Η «Αργεντινή», o Τσίπρας και ο Στουρνάρας

Οικονομία & Πολιτική Τρίτη, 11 Σεπτεμβρίου 2012 19:29
Η «Αργεντινή», o Τσίπρας και ο Στουρνάρας

Για διαστρέβλωση των δηλώσεων του Αλέξη Τσίπρα από μερίδα των ΜΜΕ, κάνει λόγο σχετική ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, μετά από την έντονη αντιπαράθεση που ξέσπασε μεταξύ του κ. Τσίπρα και του Γ. Στουρνάρα.

 Αφορμή στάθηκε η συζήτηση περί επίκαιρης ερώτησης του Αλέξη Τσίπρα σχετικά με το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο, στο πλαίσιο της «ώρας του Πρωθυπουργού», στην οποία ο πρωθυπουργός δεν ήταν παρών.

Ο Αλέξης Τσίπρας κατηγόρησε τον υπουργού Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα ότι απαξίωσε το ΤΤ με τις δηλώσεις του και για αυτό η μετοχή του παρουσίασε αυτομάτως  πτώση 30%, επηρεάζοντας αρνητικά τους μικρομετόχους της τράπεζας. Ο Υπουργός απάντησε ότι «με ρώτησαν στην Βουλή αν το ΤΤ είναι βιώσιμο και είπα την αλήθεια. Δηλαδή τι έπρεπε να κάνω, να πω ψέματα για να ανέβει η μετοχή;».

Ο κ. Τσίπρας συνέχισε υποστηρίζοντας ότι πρόκειται για «ληστεία τραπεζών. Πρώτα την Αγροτική και τώρα το ΤΤ. Μιλάτε για αλλαγή κλίματος. Μήπως ζείτε σε γυάλα και γι’ αυτό δεν αφήνετε τον Σαμαρά να βγει από το Μαξίμου και να έρθει στη Βουλή να τον δει ο ήλιος;».

«Αδικείτε τον πρωθυπουργό, που πιστώνεται τη σαφή αλλαγή του κλίματος που παρατηρείται. Είχα πει πως η Ελλάδα δεν πρέπει να μένει απ' έξω όταν η Ευρώπη παίρνει αποφάσεις ομοσπονδιακού χαρακτήρα, σαν την χθεσινή της ΕΚΤ. Είμαστε μέσα στο παιχνίδι λοιπόν», απάντησε ο Γιάννης Στουρνάρας.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ δεν παρέλειψε να ρωτήσει τον κ. Στουρνάρα «αν ήσασταν σε ιδιωτική τράπεζα και κοιτούσατε την λύση της εξαγοράς του ΤΤ και βγαίνατε και κάνατε αυτές τις δηλώσεις ότι δεν είναι βιώσιμη η τράπεζά σας τι θα σας έλεγαν οι μέτοχοι; Θέλετε συγχώνευση και λέτε ότι είναι σαπάκι και μη βιώσιμη. Σε άλλη χώρα θα ερχόταν ο εισαγγελέας. Ακατανόητη κίνηση που κατέβασε 30% την μετοχή ΤΤ».

Η απάντηση του κ.  Στουρνάρα ήταν ότι το ΤΤ ήταν ανάμεσα στις τελευταίες τράπεζες από πλευράς επενδύσεων, στο πιο πρόσφατο stress test το 2011.

Η «συζήτηση» επεκτάθηκε στην γενικότερη κατάσταση της ελληνικής οικονομίας και ο κ. Τσίπρας είπε ότι «η κυβέρνηση οδηγεί τη χώρα σε πλήρη υποτέλεια στους δανειστές της, σε κατάσταση χειρότερη της Αργεντινής»

Ο κ. Στουρνάρας απάντησε «αν πραγματικά πιστεύετε πως για να σωθεί η Ελλάδα πρέπει να παραμείνει στο ευρώ, πρέπει να αναγνωρίσετε πως κάνετε λάθος. Σήμερα η Ελλάδα έχει πάρει γύρω στα 400 δισ. ευρώ. Πώς αλλιώς θα τα είχε εξασφαλίσει; Μπορείτε να πείτε με το χέρι στην καρδιά στο λαό, πως η κ. Μέρκελ, ή η πρωθυπουργός της Φινλανδίας, θα πήγαιναν στα Κοινοβούλιά τους και θα έλεγαν «ας δώσουμε στους κακομοίρηδες τους Έλληνες 400 δισ. επειδή τους αγαπάμε; Πρέπει να πάμε με το σπαθί μας να διεκδικήσουμε αυτά που πρέπει να πάρουμε - και δεν υπάρχει δυστυχώς άλλος τρόπος» ενώ συμπλήρωσε ότι «δεν γίναμε Αργεντινή».

«Διότι κύριε Υπουργέ, μακάρι να είχαμε γίνει Αργεντινή όπως είχατε πει. Η Αργεντινή πέρασε μια πολύ μεγάλη δυσκολία και δεν πρέπει τους λαούς να τους χαρακτηρίζουμε με ρατσιστικό τρόπο. Πέρασαν όμως μια πολύ μεγάλη δυσκολία και κατάφεραν με αξιοπρέπεια να σταθούν στα πόδια τους. Δυστυχώς εσείς μας οδηγείτε σε άλλες καταστάσεις πολύ χειρότερες. Θα έχουμε χάσει πλήρως την εθνική μας κυριαρχία, θα έχουμε χάσει πλήρως την αξιοπρέπειά μας, θα είμαστε υποτελείς, όλη η Ελλάδα θα γίνει μια ειδική οικονομική ζώνη και εσείς θα επιχαίρετε διότι θα σας κτυπούν την πλάτη και θα ζητάτε άφεση αμαρτιών από την κα Μέρκελ για τις αμαρτίες του παρελθόντος», απάντησε ο κ. Τσίπρας.

Η επόμενη απάντηση ήρθε με ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου της ΝΔ η οποία αναφέρει ότι «ο κ. Τσίπρας εύχεται η Ελλάδα να χρεοκοπήσει, όπως η Αργεντινή. Του θυμίζουμε ότι ο αντίστοιχος «Τσίπρας» στην Αργεντινή εγκατέλειψε τη χώρα του με ελικόπτερο».