Τι προβλέπουν τα νέα μέτρα

Οικονομία & Πολιτική Παρασκευή, 28 Σεπτεμβρίου 2012 09:19
Τι προβλέπουν τα νέα μέτρα

Με δραματική αύξηση στη φορολογία προβλέπει η κυβέρνηση ότι θα αντλήσει 3 δισ. ευρώ. Απώλειες θα έχουν συνταξιούχοι, μισθωτοί, αλλά και ελεύθεροι επαγγελματίες.

Τα μέτρα που παρουσιάστηκαν στους πολιτικούς αρχηγούς περιλαμβάνουν αύξηση του φόρου στους τόκους των καταθέσεων από 10% που είναι σήμερα σε 15%, κατάργηση του πρόσθετου αφορολόγητου ποσού που έχουν οι μισθωτοί και οι συνταξιούχοι λόγω τέκνων και η θέσπιση ενιαίου φορολογικού συντελεστή 35% στα καθαρά κέρδη των ελεύθερων επαγγελματιών για τους οποίους επίσης θα καταργηθεί το αφορολόγητο ποσό εισοδήματος.

Το πακέτο των 13,5 δισ.

Το οικονομικό επιτελείο προβλέπει να αντλήσει 3 δισ. από τα φορολογικά μέτρα (22,2%), 6,5 δισ. (48,15%) από συντάξεις, μισθούς και επιδόματα, 1,1 δισ. (8,15%) από την αύξηση των ορίων συνταξιοδότησης και 2,9 δισ. (21,48%) από άλλες δαπάνες.

Τα 3 δισ. εκτιμάται ότι θα προέλθουν μεταξύ άλλων από:

- Την αύξηση του φόρου στους τόκους των καταθέσεων.

- Την κατάργηση του πρόσθετου αφορολόγητου ορίου εισοδήματος ανάλογα με την αριθμό τω παιδιών.

- Την αύξηση της φορολογίας στον καπνό.

- Την εξίσωση του φόρου του πετρελαίου κίνησης με αυτόν του υγραερίου κίνησης

- Τη θέσπιση ενιαίου φορολογικού συντελεστή 35% στα καθαρά κέρδη των ελεύθερων επαγγελματιών για τους οποίους επίσης θα καταργηθεί το αφορολόγητο ποσό εισοδήματος

- Τη μείωση στο 6% των επιστροφών του ΦΠΑ στους αγρότες.

Επίσης στο πακέτο μέτρων περιλαμβάνεται και η μείωση του συντελεστή του ΦΠΑ στην εστίαση. Οι απώλειες εσόδων από το μέτρο αυτό προβλέπεται να καλυφθούν από την επιβολή τέλους στα εστιατόρια που θα επιτρέπουν το κάπνισμα.

Σε ότι αφορά στα μέτρα για τη μείωση των δαπανών, μεταξύ άλλων περιλαμβάνονται η αύξηση του ορίου ηλικίας συνταξιοδότησης στα 67 έτη από 65 έτη σήμερα, η κατάργηση των δώρων των κύριων και επικουρικών συντάξεων το 2013, περικοπές στα εφάπαξ, η μείωση της κύριας σύνταξης του ΟΓΑ κατά 30 ευρώ, περικοπές στα κοινωνικά επιδόματα, κατάργηση του ΕΚΑΣ για όσους είναι κάτω των 65 ετών, ψαλίδια στα ειδικά μισθολόγια και διαθεσιμότητα 15.000 δημοσίων υπαλλήλων

Στην κρίση του Eurogroup Working Group το ελληνικό πακέτο μέτρων


Στη σημερινή συνεδρίαση του Euroworking Group, της ομάδας των εμπειρογνώμων των 17 κρατών της Ευρωζώνης, στην οποία θα παρίσταται και η τρόικα, θα παρουσιαστούν σήμερα τα μέτρα των 13,5 δισ. ευρώ.

Την Δευτέρα, στην Αθήνα, θα ξεκινήσει ο τελευταίος γύρος των διαπραγματεύσεων με τους εκπροσώπους των δανειστών μας και εφόσον κλειδώσουν τα μέτρα, το πακέτο θα κατατεθεί στη Βουλή, ώστε να ψηφιστεί ως το τέλος της επόμενης εβδομάδας, ενόψει της συνεδρίασης του Eurogroup, στις 8 Οκτωβρίου και της κρίσιμης Συνόδου Κορυφής της ΕΕ, στις 18 του ίδιου μήνα.