Όταν πέφτει μια μετοχή, όλα καλά. Όταν ανεβαίνει, είναι… παιχνίδι!

Διαφυγόντα-Ψίθυροι Παρασκευή, 29 Νοεμβρίου 2013 07:07
Όταν πέφτει μια μετοχή, όλα καλά. Όταν ανεβαίνει, είναι… παιχνίδι!

Περίεργα, τουλάχιστον , πράγματα, συμβαίνουν κατά συρροή το τελευταίο διάστημα σε σχέση με την πορεία των τραπεζικών μετοχών – και δη της Eurobank– η οποία έχει την «τιμητική» της, ειδικά από συγκεκριμένο οικονομικό site.

Σύμφωνα, λοιπόν, με την… παγκόσμια θεώρηση του εν λόγω ιστότοπου, ο οποίος συνεχίζει να προπαγανδίζει την άποψή του για τη Eurobank, όταν ανεβαίνει μια μετοχή, τότε πρόκειται περί.. παιχνιδιού! Ενώ όταν πέφτει, είναι όλα καλά!

Είναι προφανές ότι δεν έχουν όλοι και ειδικότερα το συγκεκριμένο μέσο, την ίδια μέριμνα για το αν ο μικροεπενδυτής χάνει κεφάλαια, αλλά επίσης και όταν χάνει ο Έλληνας φορολογούμενος, χρήματα του οποίου διαχειρίζεται το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, που αποτελεί το μεγαλομέτοχο της Eurobank.

To  συγκεκριμένο μέσο στάζει, επίσης, μαύρη χολή και για την Εθνική, για λόγους που προφανώς γνωρίζει το ίδιο, αλλά δεν γνωρίζει η τράπεζα, ενώ για την περίπτωση της μετοχής της Alpha Bank, που επίσης συνεχίζει να ανεβαίνει, δεν υπάρχει η αντίστοιχη αντιμετώπιση, περί ύπαρξης «παιχνιδιού».

Και επειδή εδώ μας αρέσει να εξηγούμε τι γράφουμε, αν έπρεπε να κάνει η Eurobank αύξηση με τους ίδιους όρους, πχ της Εθνικής, τότε θα είχαμε τους εξής συσχετισμούς: Η Εθνική έκανε αύξηση με 4,29 ευρώ και με TBV 1,55 ευρώ, το οποίο δίνει ένα PBV 2,76. Το αντίστοιχο της Eurobank, με TBV 0,66 ευρώ, δίνει τιμή αύξησης 1,83 ευρώ!

Φυσικά, εμείς θεωρούμε λογικό να γίνει η αύξηση της Eurobank, με τους ίδιους όρους που έγινε και η αύξηση της Πειραιώς.