Συνέντευξη Κ.Χατζηδάκη: Με 4 κανάλια, ο ανταγωνισμός και η πολυφωνία θα θιγούν

Οικονομία & Πολιτική Κυριακή, 11 Σεπτεμβρίου 2016 11:23
Συνέντευξη Κ.Χατζηδάκη: Με 4 κανάλια, ο ανταγωνισμός και η πολυφωνία θα θιγούν

 Με τέσσερα κανάλια ο ανταγωνισμός και η πολυφωνία θα θιγούν, ενώ το κράτος θα χάνει έσοδα 30 εκ. για κάθε κανάλι ετησίως, τονίζει σε συνέντευξή του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο αντιπρόεδρος της ΝΔ Κ. Χατζηδάκης. Προειδοποιεί μάλιστα για τον κίνδυνο, οι καναλάρχες (που δεν λαμβάνουν άδεια) να μην αποπληρώσουν τα δάνεια τους.

Στη συνέντευξή του, ο κ. Χατζηδάκης κατηγορεί τον πρωθυπουργό ότι έκανε τα αντίθετα από αυτά που είπε προ δύο ετών στη Θεσσαλονίκη, όπως στο θέμα των κόκκινων δανείων. <<Με αυτή την κυβέρνηση και με αυτό τον πρωθυπουργό "πήγαμε για μαλλί και βγήκαμε κουρεμένοι">> λέει για την οικονομική κατάσταση της χώρας επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ. Κάνει λόγο για κατάσταση ακυβερνησίας, την οποία πληρώνουν οι κοινωνικά ασθενέστεροι, και τονίζει ότι <<Κατά ένα παράδοξο τρόπο, σε σχέση με τις προσδοκίες που καλλιέργησε, το μόνο που μπορούμε να περιμένουμε με αυτή την κυβέρνηση είναι ότι θα παραμείνουμε για πάντα στο μνημόνιο>>. Χρειαζόμαστε μια καινούργια αρχή στον τόπο. Εμείς δεν υποσχόμαστε θαύματα. Υποσχόμαστε όμως ότι θα ακολουθήσουμε το δρόμο που ακολούθησαν άλλες χώρες όπως για παράδειγμα η Ιρλανδία ή η Κύπρος που ήταν στο μνημόνιο και βγήκαν>> δηλώνει ο κ. Χατζηδάκης.

 Ο και βουλευτής Β' Αθηνών της ΝΔ αποκρούει τις αιτιάσεις για εσωκομματικές διαφωνίες λέγοντας ότι <<Η ΝΔ προχωρά ενωμένη. Τα προβλήματα θα τα αντιμετωπίζει τώρα, όλο και περισσότερο, ο ΣΥΡΙΖΑ>>. Όσο για το θέμα της "ανανέωσης" σημειώνει ότι το κυρίαρχο είναι η "ποιότητα": <<Σε ένα κόμμα μεγάλο της Κεντροδεξιάς, όπως είναι η ΝΔ, μπορεί να υπάρχουν και διαφορετικοί «τόνοι». Το βασικό όμως είναι να παρακολουθούμε την εξέλιξη των πραγμάτων στην Ευρώπη και τον κόσμο, και να έχουμε στα ψηφοδέλτιά μας ανθρώπους οι οποίοι θα χαρακτηρίζονται από ποιότητα και νέες ιδέες>>.

Ακολουθεί η συνάντευξη του αντιπροέδρου της ΝΔ, Κωστή Χατζηδάκη στο ΑΠΕ-ΜΠΕ

Κύριε Χατζηδάκη, παρακαλώ το σχόλιό σας για το νέο τηλεοπτικό τοπίο. . .

Έχουμε ένα καινούργιο τοπίο με λιγότερα έσοδα για το κράτος, λιγότερους εργαζομένους και περισσότερη διαπλοκή. Απολύονται διά νόμου 1.800 εργαζόμενοι από τα κανάλια. Λιγότερα έσοδα γιατί το κράτος, περιορίζοντας τον αριθμό των καναλιών, χάνει συνειδητά δεκάδες εκατομμύρια σε φόρους και ασφαλιστικές εισφορές που θα εισέπραττε αν θα υπήρχαν περισσότερα κανάλια.. Ένα μόνο κανάλι από αυτά που κλείνουν έδινε κάθε χρόνο στο κράτος 30 εκατομμύρια ευρώ σε φόρους και ασφαλιστικές εισφορές, δηλαδή στη δεκαετία κατά την οποία διαρκούν οι άδειες θα μπορούσε να δώσει 300 εκατομμύρια ευρώ. Ο ΣΥΡΙΖΑ πανηγυρίζει για τα 246 εκατομμύρια ευρώ που θα εισπράξει σε τρεις δόσεις - αν τα εισπράξει- και παραγνωρίζει ότι χάνει μόνο από ένα κανάλι 300 εκατομμύρια ευρώ. Και φυσικά έχουμε εντονότερο το φαινόμενο της διαπλοκής, διότι με 4 κανάλια ο ανταγωνισμός και η πολυφωνία θα θιγούν.

Ωστόσο, σύμφωνα με την κυβέρνηση έπρεπε να μπει τέλος σε ένα χάος που υπήρχε με τα κανάλια. . .

Ασφαλώς υπήρχαν περιθώρια βελτίωσης. Ο ΣΥΡΙΖΑ μπορούσε να πάρει τη μπάλα και να βάλει γκολ, όμως πήρε τη μπάλα και σούταρε στις εξέδρες. Φάνηκε ότι αυτό που τον ενδιέφερε πρωτίστως ήταν το πολιτικό θέαμα και ο έλεγχος των καναλιών και όχι ένα πραγματικά καινούργιο και σύγχρονο ραδιοτηλεοπτικό τοπίο. Αν τον ενδιέφερε πράγματι να εκσυγχρονίσει το καθεστώς στα κανάλια θα μπορούσε να ορίσει μια υψηλή τιμή εισόδου για όλους πχ 30 εκατομμύρια. Να δώσει περισσότερες άδειες, πράγμα που το επιτρέπει η νέα τεχνολογία . Να αντιμετωπίσει φυσικά εκ των προτέρων τα ζητήματα της διαφάνειας της προέλευσης των χρημάτων των καναλαρχών. Και να θέσει όρους ξεκάθαρους σε σχέση με την ποιότητα του περιεχομένου.

Συμφωνείτε με τη γνώμη που διατυπώνουν ορισμένοι, ότι τελικά, η κυβέρνηση έφτιαξε δικούς της καναλάρχες;

Νομίζω ότι όλος ο κόσμος βλέπει ότι πλέον θα έχουμε δύο κανάλια τα οποία λειτουργούσαν και παλιότερα, κανάλια τα οποία είχαν χαρακτηριστεί από υπουργό της σημερινής κυβέρνησης «βοθροκάναλα της διαπλοκής» και δυο καινούργια κανάλια των οποίων οι ιδιοκτήτες έχουν, κατά τους ορισμούς του ΣΥΡΙΖΑ, παρόμοια χαρακτηριστικά σε σχέση με τους ήδη υφισταμένους καναλάρχες. Εκτός αν η ποιοτική αλλαγή που ευαγγελίζεται ο ΣΥΡΙΖΑ έχει να κάνει με τις κουμπαριές.

Μιλάτε για « κουμπαριές». Τι εννοείτε; Καταθέσατε και μια ερώτηση στη Βουλή σε σχέση με τα όσα είχε καταγγείλει ο κύριος Καμμένος για τον κύριο Καλογρίτσα που είναι ένας από τους νέους καναλάρχες. . .

Νομίζω ότι είναι πρωτοφανές, βασικός υπουργός της κυβέρνησης, ο ένας από τους δύο κυβερνητικούς εταίρους, να καταγγέλλει ότι ένας από τους νέους καναλάρχες σχετίζεται με μαύρο χρήμα και η κυβέρνηση στο σύνολό της να σιωπά. Ο ίδιος δε ο υπουργός να μην κάνει στη συνέχεια ούτε μια διευκρινιστική έστω δήλωση. Νομίζω ότι είναι ένα θέμα με το οποίο θα όφειλε να ασχοληθεί η δικαιοσύνη και να καλέσει τον υπουργό, τον κύριο Καμμένο να δώσει εξηγήσεις.

Τι λέει η ΝΔ για τους εργαζόμενους στα κανάλια που δεν λαμβάνουν άδεια;

Η ΝΔ δεν μιλάει ως το κόμμα που δεν έχει κάνει λάθη στο συγκεκριμένο ζήτημα. Τα πράγματα όσον αφορά στις αρχές με βάση τις οποίες θα κινηθούμε είναι ξεκάθαρα. Ένας νόμος που να επιτρέπει περισσότερες άδεις καθώς αυτό είναι δυνατό με βάση τις εξελίξεις της ψηφιακής τεχνολογίας. Το ΕΣΡ σε κεντρικό ρόλο σύμφωνα με τις επιταγές του Συντάγματος. Διαφάνεια σε σχέση με την προέλευση τω χρημάτων. Και ποιότητα ως προς το περιεχόμενο. Αν τηρηθούν αυτές οι αρχές θα έχουμε περισσότερα κανάλια, περισσότερη πολυφωνία, λιγότερη διαπλοκή, περισσότερες θέσεις εργασίας και περισσότερα έσοδα για το κράτος.

Αντίθετα τώρα, μπροστά μας έχουμε ένα τοπίο στην ομίχλη. Κανείς δεν ξέρει τι θα συμβεί για μια σειρά από θέματα καθώς υπάρχουν προσφυγές στα δικαστήρια. Δεν ξέρουμε καν τι θα συμβεί ακόμη και με τα δάνεια των καναλιών που κλείνουν παρά τη θέληση τους. Διότι μπορεί οι καναλάρχες αυτοί να πάνε στα δικαστήρια και να πουν, ότι αφού τα κανάλια κλείνουν δια νόμου, τα δάνεια μας δεν τα αποπληρώνουμε. Και αυτό θα συμβεί με μια κυβέρνηση που έχει εξεταστική επιτροπή στη Βουλή για τα δάνεια των Μέσων Ενημέρωσης!

Να έλθουμε τώρα στην επίσκεψη του πρωθυπουργού στη ΔΕΘ. Ο κ. Μητσοτάκης ζήτησε από τον κ. Τσίπρα να παραιτηθεί αν δεν μπορεί να τα καταφέρει.. Δημιουργήσατε και ένα βίντεο με τα, κατά τη ΝΔ, «ψεύδη» του κ. Τσίπρα. . .

Ο πρωθυπουργός είναι εκείνος που εμφανίστηκε πριν από δυο χρόνια στη Θεσσαλονίκη και είπε 25 ψέματα σε ένα λόγο μιάμισης ώρας. . . Ένα ψέμα κάθε τρία λεπτά περίπου. Ο πρωθυπουργός ήταν που εμφανίστηκε πέρυσι στη Θεσσαλονίκη λέγοντας ότι πρέπει να ψηφιστεί ο ΣΥΡΙΖΑ για να μη δοθούν τα κόκκινα δάνεια σε funds, για να μη προχωρήσουν παρά μόνο εννέα αποκρατικοποιήσεις και για να μην υπάρξει καμία περαιτέρω επιβάρυνση των αγροτών. Στη συνέχεια έγινε το ακριβώς αντίθετο! Ο πρωθυπουργός είναι που προεδρεύει ενός Υπουργικού Συμβουλίου το οποίο έχει καταδικάσει τη χώρα σε μια κατάσταση στασιμοχρεοκωπίας, ενώ το 2014 είχαμε βγει από την ύφεση και όλες οι προβλέψεις των Διεθνών Οργανισμών έλεγαν ότι η χώρα θα προχωρήσει μπροστά. Με αυτή την κυβέρνηση και με αυτό τον πρωθυπουργό "πήγαμε για μαλλί και βγήκαμε κουρεμένοι".

Κύριε Χατζηδάκη, είδαμε τον κύριο Μητσοτάκη να κατηγορεί τον κ. Τσίπρα ότι κωλυσιεργεί την διαπραγμάτευση. Κάποιοι από τη ΝΔ λένε ότι ζούμε μια νέα περίοδο κωλυσιεργίας αντίστοιχη του Γιάνη Βαρουφάκη. . .

Η κυβέρνηση περισσότερο ασχολείται με τα επικοινωνιακά τρυκ παρά με την ουσιαστική διακυβέρνηση της χώρας. Όλα αυτά τα τρυκ και οι νέες ιαχές διαφόρων υπουργών εναντίον της τρόικας μπορεί να υποκρύπτουν και σχεδιασμό για πρόωρες εκλογές. Αυτό δεν μας ενοχλεί καθόλου, γιατί θέλουμε τις πρόωρες εκλογές. Αυτό που μας ενοχλεί όμως είναι ότι η χώρα δεν κυβερνάται, συνεχώς η κατάσταση επιβαρύνεται. Και πιο πολύ από όλους, όταν η κατάσταση επιβαρύνεται, το κόστος το πληρώνουν οι κοινωνικά ασθενέστεροι.

Τα κυβερνητικά στελέχη υποστηρίζουν πάντως ότι τελικά θα αποφύγουμε τον δημοσιονομικό κόφτη. Εσείς τι λέτε;

Δεν θέλω να κάνω προβλέψεις για τον δημοσιονομικό κόφτη. Κάνω όμως διαπιστώσεις με συγκεκριμένα στοιχεία για το πώς εξελίσσεται η κατάσταση το τελευταίο διάστημα : Οι πολίτες πληρώνουν ολοένα και περισσότερους φόρους . Δύο εκατομμύρια υπόχρεοι καλούνται να πληρώσουν μεγαλύτερο ΕΝΦΙΑ. Οι νοικοκυρές που ψωνίζουν στα σούπερ-μάρκετ αγοράζουν ακριβότερα τα τρόφιμα εξαιτίας της αύξησης του ΦΠΑ που αποφάσισε αυτή η κυβέρνηση. Οι συνταξιούχοι βλέπουν τις συντάξεις τους να περικόπτονται. Στις εξαγωγές έχουμε πτώση της τάξεως του 8% με 9% σε σχέση με πέρυσι. Οι επιχειρήσεις που κλείνουν φέτος είναι περισσότερες σε σχέση με οποιαδήποτε άλλη χρονιά. Το ίδιο και οι επιχειρήσεις που φεύγουν στο εξωτερικό. Στο λιανεμπόριο έχουμε πτώση σχεδόν 6%. Στα σούπερ-μάρκετ έχουμε πτώση του τζίρου κατά 12%. Η εξέλιξη των πραγμάτων είναι απολύτως αρνητική. Και αυτή η κυβέρνηση δεν μπορεί να μας εξασφαλίσει ένα καλύτερο μέλλον. Κατά ένα παράδοξο τρόπο, σε σχέση με τις προσδοκίες που καλλιέργησε, το μόνο που μπορούμε να περιμένουμε με αυτή την κυβέρνηση είναι ότι θα παραμείνουμε για πάντα στο μνημόνιο. Το κόμμα που μας κυβερνά είναι κόμμα διανομής του εισοδήματος, όχι κόμμα παραγωγής νέου εισοδήματος. Η Ελλάδα χρειάζεται επενδύσεις για να δημιουργηθούν καινούργιες δουλειές και μπει μεροκάματο στο σπίτι. Με αυτή την κυβέρνηση αυτό δεν μπορεί να επιτευχθεί.

Άρα χρειάζεται μια καινούργια αρχή στον τόπο. Εμείς δεν υποσχόμαστε θαύματα. Υποσχόμαστε όμως ότι θα ακολουθήσουμε το δρόμο που ακολούθησαν άλλες χώρες όπως για παράδειγμα η Ιρλανδία ή η Κύπρος που ήταν στο μνημόνιο και βγήκαν.

Ποιο είναι κ. Χατζηδάκη το δικό σας αφήγημα, η δική σας προσέγγιση;

Η δική μας προσέγγιση είναι λιγότεροι φόροι, όχι μόνο γιατί ο κόσμος δεν μπορεί να πληρώνει άλλο, αλλά διότι χρειάζεται να ρίξουμε τους φορολογικούς συντελεστές για να υπάρξει επανεκκίνηση της οικονομίας. Λιγότερες δαπάνες φυσικά, γιατί δεν μπορείς να ρίξεις τους φόρους αν δεν ρίξεις και τις δημόσιες δαπάνες. Και ένα γενναίο άνοιγμα στην επιχειρηματικότητα προκειμένου να γίνουν επενδύσεις και να ανοίξουν καινούργιες δουλειές.

Είδαμε κ. Αντιπρόεδρε την τελευταία δημοσκόπηση να δίνει στη ΝΔ μεγαλύτερα ποσοστά, αλλά κάποιοι μέσα από το κόμμα σας φαίνεται να «μουρμουρίζουν» ότι παρόλα αυτά, παρ' όλη την «φοροκαταιγίδα» η ΝΔ δεν έχει ξεπεράσει το 30%. Θεωρείτε ότι υπάρχει ένα κλίμα αμφισβήτησης της όλης προσπάθεια σας;

Η ΝΔ για την οποία ορισμένοι αμφέβαλλαν πριν μερικούς μήνες ακόμη και για το αν μπορεί να κάνει εσωκομματικές εκλογές, σήμερα είναι αρκετά μπροστά στις δημοσκοπήσεις και ο Κυριάκος Μητσοτάκης μπροστά από τον Αλέξη Τσίπρα στην καταλληλότητα ως πρωθυπουργός. Προχωράμε μπροστά έχοντας διασφαλισμένη την ενότητα της παράταξης, αλλά δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στη δημιουργική της ανανέωση. Προχωράμε μπροστά διδαγμένοι τόσο από τα δικά μας λάθη όσο και από τα λάθη των άλλων. Θέλουμε να μείνουμε μέχρι τέλους μακριά από την αερολογία και τις μαγικές συνταγές που μας έφεραν μέχρι εδώ. Το μήνυμά μας είναι ένα μήνυμα ελπίδας. Μόνο που εμείς μιλάμε για την ελπίδα της αλήθειας. Δεν γίνεται να προχωρήσουμε μπροστά με δημαγωγία. Πρέπει να ακολουθήσουμε έναν δρόμο σοβαρότητας, υπευθυνότητας και κοινής λογικής.

Κύριε Αντιπρόεδρε, υποστηρίζουν κάποιοι ότι υπάρχει μία «υπονόμευση» στην σημερινή ηγεσία της ΝΔ και τις επιλογές της από στελέχη που ανήκουν στο ευρύτερο περιβάλλον του Κώστα Καραμανλή, από τους λεγόμενους Καραμανλικούς. Τι λέτε;

Έχω ακούσει να λέγεται «όπου φτώχεια και γκρίνια». Δεν έχω ακούσει πάντως να υπερασπίζεται ή άποψη ότι όποιος είναι μπροστά έχει και προβλήματα!

Η ΝΔ προχωρά ενωμένη. Τα προβλήματα θα τα αντιμετωπίζει τώρα, όλο και περισσότερο, ο ΣΥΡΙΖΑ.

Είπατε ότι η ΝΔ πρέπει να βαδίσει ένα δρόμο ανανέωσης. .

Η Κοινοβουλευτική μας Ομάδα έχει τη δική της έντονη παρουσία στη Βουλή κάνοντας μια πολύ καλή δουλειά. Παράλληλα είναι υποχρέωση του κόμματος στις εκλογές, όποτε γίνουν αυτές, να παρουσιάσει ποιοτικά ψηφοδέλτια τα οποία θα αντανακλούν την Ελλάδα του μέλλοντος. Στόχος είναι να οικοδομήσουμε ένα σύγχρονο ευρωπαϊκό κράτος κινητοποιώντας δημιουργικές δυνάμεις από την κοινωνία. Οι πολίτες λοιπόν θα μπορούν να διαλέξουν είτε παλιότερα γνωστά στελέχη της ΝΔ, είτε καινούργιες δυνάμεις. Σε κάθε περίπτωση η ΚΟ της ΝΔ θα έχει σίγουρα πολύ περισσότερους βουλευτές από ό,τι σήμερα και άρα εξ ορισμού θα είναι πολύ ανανεωμένη.

Η ανανέωση θα πρέπει να γίνει προς το κέντρο; Με στελέχη του λεγόμενου "Σημιτικού μπλοκ", Με στελέχη του Ποταμιού, μιας και -κατά τα φαινόμενα- συναντά δυσκολίες η προσέγγιση με το ΠΑΣΟΚ;

Η ανανέωση θα πρέπει να είναι κατά βάση ανανέωση με ποιότητα. Αυτό είναι το κυρίαρχο. Σε ένα κόμμα μεγάλο της Κεντροδεξιάς, όπως είναι η ΝΔ, μπορεί να υπάρχουν και διαφορετικοί «τόνοι». Το βασικό όμως είναι να παρακολουθούμε την εξέλιξη των πραγμάτων στην Ευρώπη και τον κόσμο, και να έχουμε στα ψηφοδέλτιά μας ανθρώπους οι οποίοι θα χαρακτηρίζονται από ποιότητα και νέες ιδέες.-