Αστέρας Βουλιαγμένης: Καμία προσφορά, πάνω από τα 300 εκατ. ευρώ!

Διαφυγόντα-Ψίθυροι Δευτέρα, 02 Δεκεμβρίου 2013 07:34
Αστέρας Βουλιαγμένης: Καμία προσφορά, πάνω από τα 300 εκατ. ευρώ!

ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ. Σύμφωνα με άριστα πληροφορημένες πηγές, οι τέσσερις ενδιαφερόμενοι για την απόκτηση του φιλέτου του Αστέρα Βουλιαγμένης, εκ των οποίων παρέμειναν τελικά οι τρεις, υπέβαλαν προσφορές πολύ μικρότερες από αυτές που περίμενε το ΤΑΙΠΕΔ, η Εθνική και η κυβέρνηση, καθώς καμία δεν ξεπέρασε τα 300 εκατ. ευρώ!

Σοβαρά ερωτηματικά εγείρει η διαδικασία πώλησης του Αστέρα Βουλιαγμένης, του καλύτερου τουριστικού φιλέτου της Ανατολικής Μεσογείου, το οποίο περιλαμβάνει ξενοδοχεία, bungalows, μαρίνα, έξτρα έκταση 117 στρεμμάτων του ΕΟΤ, παραλία 2.100 μ. και ακτογραμμή 1.600 μ.. Πέραν των σοβαρότατων αντιδράσεων του δήμου Βάρης-Βούλας-Βουλιαγμένης, για το γεγονός ότι μπορούν να κατεδαφιστούν τα υφιστάμενα bungalows, ακόμα και οι υφιστάμενες ξενοδοχειακές μονάδες, προκειμένου να δημιουργηθούν παραθεριστικές κατοικίες, οι ενδιαφερόμενοι όμιλοι φαίνεται ότι αξιοποιούν με τον καλύτερο τρόπο την ανάγκη της κυβέρνησης και του ΤΑΙΠΕΔ να παρουσιάσουν έργο και για το λόγο αυτό προσέφεραν τίμημα, το οποίο απέχει παρασάγγας από την πραγματική αξία του όλου συγκροτήματος.

Σύμφωνα λοιπόν με πηγή, η οποία γνωρίζει πολύ καλά την υπόθεση πώλησης του Αστέρα, καμία από τις τρεις κοινοπραξίες που παραμένουν στο διαγωνισμό, αλλά ακόμα και αυτοί του ομίλου Λάτση που αποκλείστηκε από την περαιτέρω διαδικασία, δεν προσέφερε τίμημα που να υπερβαίνει τα 300 εκατ. ευρώ. Κάποιες μάλιστα από τις προσφορές κινήθηκαν στα επίπεδα των 240 έως 265 εκατ. ευρώ.

Αν αναλογιστεί κανείς ότι η χρηματιστηριακή αξία του Αστέρα ανέρχεται αυτή τη στιγμή σε μόλις 270 εκατ. ευρώ (ενώ το Μεγάλη Βρετανία, αποτιμάται σε 400,6 εκατ.!!!) χωρίς να υπολογίζεται καθόλου και η μαρίνα της Βουλιαγμένης, η οποία ελέγχεται από την εισηγμένη εταιρεία, χωρίς να υπολογιστεί το επιπλέον ακίνητο των 117 στρεμμάτων του ΕΟΤ (που ανήκει στο ΤΑΙΠΕΔ και θα εισφερθεί μέσω αύξησης κεφαλαίου στον Αστέρα) και χωρίς να έχει εκτιμηθεί η παραλία μήκους 2.100 μ., το φιλέτο αυτό θα πωληθεί στην καλύτερη των περιπτώσεων, πέριξ των 350 εκατ. ευρώ.

Το ΤΑΙΠΕΔ, όπως είναι γνωστό, ζήτησε αυξημένες προσφορές από τους τρεις ομίλους που παραμένουν στη διεκδίκηση και ελπίζει σε ένα τίμημα που θα προσεγγίζει τα 350 εκατ. ευρώ, αν και δεν είναι λίγοι αυτοί που πιστεύουν ότι ούτε αυτό το ποσό θα προσφερθεί τελικά από τους τρεις διεκδικητές.

Το εξωφρενικό είναι ότι, ακόμα και ξένοι οίκοι είχαν εκτιμήσει ότι η αξία του συγκροτήματος του Αστέρα και μάλιστα χωρίς να συνυπολογίζουν και τη μαρίνα Βουλιαγμένης, προσεγγίζει το 1 δισ. ευρώ(!!!), ενώ κατά διαστήματα ακόμη και παράγοντες της αγοράς που πρόσκεινται στο κυβερνητικό σχήμα και δη στο κόμμα της Νέας Δημοκρατίας, εγκαλούσαν παλαιότερα την κυβέρνηση Παπανδρέου, να μην πουλήσει τον Αστέρα χαμηλότερα από 1,2 δισ. ευρώ!!!