Η Κατοχική «παραίτηση» Στουρνάρα

Οικονομία & Πολιτική Δευτέρα, 24 Σεπτεμβρίου 2012 05:59
Η Κατοχική «παραίτηση» Στουρνάρα

Μείζον πολιτικό θέμα προκύπτει πλέον καθαρά, μετά τα όσα έγιναν γνωστά (ορθότερα, διοχετεύθηκαν...) γύρω από τον «καβγά» Στουρνάρα - Τόμσεν. Αλήθεια, ο Γιάννης Στουρνάρας, ποιον απειλούσε ότι θα παραιτηθεί; Τον Τόμσεν;

Ποιανού πρωθυπουργού, ποιας κυβέρνησης υπουργός είναι; Και δεν είναι ξεκάθαρο, όσο ποτέ άλλοτε, ότι ο Τόμσεν και οι λοιποί της τρόικας κυριολεκτικά κυβερνούν; Και ότι οι υπουργοί μας, απλώς αναλαμβάνουν τη «λάντζα», εκτελώντας πιστά και χωρίς αντιρρήσεις, τις εντολές, τις διαταγές των ανθρώπων του ΔΝΤ, της ΕΚΤ και της Ευρωπαϊκής Ένωσης;

Το πιο εξοργιστικό όλων, είναι το ότι σχεδόν το σύνολο του Τύπου, παρουσιάζει την (όποια) αντίδραση Στουρνάρα, περίπου ως... ηρωική πράξη! Πράξη αντίστασης στον κατακτητή; Αν έτσι το εννοούν, τότε για πρώτη φορά ομολογούν ευθέως ότι έχουμε κατοχή!

Όσο για τον Γιάννη Στουρνάρα, μια φιλική συμβουλή. Εντάξει, το όνειρο έγινε πραγματικότητα, αλλά εξελίσσεται πλέον (το αντιλαμβάνεται και ο ίδιος, νομίζω) σε εφιάλτη. Οπότε, ας λάβει τα μέτρα του. Δεν υποτιμά κανείς την προσπάθειά του, αλλά είναι άλλο πράγμα το ΙΟΒΕ, άλλο η Κάππα, άλλο το Συμβούλιο Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων και άλλο η κομματική πολιτική.

Την τελευταία, νομίζω, τη βίωσε όταν ο Σαμαράς μοίρασε τις αρμοδιότητες -μόνος του- στο υπουργείο Οικονομικών, αφήνοντας στον ίδιο τον Στουρνάρα, μόνο (;) τη διαπραγμάτευση με την τρόικα. Αυτό τουλάχιστον ισχυρίζονται, μετά λόγου γνώσεως, παράγοντες του υπουργείου και άλλα κυβερνητικά στελέχη. Μήπως έπρεπε τότε, αν βέβαια ισχύει αυτή η πολύ σοβαρή πληροφορία, αγαπητέ κ. Στουρνάρα, να υποβάλλετε την παραίτησή σας; Στο κάτω-κάτω, θα την υποβάλλατε στον φυσικό σας προϊστάμενο και όχι στον… Τόμσεν!

Και τότε, νομίζω, θα είχατε όλα τα δίκαια με το μέρος σας. Και δεν θα σας εμέμφοντο όπως τώρα, με βαριές και ειρωνικές εκφράσεις, ακόμα και τα γνωστότερα pay roll του οικονομικού και πολιτικού ρεπορτάζ.

Υ.Γ. 1: Το ότι, πάντως, αρθρώσατε αντιρρήσεις, όποιες κι αν ήταν, έστω και στο παρά πέντε, σας τιμά κ. Στουρνάρα. Αλλά το επικοινωνιακό πέρασμα που επιχειρήσατε, σας αδικεί κατάφωρα. Και είναι κρίμα...

Υ.Γ. 2: Τώρα που έφυγαν οι τρεις... καμπαλέρος και φυσικά και ο Τόμσεν, έχετε χρόνο να ηρεμήσετε και να πράξετε αυτά που πρέπει, εναντίον αυτών που πρέπει. Γιατί, αν συνεχίσετε την πεπατημένη των προκατόχων σας, το Σύνταγμα θα είναι... αφιλόξενο για σας. Ιδού, λοιπόν, η Ρόδος!
Γνωρίζετε πολύ καλά άλλωστε, ότι η πολιτική δεν είναι στρωμένη με ροδοπέταλα και ότι η ομελέτα δεν γίνεται με... άθικτα αυγά. Και με ανέγγιχτα «καλάθια», όσων έχουν χρήμα και «κατέχουν» χώρες, κυβερνήσεις, κόμματα, πρόσωπα, φορείς και λαούς).