Είναι τρελοί αυτοί οι Ευρωπαίοι; Θα μας γυρίσουν στην εποχή του άνθρακα!

Διαφυγόντα-Ψίθυροι Τρίτη, 06 Μαΐου 2014 07:30
Είναι τρελοί αυτοί οι Ευρωπαίοι; Θα μας γυρίσουν στην εποχή του άνθρακα!

Ακόμη και την εκ νέου χρήση του ρυπογόνου άνθρακα(!), φέρεται ότι εξετάζουν αξιωματούχοι της Ευρωπαϊκής Ένωσης, οι οποίοι αναζητούν τρόπους διαχείρισης των σκληρών επιλογών τους, προκειμένου η ΕΕ να απεξαρτηθεί από το ρωσικό φυσικό αέριο. Αιτία, φυσικά, η Ουκρανία!

Η Ευρώπη είναι έτοιμη να μας γυρίσει πίσω μερικές δεκαετίες και να γεμίσει τους πνεύμονες των πολιτών της με το καταργημένο εδώ και χρόνια κάρβουνο; Απίστευτο και όμως αληθινό, σύμφωνα με όσα αποκάλυψε το πρακτορείο ειδήσεων Reuters!

Οι συνομιλίες, τις οποίες αποκάλυψε το πρακτορείο και στις οποίες συμμετέχουν ο Ευρωπαίος επίτροπος Ενέργειας Γκίντερ Έτινγκερ και εμπειρογνώμονες από κράτη μέλη,(άγνωστο, αν υπήρχε και εκπρόσωπος της χώρας μας, κάτι που πρέπει ο κ. Μανιάτης να διευκρινίσει άμεσα) διεξήχθησαν έπειτα από ένα Σαββατοκύριακο βίας με δεκάδες νεκρούς στην Ουκρανία, που αποτελεί ένα τμήμα-κλειδί της οδού μεταφοράς του ρωσικού φυσικού αερίου στην ΕΕ.

Αναλυτές υποστηρίζουν ότι η συζήτηση αυτή, που έγινε  κεκλεισμένων των θυρών, θα μπορούσε να αποδειχθεί αντιπαραγωγική, καθώς είναι πιθανόν να αναδυθούν διαφορετικές απόψεις με επίκεντρο την ενεργειακή πολιτική μέσα στην Ένωση των 28 κρατών-μελών, χωρίς να γίνει τίποτα για να αποκλιμακωθεί η ένταση με τη Ρωσία για το θέμα της Ουκρανίας.

Σε ένα αντίγραφο του προγράμματος των σημερινών τρίωρων συνομιλιών για την ενεργειακή ασφάλεια που περιήλθε στην κατοχή του πρακτορείου ειδήσεων Reuters καταγράφεται η συζήτηση για επιλογές όπως η αυξημένη χρήση σχιστολιθικού φυσικού αερίου, η καλύτερη αποθήκευση και τρόποι για τη μείωση της ζήτησης.

Ένας εκ των εμπειρογνωμόνων που παραβρέθηκαν στις συνομιλίες δήλωσε, ζητώντας να μην κατονομαστεί, ότι η συζήτηση επικεντρώθηκε στην ανάγκη για άλλα καύσιμα, ακόμα και του άνθρακα, που είναι πολύ πιο ρυπογόνος σε σύγκριση με το αέριο, και της βελτίωσης της ενεργειακής αποδοτικότητας «στο πλαίσιο μιας δέσμης μέτρων».

Οι συνομιλίες εντάσσονται σε μια σειρά επαφών με στόχο να αναπτυχθούν ιδέες ενόψει της ευρωπαϊκής Συνόδου Κορυφής του επόμενου μήνα. Τα 28 κράτη μέλη συμφώνησαν τον Μάρτιο στην ανάγκη να βελτιωθεί η ενεργειακή ασφάλεια και ζήτησαν από την Κομισιόν να καταρτίσει σε βάθος διεξοδικά σχέδια για τις εναλλακτικές του εφοδιασμού από τη Ρωσία.

Η χρήση άνθρακα - ή λιγνίτη - θα παρέβαινε πάντως την ευρωπαϊκή πολιτική για την μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα στο πλαίσιο των προσπαθειών εναντίον της κλιματικής αλλαγής