Τα... εξειδικευμένα ΜΜΕ, ακόμα δίνουν τιμή αύξησης, για την Εurobank

Διαφυγόντα-Ψίθυροι Τρίτη, 01 Απριλίου 2014 08:14
Τα... εξειδικευμένα ΜΜΕ, ακόμα δίνουν τιμή αύξησης, για την Εurobank

Είναι να απορείς, με την (ανιστόρητη έως ύποπτη) επιμονή σχεδόν όλων των εξειδικευμένων ΜΜΕ, να δίνουν ακόμα και σήμερα, αυθαίρετα, τιμή αύξησης για την Εurobank. Το ''S&B'', ήταν το μoναδικό site, που περιέγραψε, πριν 4 μήνες, με ακρίβεια τη διαδικασία ιδιωτικοποίησης της τράπεζας και επιβεβαιώθηκε 100%.

Παρά το γεγονός ότι δεν τους βγήκε τίποτα μέχρι σήμερα και παρά το γεγονός ότι έχουν γελοιοποιηθεί με τα απίθανα σενάρια που έγραφαν - για αύξηση στα 0,30 ευρώ, για είσοδο ιδιωτών επενδυτών και για προσαρμογή της τιμής κ.λπ. - οι κατασκευαστές των φαντασιόπληκτων «ρεπορτάζ» έχουν υποστεί ένα ακόμα σκωτζέζικο ντους και τώρα τρέχουν να καλυφθούν, «αναπροσαρμόζοντας» τις τιμές που έδιναν επί μεγάλο χρονικό διάστημα.

Η τιμή της αύξησης, για την ιδιωτικοποίηση της Eurobank, όπως αυτή εισήχθη στο πολυνομοσχέδιο που ψηφίστηκε την Κυριακή το βράδυ, έχει να κάνει με την μέθοδο της αποτίμησης και με όρους P/TBV, από τους οποίους δεν μπορεί να παρεκκλίνει. Η Alpha Bank και η Πειραιώς, που προχώρησαν σε αυξήσεις αντλώντας 2,95 δισ., είχαν μεσοσταθμικό P/TBV 1,09, το οποίο για την Eurobank αντιστοίχως διαμορφώνεται σε 0,5886.

Όσοι, λοιπόν, μας έλεγαν - και μάλιστα με... πιθανότητες 98% - ότι η ιδιωτικοποίηση της Eurobank θα γίνει με 0,30 ευρώ, τώρα το ανέβασαν σε 0,38 (!), αγνοώντας και πάλι το P/TBV. Οι άνθρωποι γράφουν ή ό,τι τους πλασάρουν ή εξυπηρετούν καταστάσεις. Αν ήταν γνώστες και ασχολούνταν σοβαρά, θα λάμβαναν υπόψη τους το αυτονόητο, δηλαδή το P/TBV.

Σημειώνουμε ότι η Eurobank, μετά την αύξηση, μέσω της οποίας θα ιδιωτικοποιηθεί, θα έχει core tier1 στο 19,3 και αν αποπληρώσει τις προνομιούχες μετοχές του Δημοσίου, αυτός ο δείκτης θα διαμορφωθεί σε 16,8 και θα είναι ο υψηλότερος στον κλάδο.

(Υ.Γ.: Ευχαριστούμε τους επισκέπτες μας για τα e-mails και τα τηλεφωνήματα, με τα οποία επιβραβεύουν την προσπάθειά μας για έγκαιρη και έγκυρη ενημέρωση, όλων όσων ενδιαφέρονται είτε για το θέμα της Eurobank είτε για αυτή καθαυτή την εμπεριστατωμένη ενημέρωση είτε και για τα δυο).

ΚΟΜΦΟΥΚΙΟΣ