Σε εξέλιξη η συνάντηση Σαμαρά με Βενιζέλο και Κουβέλη

Οικονομία & Πολιτική Πέμπτη, 27 Σεπτεμβρίου 2012 11:12
Σε εξέλιξη η συνάντηση Σαμαρά με Βενιζέλο και Κουβέλη

Σε εξέλιξη βρίσκεται η κρίσιμη σύσκεψη του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά, με τον Ευάγγελο Βενιζέλο και τον Φώτη Κουβέλη.

Πρόκειται να συζητηθεί το πακέτο των νέων μέτρων που περιλαμβάνει και αλλαγές στη φορολογία των ελεύθερων επαγγελματιών, καθώς και των μισθωτών και των συνταξιούχων.


Σύμφωνα με πληροφορίες, το πακέτο προβλέπει δραστικές αλλαγές στο καθεστώς με βάση το οποίο φορολογούνται σήμερα οι ελεύθεροι επαγγελματίες με την καθιέρωση ενιαίου φορολογικού συντελεστή 35% επί των κερδών τους. Ο συντελεστής θα επιβάλλεται στο σύνολο των καθαρών κερδών των επαγγελματιών, αφού προβλέπεται η κατάργηση του αφορολόγητου ορίου των 5.000 ευρώ που ισχύει σήμερα.

Προβλέπεται, ακόμη μείωση στο 35% από 45% σήμερα του ανώτατου φορολογικού συντελεστή της κλίμακας φορολογίας εισοδήματος, με βάση την οποία φορολογούνται τα εισοδήματα των μισθωτών και των συνταξιούχων για τους οποίους θα διατηρηθεί το αφορολόγητο όριο των 5.000 ευρώ. Αυτό, σε συνδυασμό με άλλες αλλαγές στη φορολογική κλίμακα - αναπροσαρμογές στα κλιμάκια και τους συντελεστές - αναμένεται να επιφέρει μείωση της φορολογικής επιβάρυνσης για τους μισθωτούς.

Τα νέα φορολογικά μέτρα δεν αποκλείεται να ισχύσουν τελικά από τα εισοδήματα του 2012 (που θα δηλωθούν το 2013), ώστε να αυξηθούν τα φορολογικά έσοδα που θα προβλέπει το πακέτο των μέτρων συνολικά στα 3 δισ. ευρώ, από 2 δισ. ευρώ που ήταν ο αρχικός στόχος.

Το πακέτο των μέτρων θα συζητηθεί αύριο, στις Βρυξέλλες, στο Euro Working Group (συνεδρίαση Eurogroup με εκπροσώπους των υπουργών), παρουσία των επικεφαλής της τρόικας.

Παράλληλα, γίνεται «αγώνας δρόμου», ώστε το προσχέδιο του νέου προϋπολογισμού, στο οποίο θα «ενσωματώνονται» τα μέτρα, να κατατεθεί στη Βουλή την προσεχή Δευτέρα.


Διαβάστε ακόμα: Περικοπές 7,5 δισ. ευρώ για το 2013