ΤΑΙΠΕΔ: Οι αποφάσεις για τις αποκρατικοποιήσεις

Οικονομία & Πολιτική Πέμπτη, 13 Σεπτεμβρίου 2012 17:14
ΤΑΙΠΕΔ: Οι αποφάσεις για τις αποκρατικοποιήσεις

Είναι είδηση! Το ΤΑΙΠΕΔ συνεδρίασε και μάλιστα πήρε (ή… ξαναπήρε) αποφάσεις για μια σειρά αποκρατικοποιήσεις.

Πέρασαν τέσσερις ολόκληροι μήνες πλήρους ακινησίας και απραξίας του ΤΑΙΠΕΔ, για να συνεδριάσει εκ νέου το διοικητικό συμβούλιο του φορέα και πάρει κάποιες αποφάσεις.

Αιτία, η παραίτηση αρχικά του προέδρου του Γιάννη Κουκιάδη και ο εν συνεχεία εξαναγκασμός, ουσιαστικά δε παραίτηση και του διευθύνοντος συμβούλου Κωνσταντίνου Μητρόπουλου, ο οποίος είχε ταυτόχρονα… παρακληθεί να παραμείνει μέχρι να οριστεί αντικαταστάτης του.

Ποια από τις αποφάσεις του Ταμείου προκαλεί ιδιαίτερη εντύπωση; Το γεγονός ότι συμφώνησε με τη ΔΕΗ, να μην ασκήσει την option για την αγορά εκ μέρους της, του 30% της ΔΕΠΑ, ώστε να μπορέσει το ΤΑΙΠΕΔ να πωλήσει μεγαλύτερο ποσοστό (προφανώς το 100%) στους ενδιαφερόμενους για την απόκτησή της.

Στην ανακοίνωση του Ταμείου αναφέρεται μάλιστα ότι η ΔΕΗ θα αποζημιωθεί από το ίδιο για την συμφωνία του αυτή. Προκύπτουν όμως εύλογα ερωτηματικά, καθώς άλλη αξία έχει η πώληση του 30% σε ένα συνολικό πακέτο και άλλη -σαφώς μεγαλύτερη- αξία η απευθείας διαπραγμάτευσή του με τον ενδιαφερόμενο αγοραστή.

Αναλυτικά η ανακοίνωση:

1.     Στην  β’ φάση της διαγωνιστικής διαδικασίας για την πώληση έως και του 70% των μετοχών της «Ελληνικό ΑΕ» επελέγησαν να συμμετάσχουν οι εταιρείες :

•         Elbit Cochin Island Ltd,
•         Lamda Development SA,
•         London and Regional Properties και
•         Qatari Diar Real Estate Investment Co. QSC

2.     Στην β’ φάση της διαγωνιστικής διαδικασίας για την αξιοποίηση του ακινήτου στην Κασσιόπη Κέρκυρας επελέγη να μετάσχει η ένωση προσώπων

•         NCH New Europe Property Fund II LP και NCH Balkan Fund L.P

3.     Στην β’ φάση της διαγωνιστικής διαδικασίας για την αξιοποίηση του ακινήτου Αφάντου Ρόδου επελέγησαν να συμμετάσχουν οι εταιρείες:

•         ΑΤΛΑΝΤΙΚΑ ΕΛΛΑΣ ΑΕ
•         LAMDA DEVELOPMENT SA,
•         LONDON & REGIONAL PROPERTIES LTD
•         MINOAN GROUP PLC,
•         NCH CAPITAL INC
•         Τ.Ε.ΜΕΣ ΑΕ.
 
4.     Εγκρίθηκε το τελικό κείμενο της Σύμβασης για τη σύσταση Επικαρπίας επί του Δικαιώματος Διοίκησης και Διαχείρισης του Διεθνούς Κέντρου Ραδιοτηλεόρασης (IBC) για περίοδο 90 ετών με βάση το οποίο θα υποβληθούν οι τελικές οικονομικές προσφορές των υποψηφίων επενδυτών.

5.     Εγκρίθηκε το σχέδιο σύμβασης μεταξύ ΤΑΙΠΕΔ και ΔΕΗ σχετικά με την παραίτηση της ΔΕΗ, έναντι καταβολής ανταλλάγματος από το ΤΑΙΠΕΔ, από το δικαίωμά της να ζητήσει να αγοράσει έως και το 30% των μετοχών της ΔΕΠΑ.

6.     Εγκρίθηκαν οι όροι της Α’ Φάσης του διαγωνισμού για την ιδιωτικοποίηση των ΔΕΠΑ και ΔΕΣΦΑ με βάση τους οποίους θα υποβληθούν ενδεικτικές προσφορές από τους υποψηφίους επενδυτές.

7.     Εγκρίθηκε το Μνημόνιο συμφωνίας μεταξύ του ΤΑΙΠΕΔ και της Εθνικής Τράπεζας της Ελλάδος σχετικά με την ενιαία αξιοποίηση της έκτασης της χερσονήσου «Μικρό Καβούρι» στη Βουλιαγμένη.

Το επόμενο Διοικητικό Συμβούλιο του ΤΑΙΠΕΔ ορίσθηκε για τις 19 Σεπτεμβρίου 2012.