Τσίπρας προς Γερμανούς: Δεν φτάνουν στο λαό μας τα χρήματά σας

Οικονομία & Πολιτική Σάββατο, 29 Σεπτεμβρίου 2012 14:30
Τσίπρας προς Γερμανούς: Δεν φτάνουν στο λαό μας τα χρήματά σας

«Tο χρέος δεν είναι βιώσιμο και το μνημόνιο είναι αδιέξοδο», ανέφερε σε ομιλία του ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, σε εκδήλωση που διοργάνωσε στο Αμβούργο η εφημερίδα Die Zeit.

Ο κ. Τσίπρας τόνισε πως, εάν συνεχιστεί η λιτότητα, είναι ορατός ο κίνδυνος ανάφλεξης νέου εθνικισμού στην Ευρώπη. Παράλληλα, ο πρόεδρος της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης αναφέρθηκε στην ανάγκη εγκατάλειψης της πολιτικής του μνημονίου, καθώς και στις αποσταθεροποιητικές συνέπειες, που θα έχει για όλη την Ευρώπη ενδεχόμενη αποτυχία της Ελλάδας.

Ο Αλέξης Τσίπρας, στο πλαίσιο της ομιλίας του, υποστήριξε εκ νέου τη διεξαγωγή πανευρωπαϊκής διάσκεψης για το χρέος, λέγοντας: «Το μνημόνιο είναι αδιέξοδο. Το πρόγραμμα δε βγαίνει και το χρέος δεν είναι βιώσιμο», ενώ χαρακτήρισε αναπόφευκτη μία νέα αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους.

Απευθυνόμενος στον Γερμανό εργαζόμενο, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ εξέφρασε το σεβασμό του και επεσήμανε πως τα περισσότερα χρήματα που δίνει στην Ελλάδα δεν φτάνουν ποτέ στον ελληνικό λαό, αλλά χρησιμοποιούνται για τη σωτηρία των «χρεοκοπημένων τραπεζών» της Ελλάδας και της Ευρώπης.

«Δάνεια αποπληρώνουν δάνεια και αυτό αποτελεί την αρχή ενός φαύλου κύκλου, που αποτρέπει την αντιστροφή της βαθιάς ύφεσης και την τόνωση της αναπτυξιακής δυναμικής της χώρας με μεγάλες επενδύσεις», ανέφερε ο αρχηγός του ΣΥΡΙΖΑ.

Στην αρχή της ομιλίας του, ο Αλέξης Τσίπρας είπε αστειευόμενος: «Ελπίζω να μη με θεωρείτε τόσο επικίνδυνο, όσο λένε κάποια ευρωπαϊκά ΜΜΕ».

Τέλος, ο κ. Τσίπρας ζήτησε από τους Γερμανούς εργαζόμενους «να απαιτήσουν να πιάνουν τόπο τα χρήματά τους και να μην πηγαίνουν σε βαρέλι χωρίς πάτο».