Η Γερμανία ψηφίζει-αλλάζει η πολιτική της;

Οικονομία & Πολιτική Παρασκευή, 21 Απριλίου 2017 11:02
Η Γερμανία ψηφίζει-αλλάζει η πολιτική της;

«Η Γερμανία ψηφίζει-αλλάζει η πολιτική της»; ήταν το θέμα της χθεσινοβραδινής συζήτησης  στον πολυχώρο «The Box» της πλατείας Μαβίλη,  εν όψει των γερμανικών εκλογών τον Σεπτέμβριο.

Στη συζήτηση συμμετείχαν  Ντάγκμαρ Ένκελμαν, πρόεδρος του ΔΣ του Ιδρύματος Ρόζα Λούξεμπουργκ, ο Αξελ Τρόοστ, βουλευτής και αντιπρόεδρος του κόμματος της γερμανικής Αριστεράς (Die Linke) και ο Χρήστος Κατσιούλης, διευθυντής του προσκείμενου στο Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα της Γερμανίας (SPD) Ιδρύματος Φρίντριχ Εμπερτ στην Ελλάδα.

Τη συζήτηση, η οποία διοργανώθηκε στον πολυχώρο «The Box» της πλατείας Μαβίλη συντόνισε η Κάκη Μπαλή, αρχισυντάκτρια της Κυριακάτικης Αυγής.

«Τα κύρια θέματα της προεκλογικής ατζέντας του κόμματος της γερμανικής Αριστεράς (Die Linke) θα είναι η κοινωνική δικαιοσύνη σε συγκεκριμένα θέματα, όπως είναι η καταπολέμηση της φτώχιας, λ.χ., των παιδιών, το επενδυτικό έλλειμμα της Γερμανίας, το προσφυγικό, η δίκαιη φορολόγηση των πολιτών, και όχι γενικόλογα και αφηρημένα η δικαιοσύνη, όπως εξαγγέλλει ο σοσιαλδημοκράτης υποψήφιος καγκελάριος Μάρτιν Σούλτς και βέβαια θέματα εξωτερικής πολιτικής όπως λ.χ. η αλληλέγγυα Ευρώπη, κάτι που αφορά ιδιαίτερα και την Ελλάδα», είπε ο Αξελ Τρόοστ.

Ο Χρήστος Κατσιούλης υπεραμύνθηκε του Μάρτιν Σουλτς για τον οποίο είπε χαρακτηριστικά ότι «δεν είναι θαυματοποιός και αποτελεί έναν ευχάριστο αιφνιδιασμό για το Σοσιαλδημοκρατικό κόμμα της Γερμανίας, διότι ενέπνευσε αισιοδοξία και ξαναπιστεύει -για πρώτη φορά από την εποχή του καγκελαρίου Γκέρχαρντ Σρέντερ- στον εαυτό του. Μέχρι το συνέδριο του SPD και μετά τις κρίσιμες εκλογές, το κρατίδιο της Βόρειας Ρηνανίας-Βεστφαλίας τον ερχόμενο μήνα θα εξειδικευτεί το προεκλογικό πρόγραμμα του SPD» όπως τόνισε.

H Nτάγκμαρ Ενκελμαν επανέλαβε και αυτή με την σειρά της ότι «η γερμανική Αριστερά θα προσπαθήσει να κινητοποιήσει τους πολίτες με τα κοινωνικά θέματα της δικαιοσύνης και να πείσει τους ψηφοφόρους ότι υπάρχει ελπίδα. Μια μικρή κοινωνική ομάδα γίνεται ολοένα και πλουσιότερη και άλλοι δεν μπορούν καν να εξασφαλίσουν τα προς το ζην. Γι' αυτό και η κοινωνική η αδικία θα είναι σημαντικό προεκλογικό θέμα».

Ο Αξελ Τρόοστ υπογράμμισε ότι «υπάρχουν ελάχιστα πρόσωπα στο κόμμα του, τα οποία διαφωνούν για τον αριθμό υποδοχής προσφύγων (ενν. την κοινοβουλευτική εκπρόσωπο Σάρα Βάγκενκνεχτ) και ότι το θέμα της υποδοχής και ενσωμάτωσής τους παραμένει μια μεγάλη πρόκληση, η οποία αντιμετωπίζεται με συγκεκριμένα μέτρα σε όποιο κρατίδιο συγκυβερνά η Αριστερά».

Ο κ. Κατσιούλης είπε ότι το προσφυγικό αποτελεί προτεραιότητα και για το SPD και ο κ. Σούλτς έχει τοποθετηθεί σχετικά στο παρελθόν, ως πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, ενώ και η κ. Ένκελμαν τάχθηκε σαφώς υπέρ της υποδοχής προσφύγων στη Γερμανία και κάλεσε «σε συστηματικό κοινωνικό διάλογο επί του θέματος, ώστε να μην δίνεται χώρος για υπεραπλουστευτικά συνθήματα από ακροδεξιές λαϊκιστικές ομάδες, όπως είναι το Κόμμα για την Γερμανία (ΑfD). Το κρίσιμο ερώτημα το οποίο πρέπει να τεθεί είναι κατά πόσον μπορούν τέτοιου είδους θέματα να επιλύονται σε εθνικό επίπεδο. Γι αυτό και πρέπει να εργαστούμε για τη κοινή τους αντιμετώπιση στην ενωμένη Ευρώπη» τόνισε.

Στο ερώτημα εάν θα είναι δυνατός ένας κοκκινο-κοκκινο-πράσινος συνασπισμός μετά τις εκλογές του Σεπτεμβρίου ο κ. Κατσιούλης επισήμανε ότι «είναι δύσκολη η μεταστροφή του κόμματός του δεδομένου ότι έχει συγκυβερνήσει με τους Χριστιανοδημοκράτες και δεν μπορεί εκ των προτέρων να δεσμευτεί. Ιδίως δε, μετά τις εκλογές στο κρατίδιο του Ζάαρλαντ (σ.σ. όπου δεν υπήρξε η αναμενόμενη άνοδος του SPD) νιώθει ανασφάλεια και θα πρέπει να περιμένουμε το αποτέλεσμα των εκλογών στο κρατίδιο της Βόρειας Ρηνανίας-Βεστφαλίας. Πρέπει να βλέπουμε και το γενικότερο πλαίσιο. Δεν πρέπει να αναμένεται πριν κάτι πιο συγκεκριμένο στο θέμα ενός μελλοντικού συνασπισμού με την Αριστερά και τους Πράσινους» είπε χαρακτηριστικά.

Αναφερόμενη στο ερώτημα εάν η Ευρωπαϊκή Αριστερά έχει πρόταση για την αντιμετώπιση της ευρωπαϊκής και ιδίως της ελληνική κρίσης, η κ. Ένκελμαν είπε ότι διαθέτει σχέδια, αλλά πρέπει να πείσει ότι η Ευρώπη δεν μπορεί να συνεχίσει έτσι, δηλαδή με τις πολιτικές «α λά Σόϊμπλε» και παραδέχθηκε ότι η Ευρωπαϊκή Αριστερά απέτυχε στο θέμα της αντιμετώπισης του ελληνικού θέματος. Ο κ. Τσίπρας και ο κ. Τσακαλώτος αφέθηκαν μόνοι στις Βρυξέλλες. Ομως εάν υπάρξει κάποια αλλαγή στην Γερμανία, μπορεί να αποτελέσει την απαρχή κάποιας αλλαγής και για τη Ελλάδα» εκτίμησε.

Ο Άξελ Τρόοστ υπενθύμισε πάντως ότι μετά τις τελευταίες εκλογές στην Ελλάδα «δημιουργήθηκε μια κίνηση «για την αλλαγή στην Ευρώπη» στην οποία συμμετέχουν μεταξύ άλλων η σοσιαλδημοκράτης πολιτικός Γκεζίνε Σβαν και Πράσινοι πολιτικοί. Δυστυχώς δεν κατάφερε να πείσει τη γερμανική κοινή γνώμη, διότι έχει επικρατήσει το «μοντέλο Bild», αλλά συνεχίζουμε. Πρέπει να υπάρξει σύνδεση με την γερμανική κοινωνία αφού δεν είμαστε ακόμα πλειοψηφία» τόνισε.

Ο κ. Κατσιούλης επισήμανε επίσης ότι «η γερμανική κοινωνία δεν έχει αντιληφθεί το μέγεθος του αντιγερμανισμού στην Ελλάδα, την Ιταλία, τη Βρετανία ή την Πολωνία και ο αντιγερμανισμός αυτός μπορεί να μεταβληθεί σε αντιευρωπαϊσμό τελικά». Επικίνδυνο θεωρεί επίσης «το φαινόμενο της αυξανόμενης ανεργίας των νέων στον ευρωπαϊκό νότο, την οποία προκαλεί η πολιτική Σόιμπλε». Υπενθύμισε όμως ότι «τα γερμανικά συνδικάτα είναι στο πλευρό των Ελλήνων».

Πάντως «την πολιτική Σόιμπλε μπορεί κανείς να την υπερβεί, εξαρτάται από τον τρόπο που πολιτεύεται κανείς. Είναι όμως καιρός να συμβεί να νικηθεί η πολιτική Σόιμπλε» υποστήριξε η κ. 'Ενκελμαν.

Ο 'Αξελ Τρόοστ θεωρεί ότι είναι δυνατόν να νικηθεί η πολιτική Σόιμπλε υπό την «προϋπόθεση ότι θα γίνει μετεκλογικά ένας κοκκινο-κοκκινο-πράσινος συνασπισμός. Είναι πάντως δύσκολο να πεισθεί ο μέσος Γερμανός ότι τα γερμανικά πλεονάσματα είναι πρόβλημα για τους άλλους, διότι δεν μπορούν να καταλάβουν πως θα μειωθούν, διατηρώντας το σημερινό οικονομικό επίπεδο της Γερμανίας και χωρίς να δημιουργηθεί ανεργία. Το SPD δεν θα μπει στη διαδικασία να συζητήσει προεκλογικά τέτοια θέματα, διότι συνέπλευσε με το Xριστιανοδημοκρατικό κόμμα και δεν μπορώ να κατανοήσω πως θα μπορέσει τελικά να υπάρξει κοινωνική δικαιοσύνη, δίνοντας απλώς μερικές παροχές από δω και από κεί, όπως υπόσχεται. Γι αυτό και είμαι μάλλον απαισιόδοξος» είπε.

Στη συζήτηση που ακολούθησε, η κ. Ενκελμαν υποστήριξε ότι το προσφυγικό δεν είναι απλώς ένα ευρωπαϊκό πρόβλημα αλλά παγκόσμιο και ως τέτοιο πρέπει να αντιμετωπιστεί, ενώ ο κ. Τρόοστ υπενθύμισε «την πρόταση της κ. Γκεζίνε Σβαν (SPD) να αποφασίζουν οι δήμοι και οι κοινότητες αν και πόσους θα δέχονται, ώστε να μην επαφίεται η απόφαση στις κυβερνήσεις, κάτι το οποίο εφαρμόζει η γερμανική Αριστερά σε κρατίδια και δήμους ,όπου συγκυβερνά».

Για το θέμα των εξαγωγών όπλων από τη Γερμανία, τόσο η ίδια όσο και ο κ. Τρόοστ, τάχθηκαν «υπέρ του πλήρους κλεισίματος τέτοιων βιομηχανιών» ενώ ο κ.Κατσιούλης υποστήριξε ότι κάτι τέτοιο «είναι βέβαια ένα τολμηρό βήμα, αλλά δεν θα προκαλέσει την απόλυση 80.000 εργαζομένων όπως υποστηρίζεται, αφού το προσωπικό που απασχολούν είναι εξειδικευμένο και θα μπορέσει εύκολα να απορροφηθεί από τη γερμανική βιομηχανία».

Ο κ. Τρόοστ επισήμανε ότι «ως προς την πολιτική της λιτότητας είναι δύσκολο για τον μέσο Γερμανό να αντιληφθεί το μέγεθος των συνεπειών της και θα πρέπει να μετονομασθεί σε πολιτική περικοπών για να γίνει αντιληπτό το τι ακριβώς σημαίνει. Η δυσκολία στην αντιμετώπιση της πολιτικής Σόιμπλε έγκειται στο ότι η γερμανική οικονομία πάει καλά και είναι δύσκολο να εξηγήσει κανείς στους ψηφοφόρους, γιατί πρέπει να εγκαταλειφθεί η πολιτική του» όπως είπε.

Ο κ. Κατσιούλης υπογράμμισε και αυτός «ότι οι νεοφιλελεύθερες πολιτικές δεν είναι εύκολο να καταπολεμηθούν στη Γερμανία και πρέπει να διατυπωθούν πειστικές αντιπροτάσεις. Το αφήγημα του κ. Σόιμπλε και το παράδειγμα της υποδειγματικής συγκρατημένης μέσης Γερμανίδας νοικοκυράς έχει πείσει». Πρόσθεσε δε ότι «ο μέσος Γερμανός δεν θέλει μια γερμανική Ευρώπη, θέλει όμως μια Ευρώπη η οποία να λειτουργεί με γερμανικούς κανόνες».