουργεί πριν από πέντε χρόνια διαθέτοντας δύο καταστήματα στη Νότια Καλιφόρνια. Η φιλοσοφία της είναι να προσφέρει οικονομικά προσιτή αλλά ποιοτική πίτσα, σε όσους ψάχνουν για γρήγορο μεσημεριανό. Η ιδέα του να επιλέγεις μία πίτσα με όποιο υλικό θες και να την έχεις μέσα σε τρία λεπτά έκανε «κλικ» στους λάτρεις της πίστας Αμερικανούς, με την Blaze Pizza να σημειώνει τεράστια επιτυχία. Έτσι, έφτασε στο σημείο εχθές να ανοίγει το 200ο της κατάστημα, κάτι που καμία άλλη εταιρεία φαγητού δεν πέτυχε σε τόσο μικρό χρονικό διάστημα.

Ένα από τα σημαντικότερα πρόσωπα για την εταιρεία είναι και ο αστέρας του NBA ΛεΜπρόν Τζέιμς, που επένδυσε σε αυτή λίγο μετά την ίδρυσή της και πλέον διαθέτει τα δικά του καταστήματα ενώ φυσικά πρωταγωνιστεί και στις διαφημιστικές της καμπάνιες και την προμοτάρει μέσω των social media. Ο επιχειρηματικά δαιμόνιος Τζέιμς επέλεξε να σταματήσει την εμπορική του συνεργασία με τον κολοσσό McDonald’s για να ασχοληθεί με την Blaze, προτιμώντας τον ρόλο του επενδυτή από αυτόν του διαφημιστή.

Το ρίσκο που πήρε ήταν σίγουρα μεγάλο, αφού άφησε συμβόλαιο 16 εκατ. δολ. για τέσσερα χρόνια, η πορεία όμως της Blaze τον δικαιώνει. Σε πρόσφατο γκάλοπ η Blaze ψηφίστηκε ως δεύτερη καλύτερη αλυσίδα πίτσας πίσω μόνο από την Papa John's και μπροστά από την πασίγνωστη Pizza Hut που στις ΗΠΑ διαθέτει 7.000 καταστήματα. Πόσα χρήματα έχει βγάλει ο Τζέιμς από αυτή την ενασχόληση δεν είναι γνωστό, αλλά αυτό που ξέρουμε είναι πως οι πωλήσεις της Blaze πήγαν από τα 6 εκατ. το 2013 στα 185 εκατ. το 2016, με τις εκτιμήσεις να κάνουν λόγο για 285 εκατ. φέτος και 1,1 δισ. το 2022!

Ο κορυφαίος σύγχρονος μπασκετμπολίστας κατέλαβε τη δεύτερη θέση στην πρόσφατη λίστα του Forbes με τους καλύτερα αμειβόμενους αθλητές του κόσμου με 86,2 εκατ. δολάρια από τον Ιούνιο του 2016 μέχρι τον Ιούνιο του 2017. Εκτός από τον μισθό των 31,2 εκατ. που εισέπραξε από τους Καβαλίερς, ο Τζέιμς καρπώθηκε 55 εκατ. από χορηγικές συμφωνίες και τις επιχειρηματικές του κινήσεις.