Εurobank: Η συνομωσία της σιωπής...

Διαφυγόντα-Ψίθυροι Δευτέρα, 07 Απριλίου 2014 07:34
Εurobank: Η συνομωσία της σιωπής...

Στην περίπτωση της Εurobank, τα μόνο στοιχεία που παρουσιάζονται και υπερτονίζονται συνεχώς, είναι το πόσο προβληματική τράπεζα είναι και ότι οι ξένοι δίνουν τιμή μέχρι 0,30 ευρώ. Τυχαίο; Ειδικά στον κόσμο του χρήματος, όχι!

Δεν είναι κακό, ούτε ντροπή να υποστηρίζεις τα όποια συμφέροντά σου, αρκεί να μην κρύβεσαι πίσω από το δάκτυλό σου. Αλλά θα μου πείτε, εδώ που φθάσαμε, είναι δυνατόν να κρατηθούν, έστω και στοιχειωδώς, τα προσχήματα; Αποδεικνύεται πως όχι. Άλλωστε, ορισμένοι δεν τα κρατούν επί πολλά χρόνια και φυσικά μόνο χαμένοι δεν βγήκαν. Άλλο πράγμα, βεβαίως, η αξιοπιστία, πόσοι άραγε νοιάζονται πραγματικά γι΄ αυτή.

Στην περίπτωση της Εurobank, τα προσωπεία έχουν πέσει από καιρό, αλλά όχι όλα ακόμα. Υπάρχουν δύο-τρία ''σημεία'', τα οποία κρύβουν παγίδες και πιθανόν προθέσεις, πλην όμως γι΄ αυτά τα ζητήματα θα επανέλθουμε.

Προς το παρόν, μένουμε στο γεγονός ότι ο διευθύνων σύμβουλος της τράπεζας, στην ανακοίνωσή του (της Παρασκευής), επιβεβαιώνει πάλι το ''S&B'' και σχετικό του δημοσίευμα την 1η Απριλίου, αναφέροντας ότι μετά την ιδιωτικοποίηση και την εισροή στα ταμεία της των 3 δισ. ευρώ, θα γίνει η ισχυρότερη κεφαλαιακά συστημική τράπεζα.

Η Εurobank, θα έχει μετά από αυτή τη διαδικασία, core tier1 στο 19,3, ακολουθούμενη από την Πειραιώς με 16,9 (μετά την αύξηση), την Alpha Bank με 15,9 (επίσης μετά την αύξηση) και την Εθνική, με 10,7. Αυτά, μέχρι να δούμε το ''δια ταύτα'' της ιδιωτικοποίησης, με συμμετοχή μόνο ξένων και της (πιθανής) δημόσιας προσφοράς στην Ελλάδα, που προστέθηκε (ξαφνικά;) στις τελευταίες ανακοινώσεις.