Στουρνάρας: Προτεραιότητα να βρεθεί το cd με τους Έλληνες καταθέτες

Οικονομία & Πολιτική Δευτέρα, 01 Οκτωβρίου 2012 12:57
Στουρνάρας: Προτεραιότητα να βρεθεί το cd με τους Έλληνες καταθέτες

«Προτεραιότητα», αποτελεί για τον υπουργό Οικονομικών «να βρεθεί το CD με τα ονόματα σχεδόν 2.000 Ελλήνων πολιτών με καταθέσεις σε ελβετικό κατάστημα της τράπεζας HSBC», όπως δήλωσε στους Financial Times.

«Την περασμένη εβδομάδα έμαθα για πρώτη φορά από τις εφημερίδες για την ύπαρξή του (σ.σ.: του cd), αλλά αν το ΣΔΟΕ δεν μπορέσει να το βρει, τότε θα ζητήσουμε ένα άλλο αντίγραφο από τους Ευρωπαίους εταίρους μας», πρόσθεσε ο Γιάννης Στουρνάρας.

Ο πρώην υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου, μιλώντας και αυτός στους Financial Times επιβεβαίωσε ότι έλαβε, μετά από αίτημά του, το 2010 το συγκεκριμένο cd από την τότε ομόλογό του της Γαλλίας Κριστίν Λαγκάρντ.

«Σημείωσα τα μεγαλύτερα ποσά και έστειλα τα ονόματα στο ΣΔΟΕ για έλεγχο. Μου είπαν ότι το προκαταρκτικό πόρισμα έδειξε προβλήματα με τις φορολογικές δηλώσεις (τους) και έτσι έδωσα την πλήρη λίστα στο ΣΔΟΕ για έρευνα», δήλωσε ο πρώην υπουργός στην εφημερίδα.

Το δημοσίευμα της εφημερίδας αναφέρει, ότι το υπουργείο Οικονομικών υπέγραψε τον περασμένο μήνα μία συμφωνία ανταλλαγής πληροφοριών με τις ελβετικές αρχές σχετικά με τις καταθέσεις των Ελλήνων στις ελβετικές τράπεζες.

Το δημοσίευμα, επικαλείται ανώνυμη δήλωση αξιωματούχου του υπουργείου Οικονομικών, ότι δύο προηγούμενες κυβερνήσεις είχαν αρχίσει παρόμοιες διαδικασίες, αλλά δεν τις ολοκλήρωσαν, λόγω της πίεσης που υπήρξε από πολιτικούς και μεγάλους επιχειρηματίες.

«Το ΣΔΟΕ ελέγχει πάνω από 30 πρώην και σημερινούς πολιτικούς», δήλωσε ανώνυμα άλλο υψηλόβαθμο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών, όπως αναφέρει η εφημερίδα, προσθέτοντας ότι δεν έχουν προκύψει έως τώρα στέρεες ενδείξεις για διάπραξη αδικημάτων.