Σταθάκης: H Ελλάδα μπορεί να βγει στις αγορές μέσα στο 2017

Οικονομία & Πολιτική Παρασκευή, 05 Μαΐου 2017 14:55
Σταθάκης: H Ελλάδα μπορεί να βγει στις αγορές μέσα στο 2017

Η Ελλάδα μπορεί να βγει στις αγορές πριν το τέλος του έτους και η απόδοση του 10ετούς ομολόγου να σταθεροποιηθεί κάτω από το 5% εκτίμησε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γιώργος Σταθάκης σε συνέντευξή του στο Capital.gr.

O κ. Σταθάκης εκτιμά ότι το επιτόκιο του 10ετούς ομολόγου, μόλις αποσαφηνιστεί η εικόνα για το χρέος, θα σταθεροποιηθεί «σε επίπεδα κάτω από το 5%». 

«Πιστεύω ότι μόλις αποσαφηνιστεί η εικόνα για το χρέος θα υπάρξει νέα αποκλιμάκωση των αποδόσεων και στη συνέχεια σταθεροποίηση σε επίπεδα κάτω από το 5% – κάτι που δεν έχει συμβεί από την αρχή της κρίσης. Προφανώς σε αυτή την κατεύθυνση θα συμβάλλει και η ένταξη των ελληνικών τίτλων στο πρόγραμμα αγορών της ΕΚ.», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Αναφορικά με την τεχνική συμφωνία, ο υπουργός δήλωσε ότι δίνει τη δυνατότητα στην κυβέρνηση να εξαντλήσει την θητεία της.

 

Ο κ. Σταθάκης τόνισε ότι «οι επόμενες αξιολογήσεις θα εξελιχθούν πολύ πιο γρήγορα. Άλλωστε η συντριπτική πλειοψηφία των πολιτικών που περιέγραφε η συμφωνία του 2015, έχει ήδη υλοποιηθεί. Έλεγα με την ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης ότι υλοποιήθηκαν τα δύο τρίτα όσων είχε συμφωνηθεί να γίνουν. Πλέον έχει υλοποιηθεί το 90%.»

Αναφορικά με την ΔΕΗ και την εκδήλωση επενδυτικού ενδιαφέροντος για το 40% των λιγνιτών, ο κ. Σταθάκης ανέφερε: «Το μάρκετ τεστ θα γίνει ως το Νοέμβριο. Θα έχει προηγηθεί, ως τον Ιούνιο, η διαμόρφωση των προτάσεων μας, σε συνεργασία με την Κομισιόν, για το ποιες μονάδες και ορυχεία θα διατεθούν. Είναι πρόωρο να προεξοφλήσουμε τα αποτελέσματα του μάρκετ τεστ. Εμείς αποφεύγουμε τα σενάρια. Μιλάμε με γεγονότα. Συνεπώς, ας κάνουμε λίγο υπομονή ως τότε.»

Ερωτηθείς για τις έρευνες υδρογονανθράκων στην ελληνική επικράτεια, κάνει λόγο για «αρκετά αισιόδοξα μηνύματα.

Ο υπουργός αναφέρει ότι «δεν θα απέκλεια την πιθανότητα ανακάλυψης κοιτασμάτων ικανών προς εκμετάλλευση», αλλά προσθέτει ότι «αυτό βέβαια μένει να αποδειχθεί στο μέλλον και αφού ολοκληρωθεί το σύνολο των ερευνών. Μέχρις στιγμής τα δεδομένα κοιτάσματα είναι αυτά στο Κατάκολο και στον ο», επισημαίνει ο κ. Σταθάκης. 

Για τις εκλογές στη Γαλλία ο Υπουργός σημειώνει «ελπίζουμε να επικρατήσει ο Εμμανουέλ Μακρόν» ο οποίος «αντιλαμβάνεται την πολλαπλή απειλή στην ευρωπαϊκή ιδέα και συμφωνεί στην ανάγκη αλλαγής πολιτικών», όπως προκύπτει από την συνεργασία που είχαν στο παρελθόν. 

Για την σημασία των γερμανικών εκλογών για την Ελλάδα θεωρεί εξαιρετικά θετική εξέλιξη μία ενίσχυση των δυνάμεων «που παλεύουν για την ενίσχυση της ευρωπαϊκής αλληλεγγύης, όπως το Die Linke και οι Πράσινοι» καθώς θα έχουν συνέπειες όχι μόνο στην πορεία μιας αξιολόγησης αλλά καθορίζουν ευρύτερες εξελίξεις».

Σύμφωνα με τον κ. Σταθάκη «οι γερμανικές εκλογές είναι εξαιρετικά σημαντικές για την Ελλάδα ανεξάρτητα από την υλοποίηση της συμφωνίας».

Αναφέρει επίσης ότι πλέον «έχει συμφωνηθεί η διαδικασία διανομής των πόρων από πιθανή υπερκάλυψη των στόχων», εκτιμώντας ότι «θα τη δούμε στην πράξη, καθώς η πορεία των δημοσιονομικών μεγεθών παραμένει θετική».