Κρίσιμες επαφές Τσακαλώτου με Λαγκάρντ, Ντάισελμπλουμ, Σόιμπλε και Σαπέν

Οικονομία & Πολιτική Παρασκευή, 21 Απριλίου 2017 09:12
Κρίσιμες επαφές Τσακαλώτου με Λαγκάρντ, Ντάισελμπλουμ, Σόιμπλε και Σαπέν

Κρίσιμες επαφές για το θέμα του χρέους, τα πρωτογενή πλεονάσματα και το πλαίσιο της συνολικής συμφωνίας, θα έχει σήμερα στην Ουάσιγκτον ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος. Θα έχει συναντήσεις με τους Λαγκάρντ, Ντάισελμπλουμ, Σόιμπλε και Σαπέν.

Στην  Ουάσινγκτον βρίσκονται ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος και ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος και Γιώργος Χουλιαράκης, καθώς και ο υπουργός Οικονομίας Δημήτρης Παπαδημητρίου και συμμετέχουν στην εαρινή σύνοδο του ΔΝΤ και της Παγκόσμιας Τράπεζας.

 Ο  κ. Τσακαλώτος έχει σήμερα στο περιθώριο της συνόδου, σειρά επαφών, με αντικείμενο κυρίως τον προσδιορισμό των μεσοπρόθεσμων μέτρων για το χρέος και των πρωτογενών πλεονασμάτων στο πλαίσιο της συνολικής συμφωνίας με τους θεσμούς.

Ο υπουργός Οικονομικών θα συναντηθεί με την Κριστίν Λαγκάρντ, γενική διευθύντρια του ΔΝΤ, τον Γερούν Ντάισελμπλουμ, πρόεδρο του Eurogroup, τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, υπουργό Οικονομικών της Γερμανίας και τον Μισέλ Σαπέν, υπουργό Οικονομικών της Γαλλίας.

Την αισιοδοξία του για ολοκλήρωση της β' αξιολόγησης του ελληνικού προγράμματος έως τις 22 Μαΐου εξέφρασε ο Επίτροπος Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης  Πιερ Μοσκοβισί, ενώ ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε και ο Κλάους Ρέγκλινγκ εξέφρασαν την αισιοδοξία τους  για επιστροφή της Ελλάδας στις αγορές.

Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας με άρθρο του στην WSJ καλεί τους δανειστές  να σταματήσουν το παιχνίδι των καθυστερήσεων: «Η σύγκρουση μεταξύ της ΕΕ και του ΔΝΤ σχετικά με το δημόσιο χρέος της Ελλάδας στερεί από την οικονομία μας πολύτιμο χρόνο, καθυστερώντας την πολυαναμενόμενη επιστροφή στην ανάπτυξη», αναφέρει χαρακτηριστικά και ζητά να προωθηθεί η ανάπτυξη και να τερματιστούν οι τιμωρητικές προσεγγίσεις. 

Το πρόγραμμα των επαφών Τσακαλώτου (τοπική ώρα):

Παρασκευή 21 Απριλίου 2017

09:00 Christine Lagarde, Γενική Διευθύντρια του ΔΝΤ.

09:30 Jeroen Dijsselbloem, Πρόεδρος του Eurogroup.

13:10 Wolfgang Schäuble, Υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας.

13:45 Michel Sapin, Υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας.

 Σάββατο 22 Απριλίου 2017

13:40 Andy Baukol, Βοηθός Υφυπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ.

14:30 Pierre Moscovici, Επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων της Ε.Ε.

17:15 Poul Thomsen, Διευθυντής του Ευρωπαϊκού Τμήματος του ΔΝΤ.