Έχει δικούς του... νόμους το ελληνικό Δημόσιο

Οικονομία & Πολιτική Παρασκευή, 14 Σεπτεμβρίου 2012 12:12
Έχει δικούς του... νόμους το ελληνικό Δημόσιο

Στο εδώλιο του κατηγορουμένου για πολύμηνες οφειλές καθίζουν το Δημόσιο ιδιοκτήτες ακινήτων που του μισθώνουν κτίρια.

Ισχυρίζονται ότι, αν και το κράτος απαιτεί από τους φορολογούμενους να είναι νόμιμοι και εμπρόθεσμοι ως προς την καταβολή των οικονομικών τους υποχρεώσεων, το ίδιο δεν το πράττει, εκμεταλλευόμενο την εξουσία που κατέχει.

Ιδιοκτήτες που μισθώνουν τα ακίνητά τους σε υπηρεσίες Υπουργείων, καταγγέλλουν ότι το κράτος κάνοντας κατάχρηση της εξουσίας του είτε δεν καταβάλλει τα μισθώματα στον χρόνο που πρέπει, είτε εκβιαστικά και χωρίς τη σύμφωνη γνώμη τους μειώνουν αυθαίρετα τα ενοίκια στα κτίρια που ενοικιάζουν.

 Πλέον οι καθυστερήσεις στην καταβολή των μισθωμάτων από το Δημόσιο έχουν φθάσει και το επτάμηνο. Επιχειρηματίας που μισθώνει κτίριο 1.200 τ. μ. σε κλινική των Δυτικών Προαστίων αντί του ποσού των 7.000 ευρώ μηνιαίως, υποστηρίζει ότι πλέον έχει αποστείλει 14 εξώδικα σε υπηρεσία του Υπουργείου Υγείας αλλά χωρίς αποτέλεσμα. Ο ίδιος σκέφτεται να ακολουθήσει κάθε ποινική διαδικασία με αμέσως επόμενο βήμα την έξωση.

 Άλλος επιχειρηματίας που μισθώνει στα Βόρεια Προάστια το ακίνητό του 2500 τ.μ. σε υπηρεσία Πρωτοκλασάτου Υπουργείου, υπογραμμίζει ότι έχει να δει ενοίκιο από τον Οκτώβριο. Την ίδια στιγμή καταγγέλλει ότι ενώ πέρυσι η υπηρεσία μείωσε κατ’ εφαρμογή του σχετικού νόμου που ψηφίστηκε το μίσθωμα κατά 20%, σήμερα απαιτεί εκβιαστικά επιπλέον μείωση κατά 20%. Ωστόσο, κατά τον ίδιο, αυτό αποτελεί παρανομία, καθώς ο νόμος ορίζει ότι μετά την μείωση απαγορεύεται η αναπροσαρμογή των ενοικίων μέχρι 30/6/2013. Σε περίπτωση κατά την οποία τα μισθώματα αυτά έχουν αναπροσαρμοστεί (αυξηθεί) μετά την 1/7/2010, αυτή καταργείται και συμψηφίζεται με τα οφειλόμενα μισθώματα.

Ο νόμος υποστηρίζει ότι οι εκμισθωτές δικαιούνται να προσφύγουν στα αρμόδια δικαστήρια και να αμφισβητήσουν το ύψος του παραπάνω τεκμηρίου καθώς και τη μείωση του μισθώματος. Εν κατακλείδι, υποστηρίζει ο Έλληνας επιχειρηματίας, όλα είναι υπέρ του Δημοσίου, το οποίο προκειμένου να περάσει το δικό του απειλεί ακόμη και με μετακόμιση των υπηρεσιών του.

Εκτός ελέγχου βρίσκεται και η κατάσταση στη Βόρειο Ελλάδα. Όπως αποκαλύπτει Θεσσαλονικιός επιχειρηματίας που μισθώνει κτίριο 2.600 τ.μ. στο Δημόσιο, το τελευταίο κατέβασε με το έτσι θέλω το μίσθωμα πέρυσι από 26.000 ευρώ σε 15.000 ευρώ και ετοιμάζεται για νέα μείωση, ενώ ήδη παραμένουν απλήρωτα 4 μισθώματα. Την ίδια στιγμή αδυναμία εμπρόθεσμης καταβολής μισθωμάτων δείχνουν να εμφανίζουν και αρκετές ΔΟΥ ανά την Ελλάδα. Όπως λέγεται σε αυτές οι καθυστερήσεις έχουν φθάσει να κυμαίνονται στο τετράμηνο.