Οι Έλληνες «ψηφίζουν» Ρωσία - Γιατί καθυστερεί ο Πούτιν

Οικονομία & Πολιτική Παρασκευή, 14 Σεπτεμβρίου 2012 12:21
Οι Έλληνες «ψηφίζουν» Ρωσία - Γιατί καθυστερεί ο Πούτιν

Προβληματισμό και σοβαρά ερωτηματικά προκαλεί σε κορυφαίους κυβερνητικούς κύκλους το γεγονός ότι ακόμη η ηγεσία της Ρωσίας δεν έχει δώσει το οριστικό «ΟΚ» σε κρατικές -ρωσικές- εταιρείες κολοσσούς να συμμετάσχουν στο πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων της Ελλάδας.

Οι ίδιοι κυβερνητικοί κύκλοι, σε μια προσπάθεια να εξηγήσουν τη ρωσική στάση και ιδιαίτερα τη στάση του Ρώσου προέδρου, Βλαντιμίρ Πούτιν, αναφέρονται στα ακόλουθα γεγονότα. Καταρχήν υπενθυμίζουν ότι το καλοκαίρι του 2005 ο Ρώσος πρόεδρος από την Χαλκιδική, παρουσία και του τότε Έλληνα πρωθυπουργού, Κώστα Καραμανλή, είχε δηλώσει ευθέως ότι η Ρωσία θα είναι μόνιμος στρατηγικός «παρτενέρ» της Ελλάδας σε οτιδήποτε είναι ωφέλιμο και για τις δύο χώρες.


Τα στελέχη της κυβέρνησης που προβληματίζονται για τη στάση του Ρώσου προέδρου, υπενθυμίζουν δύο ακόμη γεγονότα, αυτό του Αγωγού Μπουργκάς - Αλεξανδρούπολης και της πιο πρόσφατης εμπλοκής με τον ηγούμενο Εφραίμ τα οποία «τραυμάτισαν» σε μεγάλο βαθμό τις ελληνορωσικές σχέσεις, αποδίδοντας σοβαρές ευθύνες στον πρώην πρωθυπουργό και πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, Γιώργο Παπανδρέου.


Η έντονη δυσαρέσκεια της Μόσχας έχει τροφοδοτηθεί και από μια σειρά άλλα γεγονότα, τα οποία έχουν να κάνουν, τόσο με την ΕΕ, όσο και με τις γενικότερες εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο και για το λόγο αυτό δεν είναι ακόμη οριστική, τόσο η διεκδίκηση της ΟΣΕ - ΤΡΑΙΝΟΣΕ, όσο και των ΕΛΠΕ, του ΑΣΤΕΡΑ, αλλά και άλλων προς πώληση εταιρειών και οργανισμών που ελέγχει ή συμμετέχει το ελληνικό δημόσιο.


Το «Sport & Business.gr» αποκαλύπτει επίσης, σήμερα, για πρώτη φορά μυστικό γκάλοπ που πραγματοποιήθηκε από το Ταμείο Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας (ΤΑΙΠΕΔ) το οποίο δείχνει ότι το 52% των Ελλήνων πολιτών τάσσονται υπέρ των ρωσικών επενδύσεων, καθώς πιστεύουν ότι τα ρωσικά κεφάλαια δεν θα έρθουν στην Ελλάδα μόνο για την αποκόμιση κέρδους, αλλά και την προσφορά σημαντικών υπηρεσιών στο κοινωνικό σύνολο.


Επιπλέον, το «Sport & Βusiness.gr» αποκαλύπτει ότι τα μέχρι τώρα σχέδια των Ρώσων δεν απαιτούν αναγκαστικά εξαγορά του συνόλου των μετοχών ή μικρότερων ποσοστών από τις προς πώληση εταιρείες τις οποίες ελέγχει ή συμμετέχει το ελληνικό δημόσιο. Και αυτό γιατί οι Ρώσοι έχοντας την εμπειρία και την πρακτική απο τις ιδιωτικοποιήσεις στη χώρα τους είναι ανοιχτοί στο σχηματισμό κοινοπραξιών και συμπράξεων ή ακόμη και μικτών σχημάτων, όταν αυτό επιβάλλεται από το αμοιβαίο όφελος των δύο πλευρών αλλά προκρίνουν ταυτόχρονα τη δημιουργία κοινοπραξιών.