Η μετεγγραφή του Νεϊμάρ προκαλεί τριγμούς στις σχέσεις των ευρωπαϊκών κλαμπ

Αθλητικά Ισοδύναμα Παρασκευή, 11 Αυγούστου 2017 11:15
Η μετεγγραφή του Νεϊμάρ προκαλεί τριγμούς στις σχέσεις των ευρωπαϊκών κλαμπ

Μόνον...ισοδύναμα δεν είναι πλέον τα μεγέθη, ακόμα και μεταξύ των μεγάλων ποδοσφαιρικά συλλόγων... Η αξίας 220 εκατομμυρίων ευρώ μετεγγραφή του Νεϊμάρ από την Μπαρτσελόνα στην Παρί Σεν Ζερμέν δε θα μπορούσε να μην επηρεάσει το κλίμα εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης Συλλόγων (ECA), όπως φάνηκε ξεκάθαρα στη χθεσινή συνάντηση της Ένωσης.

Οι πρόεδροι της Παρί Σ.Ζ, Νάσερ Αλ Κελαϊφί, και της Μπαρτσελόνα, Ζοσέπ Μαρία Μπαρτομέου, συναντήθηκαν χθες για πρώτη φορά μετά τη μεταγραφή Νεϊμάρ. Ήταν στη Μαδρίτη και όπως αναφέρει η As, δεν αντάλλαξαν ούτε ματιά. Και οι δύο είναι μέρος της εκτελεστικής επιτροπής της Ευρωπαϊκής Ένωσης Συλλόγων, η οποία συνεδρίασε στο ξενοδοχείο Phoenix στην ισπανική πρωτεύουσα. Μαζί τους οι εκπρόσωποι των άλλων μεγάλων ευρωπαϊκών συλλόγων, συμπεριλαμβανομένης των Ρεάλ Μαδρίτης, Γιουβέντους, Μπάγερν, Λυών, Άρσεναλ και Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ.

«Μπαρτομέου και Αλ Κελαϊφί δεν έχουν ακόμη μιλήσει. Είναι αλήθεια ότι κατά τη διάρκεια της συνάντησης, δημοσίως, κανείς δεν κατηγόρησε για κάτι τον πρόεδρο της Παρί Σεν Ζερμέν σχετικά με τη μεταγραφή του Νεϊμάρ. Αλλά στους διαδρόμους του ξενοδοχείου το θέμα κάθε συζήτησης ήταν η μετακίνηση του Νεϊμάρ και η διατάραξη της αγοράς από την Παρί Σεν Ζερμέν. Κανείς δεν μπορεί να είναι ήσυχος. Υπάρχει πανικός για τα πετροδολάρια και την αδυναμία να την ανταγωνιστούν», είπε στην ισπανική εφημερίδα, άνθρωπος που συμμετείχε στη συνάντηση.

«Ο Ρουμενίγκε θεωρεί ότι αυτή η Παρί Σεν Ζερμέν θα προκαλέσει έναν πόλεμο μεταξύ των μεγάλων ευρωπαϊκών συλλόγων και επέλεξε να φύγει», δήλωσε η ίδια πηγή, σχετικά με την ανακοίνωση του Γερμανού πρώην άσου και νυν αξιωματούχου της Μπάγερν πως δε θα προσπαθήσει να επανεκλεγεί στη θέση του προέδρου της ECA. Είχε αυτή τη θέση από το 2008, όταν δηλαδή συστάθηκε η ECA.

Ο νέος πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου θα εκλεγεί στις 5 Σεπτεμβρίου στη Γενεύη. «Αυτό που τον περιμένει δεν είναι εύκολο. Οι ομάδες φοβούνται την Παρί Σεν Ζερμέν ή άλλους συλλόγους. Γι αυτό αναζητούνται τρόποι να περιοριστεί η δράση της Παρί Σεν Ζερμέν, ένα κοινό σχέδιο».

Το γκρουπ των ομάδων που συμμαχούν εναντίον της κατάστασης αυτής έχει να αντιμετωπίσει εξαιρετικές δυσκολίες «αφού τα πετροδολάρια έχουν μπει στο παιχνίδι, οι παίκτες πάνε όπου πληρώνουν καλύτερα». Ο πρόεδρος της Λιόν, Ζαν Μισέλ Ολάς, είπε χαρακτηριστικά: «Αντιμέτωποι με τους επενδυτές και το κράτος του Κατάρ, το οποίο έχει τεράστια έσοδα που συνδέονται με την παραγωγή φυσικού αερίου, δεν μπορούμε να έρθουμε. Κατά τη μεταγραφή του Νεϊμάρ δεν τηρήθηκαν οι κανόνες του οικονομικού Fair Play και αν η UEFA δε σταματήσει την Παρί Σ.Ζ θα πρέπει κάθε χώρα να το πράξει».

Οι περισσότεροι σύλλογοι στην ECA είναι υπέρ της παρουσίασης μιας κοινής καταγγελίας στην UEFA, που θα απαιτεί την τήρηση του οικονομικού Fair Play. Έχουν την υποστήριξη των μεγάλων ευρωπαϊκών Λιγκών, ενώ δεν αποκλείεται η προσφυγή στο δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης και η καταγγελία για αθέμιτο ανταγωνισμό στην Παρί Σεν Ζερμέν.