Τα 4 σημεία - κλειδιά στο στοίχημα της κυβέρνησης για τον Ιανουάριο - Ο ρόλος του ESM

Οικονομία & Πολιτική Σάββατο, 09 Δεκεμβρίου 2017 12:24
Τα 4 σημεία - κλειδιά στο στοίχημα της κυβέρνησης για τον Ιανουάριο - Ο ρόλος του ESM

Τράπεζες, ιδιωτικοποιήσεις, ενέργεια και Δημόσιο είναι τα 4 σημεία - κλειδιά στα οποία καλείται να ανταπεξέλθει επαρκώς η κυβέρνηση, προκειμένου όχι μόνο να επιτύχει την πολιτική συμφωνία για την 3η αξιολόγηση στο Eurogroup της 22ας Ιανουαρίου, αλλά και σε βάθος χρόνου τη μεγάλη συμφωνία εξόδου από την επιτροπεία τον Μάιο - Ιούνιο του 2018. Με δύο εξ αυτών συνδέεται άμεσα ο ESM.

Με ορίζοντα τον Ιούνιο του 2018, οι θεσμοί αναμένεται να μη χαλαρώσουν εκατοστό την αυστηρότατη εποπτεία στα καυτά ζητήματα: την επιτυχή διεξαγωγή των πλειστηριασμών, την πιστή εφαρμογή προγράμματος ολοκλήρωσης των μεγάλων εκκρεμών ιδιωτικοποιήσεων, την πώληση του 40% των λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ, αλλά και τις αλλαγές στο Δημόσιο που μεταφέρονται από αξιολόγηση σε αξιολόγηση. 

Αξίζει να σημειωθεί ότι τόσο οι τράπεζες, όσο και οι ιδωτικοποιήσεις συνδέονται άμεσα με τα δάνεια του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας ESM, οι μεν τράπεζες λόγω των stress tests που θα διενεργηθούν στις αρχές του επόμενου έτους, οι δε ιδιωτικοποιήσεις εξαιτίας της συμμετοχής των εσόδων από αυτές στην απομείωση του χρέους. Για τη λειτουργία του ESM ως δανειοδότη έχει μιλήσει επανειλημμένως ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, εκφράζοντας εντονότατες επιφυλάξεις και επισημαίνοντας την ανάγκη για λογοδότηση και διαφάνεια.

Ειδικότερα, στους συγκεκριμένους τέσσερις τομείς προωθούνται τα εξής:

· Τράπεζες: διεξαγωγή πλειστηριασμών, αξιολόγηση του νόμου Κατσέλη, τροποποίηση του Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας και του πλαισίου του ΤΧΣ.

· Ιδιωτικοποιήσεις: οι πληροφορίες κάνουν λόγο για απαίτηση των θεσμών για πρόοδο σε βασικά ζητήματα πριν από το τέλος του Μνημόνιου, όπως η εκκίνηση των εργασιών στο Ελληνικό, το "Ελευθέριος Βενιζέλος", η Εγνατία, αλλά και το Θριάσιο, τα ΕΛΠΕ και η ΔΕΠΑ.

· Ενέργεια: ύψιστης σημασίας θεωρείται η υλοποίηση της συμφωνίας για την πώληση του 40% των λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ.

· Δημόσιο: τήρηση της κινητικότητας και των κανόνων προσλήψεων / αποχωρήσεων. Επιπλέον, προωθείται όπως και σε προηγούμενες αξιολογήσεις, ο νόμος χρηματοδότησης των κομμάτων, αλλά και η απο-πολιτικοποίηση του Δημοσίου.

Η νέα συμφωνία με τους θεσμούς περιλαμβάνει τα 110 προαπαιτούμενα της 3ης αξιολόγησης και τα 75 της 4ης, καθώς και τους όρους για τη μεγάλη πολιτική διαπραγμάτευση με το ΔΝΤ (για την παρουσία του, αλλά και για τα μέτρα / αντίμετρα του 2019-2021) για το χρέος, τη χρηματοδότηση που θα λάβει από τον ESM, αλλά και για την ατζέντα μιας μετα-μνημονιακής εποπτείας.

Στο πλαίσιο αυτό, ιδιαίτερα θετική εντύπωση πρέπει να κάνει το οικονομικό επιτελείο τις επόμενες μέρες στις ΗΠΑ. Ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, ο οποίος βρίσκεται στη Νέα Υόρκη για να συμμετάσχει στο 19ο Ετήσιο Συνέδριο Invest in Greece που διοργανώνει η Capital Link στις 11 Δεκεμβρίου, στο Metropolitan Club της Νέας Υόρκης, θα  έχει σειρά επαφών με εκπροσώπους επενδυτικών εταιρειών.

 

Το sportandbusiness.gr αναβαθμίζεται και γίνεται…BigBusiness.gr. Μία ιστοσελίδα που βλέπει με ξεχωριστή ματιά όλες τις οικονομικές ειδήσεις της εγχώριας και διεθνούς επικαιρότητας, ενώ συνεχίζει την παράδοση του «S&B» ως η κορυφαία πηγή ενημέρωσης για την παγκόσμια αθλητική βιομηχανία.