Τσίπρας: Η χώρα άλλαξε κατηγορία/ Υπάρχει ρεύμα επενδύσεων

Οικονομία & Πολιτική Παρασκευή, 20 Οκτωβρίου 2017 09:24
Τσίπρας: Η χώρα άλλαξε κατηγορία/ Υπάρχει ρεύμα επενδύσεων

Η χώρα άλλαξε κατηγορία. Πέρασε ανεπιστρεπτί η εποχή που η Ελλάδα ήταν το μαύρο πρόβατο. Υπάρχει ήδη κλίμα και ρεύμα επενδύσεων, εκεί που τα προηγούμενα χρόνια υπήρχε επενδυτική έρημος,, δηλώνει ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας σε συνέντευξής του στην «Εφημερίδας των Συντακτών».

Όπως επισημαίνει επικαλούμενος τα ταξίδια που ο ίδιος έχει κάνει στο εξωτερικό, όπως και τις επισκέψεις κορυφαίων ηγετών στη χώρα μας «η χώρα άλλαξε κατηγορία.

Για το ταξίδι του στις ΗΠΑ λέει ότι στέφθηκε από «απόλυτη επιτυχία», με βασικό λόγο τη συμφωνία στην αναβάθμιση των σχέσεων Ελλάδας-ΗΠΑ.

Απαντώντας σε ερώτηση για τις αιτιάσεις της αντιπολίτευσης υπογραμμίζει ότι «η εποχή που η Ελλάδα ήταν το μαύρο πρόβατο, συνώνυμο της χρεοκοπίας και της κακοδιαχείρισης, έχει περάσει ανεπιστρεπτί. Όπως και η εποχή που οι Έλληνες πρωθυπουργοί περίμεναν υπομονετικά στην ουρά για μία φωτογραφία».

Αναφορικά με όσους του καταλογίζουν πρόσδεση στον «Ατλαντισμό» επισημαίνει ότι «αδυνατούν να χωνέψουν το γεγονός ότι μπορούμε ως χώρα να πραγματοποιούμε ανοίγματα χωρίς να ταυτιζόμαστε ή να παραδινόμαστε», ενώ για το κόστος αναβάθμισης των F-16 σημειώνει: «Ας φρόντιζαν όσοι προέτρεξαν σε δηλώσεις να ενημερωθούν πρώτα για να μην εκτίθενται».

«Η εξωτερική πολιτική και ιδίως η άμυνα της χώρας είναι πολύ σοβαρή υπόθεση για να παίζει κανείς μικροπολιτικά παιχνίδια» σημειώνει ο κ. Τσίπρας και κάνει λόγο για «αντιπολίτευση του κωνείου», που αποτελεί «αστείρευτη πηγή μαύρου χιούμορ».

Αφήνει αιχμές για τις προτάσεις του προέδρου της ΝΔ για την ελληνική οικονομία, σημειώνοντας ότι «δεν μπορούμε να μειώσουμε τα πρωτογενή πλεονάσματα προτείνοντας άλλο ένα Μνημόνιο με τους δανειστές».

Για το ενδεχόμενο να εφαρμοστούν νωρίτερα τα αρνητικά δημοσιονομικά μέτρα για το 2019 και το 2020, σημειώνει ότι «η κατασκευή και η διακίνηση αρνητικών σεναρίων έχει καταντήσει κώνειο της αντιπολίτευσης. Στο εξωτερικό οι πάντες αναγνωρίζουν τη μεγάλη πρόοδο της Ελλάδας και θεωρούν δεδομένο το άμεσο κλείσιμο της τρίτης αξιολόγησης», ενώ για τη λήξη των μνημονίων και την επιτροπεία δήλωσε: «Αυτό που ονομάζεται εποπτεία και ισχύει για όλες τις χώρες της Ευρώπης, θα ισχύει και για την Ελλάδα, μετά το 2018. Όμως μνημόνια και επιτροπεία τελειώνουν». 

Για τη συμφωνία με τους δανειστές για τα πρωτογενή πλεονάσματα μετά το 2018, απάντησε: «Ας μην προβλέπουμε σπασμένα πόδια πριν πηδήξουμε το χαντάκι. Το βέβαιο είναι ότι τα πόδια μας θα έσπαγαν αν ακολουθούσαμε τους δημοσιονομικούς στόχους που είχε συμφωνήσει η κυβέρνηση στην οποία συμμετείχε ο κύριος Μητσοτάκης με πρωτογενή πλεονάσματα 4% μέχρι το 2030».

Για τα ανοίγματα  στη σοσιαλδημοκρατία υπογραμμίζει πως «θα επιμείνουμε σε μια πολιτική που ενώνει όλους τους προοδευτικούς, τους δημοκρατικούς ανθρώπους και αρνείται την αγριότητα του νεοφιλελευθερισμού και τον ρεβανσισμό της Δεξιάς του κ. Μητσοτάκη», ενώ για την συγκυβέρνηση με τους ΑΝΕΛ  ξεκαθαρίζει ότι «βασίζεται σε συγκεκριμένες συγκλίσεις πάνω σε συγκεκριμένους στόχους. Και από την άποψη αυτή μόνο μιας χρήσεως δεν είναι».

Ερωτηθείς για το ενδεχόμενο ανασχηματισμού, απαντά: «Η κυβέρνηση έχει ανεβάσει ρυθμούς, αλλά οι απαιτήσεις είναι εξαιρετικά υψηλές».

Για το μέλλον της ΕΕ υπογραμμίζει πως «Ευρώπη χωρίς αλληλεγγύη, δημοκρατικό έλεγχο, ισότητα, πολιτικές ανάπτυξης και αναβαθμισμένο ρόλο των εργαζομένων απλούστατα δεν μπορεί να υπάρξει».