Αχτσιόγλου: Η προστασία των κοινωνικών δικαιωμάτων προϋπόθεση για την ανάπτυξη

Οικονομία & Πολιτική Πέμπτη, 07 Δεκεμβρίου 2017 18:38
Αχτσιόγλου: Η προστασία των κοινωνικών δικαιωμάτων προϋπόθεση για την ανάπτυξη

Για τα κοινωνικά δικαιώματα και πώς θα πρέπει να διαμορφωθεί η κοινωνική πολιτική σε Ελλάδα και Ευρωπαϊκή Ένωση μίλησε η Υπουργός Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Έφη Αχτσιόγλου, σε σημερινή συνάντηση των χωρών-μελών της Ευρωπαικής Ένωσης.

Στις Βρυξέλλες βρίσκεται σήμερα η Έφη Αχτσιόγλου, εκπροσωπώντας την Ελλάδα στο Συμβούλιο Απασχόλησης και Κοινωνικής Πολιτικής της Ευρωπαϊκής Ένωσης (EPSCO), σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση.

Στην τοποθέτησή της, η Υπουργός Εργασίας αναγνώρισε την πρόθεση των ευρωπαϊκών θεσμών να δοθεί έμφαση στα κοινωνικά θέματα στο πλαίσιο της ενωσιακής πολιτικής, γεγονός που αποτυπώθηκε στην πρόσφατη διακήρυξη για τον Ευρωπαϊκό Πυλώνα Κοινωνικών Δικαιωμάτων.

"Η ελληνική οικονομία βρίσκεται σε φάση δυναμικής ανάκαμψης", σημείωσε η Υπουργός Εργασίας, επισημαίνοντας τη σταθερή απομείωση της ανεργίας στη χώρα τα τελευταία δυόμισι χρόνια. "Ωστόσο, οι εισοδηματικές και κοινωνικές ανισότητες είναι ακόμη ανησυχητικά διευρυμένες, κυρίως επειδή το χάσμα ανάμεσα στους μισθούς και την παραγωγικότητα την περίοδο της κρίσης περιορίσθηκε μέσω της μείωσης των μισθών και όχι μέσω της αύξησης της παραγωγικότητας, με αποτέλεσμα ο κόσμος της εργασίας να επωμιστεί εξαιρετικά μεγάλο βάρος", υπογράμμισε η κα Αχτσιόγλου.

Αντιπαραθέτοντας την εικόνα αυτή με τις αρχές του Ευρωπαϊκού Πυλώνα Κοινωνικών Δικαιωμάτων, η Υπουργός Εργασίας τόνισε ότι η αποτελεσματική προστασία των κοινωνικών δικαιωμάτων θα πρέπει να θεωρείται προϋπόθεση για τη βιώσιμη και χωρίς αποκλεισμούς ανάπτυξη.

Κλείνοντας την παρέμβασή της και απευθυνόμενη στους ομολόγους της είπε: "οφείλουμε να αποδίδουμε στους κοινωνικούς δείκτες την ίδια σημασία με αυτή που αποδίδουμε στους δημοσιονομικούς και να προχωρήσουμε πέρα από τις απλές συστάσεις, θεσμοθετώντας μηχανισμούς ελέγχου και συμμόρφωσης σε μετρήσιμους κοινωνικούς στόχους".

 

Το sportandbusiness.gr αναβαθμίζεται και γίνεται…BigBusiness.gr. Μία ιστοσελίδα που βλέπει με ξεχωριστή ματιά όλες τις οικονομικές ειδήσεις της εγχώριας και διεθνούς επικαιρότητας, ενώ συνεχίζει την παράδοση του «S&B» ως η κορυφαία πηγή ενημέρωσης για την παγκόσμια αθλητική βιομηχανία.