Γερμανία: Ναι στον ESM, όχι στις προσφυγές

Οικονομία & Πολιτική Πέμπτη, 13 Σεπτεμβρίου 2012 22:16
Γερμανία: Ναι στον ESM, όχι στις προσφυγές

Επικυρώθηκε ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας (ESM) και το Δημοσιονομικό Σύμφωνο της ΕΕ από το Συνταγματικό Δικαστήριο της Γερμανίας.

Αυτό σημαίνει ότι ο ESM θα αποτελεί τον μόνιμο μηχανισμό διάσωσης της Ευρωζώνης με πόρους ύψους 500 δισ. ευρώ για τη διάσωση των υπερχρεωμένων κρατών που χάνουν την πρόσβαση στις αγορές.

Το πράσινο φως μπορεί να δόθηκε, αλλά υπάρχουν και κάποιοι όροι.

Ένας από αυτούς είναι το όριο των 190 δισ. ευρώ στις υποχρεώσεις που μπορεί να αναλάβει η Γερμανία εκτός και εάν το γερμανικό κοινοβούλιο αποφασίσει διαφορετικά.

Επιπλέον, οποιαδήποτε απόφαση του ESM πρέπει να υποβάλλεται πρώτα για προέγκριση και στις δύο βουλές της Γερμανίας.
Σχετικά με τις προσφυγές που είχαν κατατεθεί σχετικά με την αναστολή της επικύρωσης του ESM και του Δημοσιονομικού Συμφώνου, απορρίφθηκαν ως «αβάσιμες».

Η τελική απόφαση του Δικαστηρίου για την νομιμότητα του ESM και του Δημοσιονομικού Συμφώνου θα ανακοινωθεί τον Δεκέμβριο, καθώς επίσης θα γίνει και η εξέταση του νέου προγράμματος της ΕΚΤ για τις αγορές ομολόγων(Outright Monetary Transactions).

Η καγκελάριος της Γερμανίας Άγκελα Μέρκελ, μετά την απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου δήλωσε ότι «η έμφαση που έδωσε το δικαστήριο στα δικαιώματα του κοινοβουλίου διασφαλίζει τους βουλευτές και τους φορολογούμενους».