ΥΠΟΙΚ: Επίδομα θέρμανσης υπό όρους

Οικονομία & Πολιτική Σάββατο, 29 Σεπτεμβρίου 2012 11:44
ΥΠΟΙΚ: Επίδομα θέρμανσης υπό όρους

Επίδομα θέρμανσης με εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια, αποφάσισε το υπουργείο Οικονομικών, στο βαθμό βέβαια που το επιτρέπουν οι δημοσιονομικές αντοχές της οικονομίας.

Στόχος του επιδόματος είναι η ανακούφιση των χαμηλών εισοδηματικών στρωμάτων από την προγραμματισμένη εξίσωση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης που επιβάλλεται στο πετρέλαιο θέρμανσης και το πετρέλαιο κίνησης.

Η εξίσωση θα γίνει στο 80% του σημερινού ΕΦΚ πετρελαίου κίνησης. Αυτό σημαίνει ότι από τις 15 Οκτωβρίου που θα ξεκινήσει επίσημα η διάθεση του πετρελαίου θέρμανσης θα διατίθεται στην τιμή του περίπου 1,4 ευρώ ανά λίτρο, από 1 ευρώ που ήταν τιμή του περασμένου χειμώνα.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του ΥΠΟΙΚ το επίδομα θα κυμαίνεται από 200 έως 1.000 ευρώ ανάλογα με την γεωγραφική ζώνη στην οποία διαμένει το νοικοκυριό.

Αναλυτικά τα κριτήρια:

- Εισοδηματικά: Το όριο για τον άγαμο είναι 14.000 ευρώ ετησίως, για οικογένεια χωρίς παιδιά είναι 23.350 ευρώ και το ποσό αυτό προσαυξάνεται κατά 3.000 ευρώ για κάθε παιδί μέχρι και το τρίτο. Τέταρτο παιδί και πάνω δεν επιδοτείται.

- Περιουσιακά: Θεσπίζεται όριο 150.000 ευρώ αντικειμενική αξία ακίνητης περιουσίας για τον άγαμο και 150.000 ευρώ για τον έγγαμο.

- Επιφάνεια κατοικίας: Επιδοτείται κατοικία που έχει δηλωθεί στο  Ε9 και είναι η κύρια κατοικία του νοικοκυριού με μέγιστη επιφάνεια έως 120 τ.μ. Για μεγαλύτερες επιφάνειες γίνεται επιδότηση μέχρι του ποσού που αντιστοιχεί στα 120 τ.μ.