Δραματικές μεταβολές στην παγκόσμια οικονομία

Οικονομία & Πολιτική Παρασκευή, 14 Σεπτεμβρίου 2012 12:18
Δραματικές μεταβολές στην παγκόσμια οικονομία

Οι αλλαγές που συντελούνται παγκοσμίως από 20ετία σε 20ετία και δεν γίνονται αντιληπτές άμεσα συνιστούν ένα τεράστιο πρόβλημα για την παγκόσμια οικονομία.

Μία ανάλυση των μεταβολών που έγιναν από το 1992 μέχρι το 2012 και αυτών που επίκεινται μέχρι το 2032 (υπό το πρίσμα των παγκόσμιας διάσκεψης ηγετών που έγινε στο Ρίο, με τη συμμετοχή χιλιάδων παρισταμένων από κυβερνήσεις, ιδιωτικό τομέα, ΜΚΟ και άλλες ομάδες και γίνεται κάθε 20 χρόνια) την οποία πραγματοποίησε η Pricewaterhouse Coopers (PWC) έχει ιδιαίτερη σημασία να την μελετήσει κάποιος στο σύνολό της. Εμπεριέχει πολύτιμα συγκριτικά στοιχεία και αναλύσεις για τις μεταβολές που υπήρξαν και τις προοπτικές ανεπτυγμένων και αναπτυσσόμενων κρατών και οικονομιών, με πρώτο στοιχείο ότι σήμερα το παγκόσμιο ΑΕΠ ξεπερνά οριακά τα 80 τρισ. δολάρια. Μέγεθος το οποίο, είναι διπλάσιο από αυτό που ήταν προ 20ετίας (1992) και περίπου το μισό απ' αυτό που θα μπορούσε να είναι μετά από 20 χρόνια (2032).

 

Το 1992 οι ανεπτυγμένες οικονομίες κατείχαν το 64% του παγκόσμιου ΑΕΠ. Σήμερα έχει μειωθεί κατά 50% και το 2031 εκτιμάται ότι θα ανέρχεται μόλις σε 37%, σύμφωνα με την PWC. Συνεπώς, το 2031 οι αναδυόμενες και αναπτυσσόμενες οικονομίες μπορεί να κατέχουν το 63% του ΑΕΠ, αποκτώντας κυρίαρχο ρόλο στην παγκόσμια αγορά ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ και άλλων μη ανανεώσιμων φυσικών πόρων. Αντιλαμβάνεστε καλύτερα ίσως τώρα γιατί γίνονται τέτοιες γεωστρατηγικές αλλαγές, συγκρούσεις και πολεμικές συρράξεις, με αλλαγές καθεστώτων σε μια σειρά χώρες της Ασία και της Αφρικής.


Κίνα, Ινδία, Ρωσία, Βραζιλία οδηγούν κυρίως τις εξελίξεις, οι δύο πρώτες άλλωστε κυριαρχούν στο συνολικό ΑΕΠ της αναπτυσσόμενης Ασίας. Δύο ακόμα σημεία της έκθεσης της PWC σας καλώ να προσέξετε, τα οποία επισημαίνουν άλλωστε και κορυφαία στελέχη της, όπως ο Μάλκομ Πρέστον. Το πρώτο αναφέρεται στο ότι «η δυναμικά αναδυόμενη ΜΕΣΑΙΑ ΤΑΞΗ στις αναπτυσσόμενες χώρες, θέτει υπό πίεση τους παγκόσμιους πόρους (σ.σ. λόγω αγοραστικής δύναμης, εννοείται) περισσότερο από ποτέ»! Συνεπώς, μην απορείτε για τη διάλυση σε πολλές χώρες της Ευρωζώνης, ακριβώς αυτής της τάξης. Μόνον έτσι γίνονται οι εσωτερικές υποτιμήσεις…


Ο κ. Πρέστον όμως αφού αναφέρει ότι οι πολιτικοί σήμερα δίνουν βάρος σε άλλα ίσως πιο επείγοντα προβλήματα, καταδικάζει ότι δεν υπάρχει σήμερα «λογιστική του φυσικού κεφαλαίου» της Γης, που να αποτελεί γνώμονα για επιχειρήσεις και χώρες, ώστε να ανανεώνουν τον «ισολογισμό» του πλανήτη και να μην εξαντλούν ολοκληρωτικά τους φυσικούς του πόρους. Ψιλά γράμματα; Κι όμως σε έρευνα που έγινε (από την PWC πάλι) σε 141 διευθύνοντες συμβούλους εταιρειών με τζίρο από 10 δισ. δολάρια, το 71% (!) δηλώνει έτοιμο να αναλάβει πρωτοβουλίες και δράση σε θέματα αειφόρου ανάπτυξης και των απειλών και κινδύνων που διατρέχουν τομείς όπως η φτώχεια, η πρόσβαση σε νερό, η πρόσβαση σε ενέργεια, η ανεπάρκεια (ανακυκλούμενων) πόρων, η κλιματική αλλαγή και ο κοινωνικός αποκλεισμός ατόμων, ομάδων, χωρών και ηπείρων.