Τσάμπιονς Λιγκ: «Βροχή» χρήματος για τα τηλεοπτικά της τριετίας 2018-21

Αθλητικά Ισοδύναμα Παρασκευή, 08 Σεπτεμβρίου 2017 19:47
Τσάμπιονς Λιγκ: «Βροχή» χρήματος για τα τηλεοπτικά της τριετίας 2018-21

Επιτυχημένες, τουλάχιστον σε εμπορικό και οικονομικό επίπεδο, δείχνουν να είναι οι μεταρρυθμίσεις που αποφάσισε να κάνει η ΟΥΕΦΑ στο Τσάμπιονς Λιγκ, αν κρίνουμε από την τεράστια αύξηση που παρατηρείται στα τηλεοπτικά συμβόλαια για τον νέο κύκλο (2018-21).

Το Τσάμπιονς Λιγκ που θα ξεκινήσει τον Σεπτέμβριο του 2018 θα έχει κομβικές διαφορές με τα προηγούμενα, ύστερα από την περσινή απόφαση της Ευρωπαϊκής Συνομοσπονδίας Ποδοσφαίρου. Ως γνωστόν οι πιο ισχυρές ομάδες των κορυφαίων πρωταθλήματα θα έχουν μόνιμη θέση, ενώ για πρώτη φορά οι αγώνες κάθε ημέρας θα χωρίζονται σε δύο διαφορετικές χρονικές ζώνες (20:00 και 22:00). Οι μεγάλες ομάδες ικανοποιήθηκαν με αυτή την εξέλιξη, οι μικρές καθώς και οι λίγκες παραπονέθηκαν, ωστόσο αυτό που στο τέλος μετράει είναι το οικονομικό, με τις μεταρρυθμίσεις να αγκαλιάζονται από τον βασικό «χρηματοδότη», την τηλεόραση.

Η διαδικασία δημοπράτησης των τηλεοπτικών δικαιωμάτων του Τσάμπιονς Λιγκ για την τριετία 2018-21 ακόμα δεν έχει ολοκληρωθεί, ωστόσο οι μέχρι στιγμής συμφωνίες έχουν σχεδόν ξεπεράσει σε αξία τις αντίστοιχες για την τριετία που διανύουμε τώρα (2015-18). «Για την επερχόμενη τριετία οραματιζόμαστε μία αύξηση στα τηλεοπτικά έσοδα της τάξεως του 35%», δήλωσε στη γαλλική «Equipe» ο Διευθυντής Μάρκετινγκ της ΟΥΕΦΑ, Γκι - Λοράν Επστέν. Στην πραγματικότητα η αύξηση θα είναι πολύ μεγαλύτερη.

Στις πέντε ισχυρότερες ευρωπαϊκές αγορές, δηλαδή σε Βρετανία, Γερμανία, Ιταλία, Ισπανία και Γαλλία, η εταιρεία μάρκετινγκ Team, που εδώ και δεκαετίες διαχειρίζεται για λογαριασμό της ΟΥΕΦΑ τα εμπορικά, χορηγικά και τηλεοπτικά δικαιώματα του Τσάμπιονς Λιγκ, κατάφερε να εξασφαλίσει συμφωνίες με 50% περισσότερα χρήματα από πριν. Από τα τηλεοπτικά δίκτυα αυτών των χωρών στα ταμεία της ΟΥΕΦΑ θα μπαίνει ετησίως 1,5 δισ. ευρώ (από την επόμενη σεζόν), ενώ οι συνολικές απόλαβες (από όλο τον πλανήτη) για την τρέχουσα χρονιά φτάνουν το 1,65 δισ.

Πιο συγκεκριμένα:
•    Μ. Βρετανία: Από 333.3 σε 450 εκατ. ευρώ ετησίως (+ 35%)
•    Γαλλία: Από 140 σε 315 εκατ. ευρώ ετησίως (+125)
•    Ιταλία: Από 223 σε 280 εκατ. ευρώ ετησίως (+ 25.5%)
•    Γερμανία: Από 120 σε 200 εκατ. ευρώ ετησίως (+ 66%)
•    Ισπανία: Από 180 σε 240 εκατ. ευρώ ετησίως (+ 33%)

Ιστορικά, από αυτές τις αγορές προέρχεται το 60% των τηλεοπτικών εσόδων της ΟΥΕΦΑ, κάτι που σημαίνει πως όταν η διαδικασία των τηλεοπτικών συμβολαίων ολοκληρωθεί το προηγούμενο ρεκόρ όχι απλά θα έχει κατατριφθεί αλλά θα έχει συντριβεί. Τα κανάλια σε όλο τον κόσμο αντιμετωπίζουν με ενθουσιασμό πως οι πιο δημοφιλείς ομάδες θα έχουν σχεδόν σίγουρη θέση στη διοργάνωση, ενώ οι διαφορετικές ώρες έναρξης ισοδυναμούν με μεγαλύτερη τηλεθέαση.

Οι παράγοντες της ΟΥΕΦΑ, αλλά και πολλών ομάδων, τρίβουν τα χέρια τους, ωστόσο υπάρχει και η άλλη πλευρά που θεωρεί πως συντελείται ένα μεγάλο λάθος. Με την αξία των τηλεοπτικών να εκτοξεύεται μόνο τα συνδρομητικά κανάλια θα μπορούν να δείχνουν τα ματς, υπάρχει ο φόβος οι κορυφαίες στιγμές του πιο αγαπητού σπορ να φτάνουν στα μάτια πολύ λίγων. Αυτό ενδέχεται να πλήξει τόσο το ίδιο το σπορ, όσο και χορηγούς και διαφημιζόμενους, των οποίων τα μηνύματα και οι καμπάνιες θα φτάνουν σε λιγότερους υποψήφιους καταναλωτές.