Στο Βελιγράδι ο Τσίπρας - Συνεχίζεται η τετραμερής σύνοδος Ελλάδας-Βουλγαρίας-Σερβίας-Ρουμανίας

Οικονομία & Πολιτική Σάββατο, 09 Δεκεμβρίου 2017 11:24
Στο Βελιγράδι ο Τσίπρας - Συνεχίζεται η τετραμερής σύνοδος Ελλάδας-Βουλγαρίας-Σερβίας-Ρουμανίας

Συνεχίζεται στο Βελιγράδι η 2η τετραμερής σύνοδος Ελλάδας-Βουλγαρίας- Σερβίας-Ρουμανίας. Πρωινή συνάντηση θα έχει ο 'Ελληνας πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας με τους υπόλοιπους ηγέτες, με επίκεντρο τη διεύρυνση της ΕΕ.

Στις 10 σήμερα το πρωί (τοπική ώρα), οι τέσσερις ηγέτες θα συναντηθούν στο προεδρικό μέγαρο για να συζητήσουν μια σειρά από ζητήματα κοινού ενδιαφέροντος και, σύμφωνα με πληροφορίες, σημαντικό σημείο των διαβουλεύσεων αναμένεται να αποτελέσει η διεύρυνση της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ), με την ένταξη των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων, με προτεραιότητα στην ενταξιακή πορεία της Σερβίας, της ΠΓΔΜ και της Αλβανίας. Κατά την πρώτη μέρα της συνόδου χθες, οι ηγέτες μίλησαν για οικονομική συνεργασία, ευρωπαϊκη ολοκλήρωση, υλοποίηση από κοινού έργων υποδομής και στήριξη στην ευρωπαϊκή πορεία της Σερβίας.

Στο πλαίσιο αυτό θα κινηθούν και οι διαβουλεύσεις σήμερα, ενώ θα δοθεί έμφαση στη διεύρυνση της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ), με την ένταξη των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων, με προτεραιότητα στην ενταξιακή πορεία της Σερβίας, της ΠΓΔΜ και της Αλβανίας. Οι ηγέτες των τεσσάρων χωρών αναμένεται να ασχοληθούν και με την προετοιμασία της Συνόδου ΕΕ-Δυτικών Βαλκανίων, που είναι προγραμματισμένη για τον Μάιο του ερχόμενου έτους, όπως επίσης και με τη βαλκανική ατζέντα της βουλγαρικής προεδρίας στην Ε.Ε. το πρώτο εξάμηνο του 2018.

Χθες, η σύνοδος ξεκίνησε με δείπνο εργασίας στη Vila Mir. Ο πρόεδρος της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσις υποδέχθηκε τους πρωθυπουργούς της Ελλάδας Αλέξη Τσίπρα, της Βουλγαρίας Μπόικο Μπορίσοφ και της Ρουμανίας Μιχάι Τουντόσε στη βίλα που χτίστηκε για να μείνει (αλλά δεν πρόλαβε λόγω θανάτου) ο ιστορικός ηγέτης της Γιουγκοσλαβίας Γιόσιπ Μπροζ Τίτο, ενώ το 1999 μετακόμισε εκεί -και συνελήφθη στο ίδιο μέρος δυο χρόνια αργότερα- ο Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς.

Η τετραμερής Σύνοδος Ελλάδας-Βουλγαρίας- Σερβίας-Ρουμανίας, στο Βελιγράδι, είναι η δεύτερη και γίνεται σε συνέχεια της προηγούμενης συνόδου, στη Βάρνα της Βουλγαρίας, γεγονός που καταδεικνύει ότι σιγά σιγά θεσμοθετείται το πλαίσιο συνεργασίας ανάμεσα στις χώρες αυτές.
Οι τέσσερις ηγέτες θα παραχωρήσουν κοινή συνέντευξη Τύπου στις 11 (τοπική ώρα) και θα ακολουθήσει γεύμα εργασίας.

Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ

 

Το sportandbusiness.gr αναβαθμίζεται και γίνεται…BigBusiness.gr. Μία ιστοσελίδα που βλέπει με ξεχωριστή ματιά όλες τις οικονομικές ειδήσεις της εγχώριας και διεθνούς επικαιρότητας, ενώ συνεχίζει την παράδοση του «S&B» ως η κορυφαία πηγή ενημέρωσης για την παγκόσμια αθλητική βιομηχανία.