Μητσοτάκης: Υπέρ της ίδρυσης ιδιωτικών πανεπιστημίων/ Όχι στην τυραννία της μετριότητας

Οικονομία & Πολιτική Παρασκευή, 15 Σεπτεμβρίου 2017 15:11
Μητσοτάκης: Υπέρ της ίδρυσης ιδιωτικών πανεπιστημίων/ Όχι στην τυραννία της μετριότητας

Υπέρ της ίδρυσης ιδιωτικών πανεπιστημίων στην Ελλάδα και όχι απλώς μη κρατικών μη κερδοσκοπικών, μέσω της αλλαγής του άρθρου 16, τάχθηκε ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκος Μητσοτάκης, στη διάρκεια της ομιλίας του στην Τεχνόπολη Θεσσαλονίκης, όπου συναντήθηκε με στελέχη επιχειρήσεων υψηλής τεχνολογίας.

Τόνισε την ανάγκη να υπάρξει «δημιουργική άμιλλα» ανάμεσα στα δημόσια και τα ιδιωτικά πανεπιστήμια και για τα δημόσια ΑΕΙ είπε ότι πρέπει να αποκτήσουν μεγαλύτερη ευελιξία, μεγαλύτερη αυτονομία και περισσότερη σύνδεση με την αγορά.

«Χρειάζεται ισορροπία μεταξύ δικαιωμάτων και υποχρεώσεων για όλους στα ΑΕΙ και για τους φοιτητές και για τους καθηγητές» επισήμανε ο κ. Μητσοτάκης και συνέχισε: «Το κράτος παρέχει από το υστέρημα του Έλληνα φορολογούμενου, τη δυνατότητα σε κάθε Ελληνόπουλο να σπουδάσει δωρεάν. Αυτό σημαίνει ότι και ο φοιτητής έχει ορισμένες υποχρεώσεις, να τελειώνει π.χ. εντός εύλογου χρονικού διαστήματος τις σπουδές του».

Για τη σημερινή κατάσταση στα ελληνικά πανεπιστήμια είπε: «Έχουμε μια τυραννία της μετριότητας, που βολεύεται πάρα πολύ από το γεγονός ότι δεν υπάρχει καμία αξιολόγηση». Σημείωσε πως η Νέα Δημοκρατία είναι απέναντι σε όλα αυτά και πως ο στόχος της είναι «η απελευθέρωση των δημιουργικών δυνάμεων των πανεπιστημίων».

Eπίσκεψη  Μητσοτάκη στο νοσοκομείο «Παπαγεωργίου»

Η υποστελέχωση και η έλλειψη προσωπικού αποτελούν εμπόδια στη λειτουργία, πρωί και απόγευμα, του άριστου εξοπλισμού που διαθέτει το «Παπαγεωργίου» ανέφερε ο πρόεδρος του νοσοκομείου, Βασίλης Παπάς, ενημερώνοντας τον πρόεδρο της ΝΔ, Κυριάκο Μητσοτάκη, ο οποίος επισκέφτηκε σήμερα το νοσηλευτικό ίδρυμα.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης που είχε ο κ. Μητσοτάκης με τη διοίκηση και τους εργαζόμενους του νοσοκομείου, πληροφορήθηκε ότι η αναμονή για χειρουργικές επεμβάσεις φτάνει μέχρι και τα δύο χρόνια, παρότι διαθέτει 28 χειρουργικές αίθουσες, οι οποίες, όμως, δεν λειτουργούν στο σύνολό τους λόγω έλλειψης προσωπικού. Εκπρόσωποι του σωματείου εργαζομένων τόνισαν ότι στις εφημερίες προσέρχονται 1.200-1.300 άτομα, οι τετράκλινοι θάλαμοι μετατρέπονται σε οκτάκλινους και υπάρχει ανάγκη στελέχωσης του νοσοκομείου με προσωπικό.

Ο κ. Μητσοτάκης είχε μία σύντομη συνομιλία με τον κ. Νικόλαο Παπαγεωργίου, ο οποίος μαζί με τον αδελφό του, Λεωνίδα, ίδρυσε το νοσοκομείο «Παπαγεωργίου».

«Είναι πάρα πολύ σημαντικό αυτό το οποίο έχετε κάνει για την πόλη. Έχετε δημιουργήσει ένα νοσοκομείο σημαντικό για τη Βόρεια Ελλάδα, ένα νοσοκομείο κόσμημα. Θέλω στο πρόσωπό σας για άλλη μία φορά να σας ευχαριστήσω για όλα όσα έχετε κάνει για την πόλη, αλλά και συνολικά για τη Βόρεια Ελλάδα» είπε ο κ. Μητσοτάκης απευθυνόμενος στον κ. Παπαγεωργίου και πρόσθεσε: «Δικό μας χρέος είναι όχι μόνο να προβάλουμε τέτοιες ενέργειες, αλλά και να ενθαρρύνουμε μία νέα γενιά δωρητών, οι οποίοι θα υποστηρίξουν τη χώρα σε αυτήν την πολύ δύσκολη καμπή στην οποία βρίσκεται. Το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος κάνει μία εξαιρετική δουλειά πάρα πολύ μεγάλου βεληνεκούς και επίσης πάρα πολλοί άλλοι επιχειρηματίες δραστηριοποιούνται, άλλοι με μεγαλύτερη προβολή, άλλοι πιο σεμνά. Χρειαζόμαστε, όμως, κι εμείς να φτιάξουμε εκείνο το νομικό πλαίσιο, το οποίο θα ενθαρρύνει τέτοιες πρωτοβουλίες, να δώσουμε τα απαραίτητα κίνητρα ώστε να γίνουν και άλλα έργα μεγάλου βεληνεκούς, τα οποία θα βελτιώσουν τις υποδομές μίας τραυματισμένης χώρας».

Ο κ. Παπαγεωργίου, από την πλευρά του, ευχαρίστησε τον κ. Μητσοτάκη χαρακτηρίζοντας τιμή την επίσκεψή του στο νοσοκομείο και μίλησε για τη σχέση που είχε η οικογένειά του με την οικογένεια του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη.

«Η οικογένειά μας ήταν δημιουργός, αλλά με τις πλάτες του Κώστα Μητσοτάκη. Θυμάμαι το εξής χαρακτηριστικό. Είχα πάει και τον είχα δει. Του είπα την πρόθεση που είχαμε να στήσουμε αυτό το νοσοκομείο και μου λέει: "Κύριε Παπαγεωργίου, αν θέλετε να το δείτε να τελειώνει και να το χαρείτε χτίστε το μόνοι σας"» σημείωσε ο κ. Παπαγεωργίου.

Να σημειωθεί ότι ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης, λίγο πριν εγκαταλείψει την εξουσία, θεμελίωσε το νοσοκομείο «Παπαγεωργίου».

Ο πρόεδρος της ΝΔ, κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του στο νοσοκομείο, συνομίλησε με ασθενείς και εργαζόμενους και επισκέφθηκε το Τμήμα Πυρηνικής Ιατρικής όπου βρίσκεται ο τομογράφος εκπομπής ποζιτρονίων PET/CΤ.

* Μητσοτάκης: Όραμά μου, η δημιουργία στη Β. Ελλάδα ενός πόλου υψηλής τεχνολογίας και καινοτομίας