Nike: Ασυνήθιστα δύσκολες εποχές στην εταιρεία κυρίαρχο της αθλητικής βιομηχανίας

Αθλητικά Ισοδύναμα Δευτέρα, 25 Σεπτεμβρίου 2017 12:01
Nike: Ασυνήθιστα δύσκολες εποχές στην εταιρεία κυρίαρχο της αθλητικής βιομηχανίας

Σε γενική αναδιάρθρωση όλων των επιχειρήσεων του ομίλου προχωράει η Nike, όπως ενημέρωσε τους μετόχους ο Διευθύνων Σύμβουλός της, Μαρκ Πάρκερ, εν μέσω μίας περιόδου όπου η δεδομένη κυριαρχία της αμφισβητείται από τον ανταγωνισμό.

Στα τέλη της προηγούμενης εβδομάδας πραγματοποιήθηκε η ετήσια γενική συνέλευση των μετόχων της Nike. Αυτή τη φορά στην εκδήλωση δεν υπήρχαν διάσημοι αθλητές ή πασίγνωστα μοντέλα, ενώ γενικότερα έλειπε η συνηθισμένη αίγλη, ίσως γιατί οι άνθρωποι της αμερικανικής εταιρείας ήθελαν να την κάνουν πιο ταιριαστή στη νέα εποχή λιτότητας και της «αναγέννησης» ανταγωνιστών.

«Αυτή ήταν μια ιδιαιτέρως δύσκολη και γεμάτη προκλήσεις περίοδος», δήλωσε ο Πάρκερ, μιλώντας για το οικονομικό έτος της εταιρείας. «Το να πρέπει να αποχωριστείς κάποιους «συμπαίκτες» ήταν ιδιαίτερα οδυνηρό», είπε, σχολιάζοντας την απόφαση της εταιρείας να απολύσει το 2% του εργατικού δυναμικού της, περίπου 1.400 άτομα. Οι περισσότεροι ενημερώθηκαν για τον τερματισμό της σύμβασής τους τον Σεπτέμβριο.

Η προηγούμενη εβδομάδα έφερε και περισσότερα κακά νέα. Όπως έγινε γνωστό η Adidas ξεπέρασε τηn Jordan Brand (θυγατρική της Nike) και ανέβηκε 2η στη λίστα με τια αθλητικές μάρκες που έχουν τις μεγαλύτερες πωλήσεις στην αγορά των ΗΠΑ. Η εξέλιξη αυτή κατέδειξε την τεράστια ανάκαμψη της Adidas καθώς και τη μείωση στις πωλήσεις των καθαρά μπασκετικών παπουτσιών, όπου παραδοσιακά Nike και Jordan κυριαρχούν.

Πρέπει να ξεκαθαρίσουμε πως η πρωτιά της Nike δεν αμφισβητείται. Ακόμα και σε αυτό το όχι καλό 12μηνο κατάφερε να αυξήσει τα συνολικά της έσοδα κατά 6% ανεβάζοντάς τα στα 34,4 δισ. δολάρια, ενώ τα καθαρά κέρδη ήταν 4,24 δισ. Τα ποσά αυτά είναι πολύ μεγαλύτερα από τα αντίστοιχα των ανταγωνιστών, ωστόσο φαίνεται πως η Nike δεν είναι πλέον ο γίγαντας που τρομοκρατεί όλη τη βιομηχανία, ενώ οι μέρες του 2015 που ο Πάρκερ έκανε λόγο για τζίρο 50 δισ. μέχρι το 2020, μοιάζουν πολύ μακρινές.

Τα στελέχη της εταιρείας πάντως δε μένουν με σταυρωμένα τα χέρια. Ήδη ξεκίνησαν μια εκτεταμένη αναδιάρθρωση, της οποίας βασικός στόχος είναι να διπλασιαστεί η ταχύτητα ανάπτυξης του προϊόντος, να μειωθεί στο ήμισυ ο χρόνος που χρειάζεται για να φτάσουν αυτά τα προϊόντα στους καταναλωτές και να διπλασιαστεί ο αριθμός των αλληλεπιδράσεων με τους πελάτες. Με τον παραδοσιακό κλάδο λιανικής πώλησης να παραπαίει, το στοίχημα για τη Nike παίζεται στο αν καταφέρει να αναπτύξει τον τομέα των πωλήσεων-απευθείας-στον καταναλωτή (ηλεκτρονικό εμπόριο). Αυτό σίγουρα τρομάζει εμπόρους και καταστηματάρχες, που για χρόνια έβλεπαν τη Nike ως ζωτικό προμηθευτή και συνεργάτη, όχι ως ανταγωνιστή.

«Όλα αυτά θα τα κάνουμε για ένα λόγο. Επειδή ο καταναλωτής το απαιτεί», υπερτόνισε ο Πάρκερ. «Όλη μας η ομάδα τρέχει προς αυτή τη νέα ευκαιρία».

Επιμέλεια: Αλέξανδρος Δαέλης