Γουόρεν Μπάφετ: Βάζει βέτο για αμοιβές/stock options, στην Coca Cola Company!

Διαφυγόντα-Ψίθυροι Τετάρτη, 07 Μαΐου 2014 07:33
Γουόρεν Μπάφετ: Βάζει βέτο για αμοιβές/stock options, στην Coca Cola Company!

Σε χώρες που οι εταιρείες σέβονται και υπολογίζουν τους μετόχους τους και αντιστοίχως οι μέτοχοι νοιάζονται και για την επόμενη και μεθεπόμενη ημέρα της εταιρείας, στην οποία έχουν επενδύσει, οι ανατροπές συζητήσιμων αποφάσεων, δεν εκπλήσσουν. Εν αντιθέσει με όσα συμβαίνουν, συνήθως, εδώ.

Η  Coca Cola Company, βρέθηκε αντιμέτωπη με τον μεγαλύτερο μέτοχό της, τον γνωστό μεγαλοεπενδυτή Γουόρεν Μπάφετ, ο οποίος κατέχει το 9% της εταιρείας. Αιτία, η άρνησή του να αποδεχθεί το νέο πακέτο αποδοχών, που προτάθηκε να δοθούν στα μεγαλοστελέχη του αμερικανικού κολοσσού, ύψους 340 εκατομμυρίων νέων μετοχών, σε ιδιαίτερα προνομιακές τιμές και σε σύντομο χρονικό ορίζοντα.

Ο Γουόρεν Μπάφετ, δεν είναι κατά της χορήγησης stock options, αλλά αντέδρασε γιατί πιστεύει ότι πρέπει τα κίνητρα στα μεγαλοστελέχη του ομίλου, να δίνονται σε μεσομακροπρόθεσμη βάση, π.χ. μίας πενταετίας και όχι σε 1 ή 2 χρόνια, καθώς εύκολα μπορούν να εμφανιστούν μεγαλύτερα (και όχι πραγματικά και συνεχόμενα) κέρδη, σε μικρότερες χρονικές περιόδους.

Το όλο θέμα που δημιουργήθηκε, ματαίωσε επί του παρόντος την όποια απόφαση και τέθηκε προς ευρύτερη συζήτηση, ώστε να προκύψει η συμφερότερη για όλους λύση.

Εκεί, βέβαια, στη μητρόπολη του καπιταλισμού, σέβονται τον θεσμικό ρόλο των μετόχων, μικρών και μεγάλων. Εδώ, όπως επανειλημμένα και με παραδείγματα έχει καταγράψει το ''S&B'', αρκετοί - ευτυχώς, υπάρχουν και οι λαμπρές εξαιρέσεις - μεγαλομέτοχοι, κόβουν και ράβουν τις αποφάσεις για τις δικές τους αμοιβές και τα bonus στα μέτρα τους, χωρίς ακόμα να τους ενοχλεί επι της ουσίας κανείς...