Ερντογάν: Μας δεσμεύει η Λωζάνη, αλλά όχι για τη Θράκη

Οικονομία & Πολιτική Κυριακή, 10 Δεκεμβρίου 2017 11:00
Ερντογάν: Μας δεσμεύει η Λωζάνη, αλλά όχι για τη Θράκη

Στον απόηχο της επίσκεψης του στην Ελλάδα, ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν εμφανίζεται αμετακίνητος για τις τουρκικές θέσεις σε καυτά θέματα για την χώρα μας, αλλά και την Κύπρο, ενώ ξεκαθαρίζει ότι  δέχεται τη Συνθήκη της Λωζάνης, με εξαίρεση όμως τη Θράκη.

Η επίσκεψη του Τούρκου προέδρου πραγματοποιήθηκε στις 7-8 Δεκεμβρίου σε θετικό κλίμα και έγινε λόγος για νέα σελίδα στις ελληνοτουρκικές σχέσεις. Σε συνέντευξή του, όμως, που δημοσιεύεται σήμερα στο Βήμα της Κυριακής ο Ερντογάν ναι μεν δέχεται τη Συνθήκη της Λωζάνης, αλλά... καλεί την Ελλάδα να την εφαρμόσει σε σχέση με την μουσουλμανική μειονότητα της Θράκης, την οποία αποκαλεί ''τουρκική''. 

«Σήμερα η τουρκική μειονότητα αντιμετωπίζει προβλήματα σε τομείς όπως η αναγνώριση της εθνικής της ταυτότητας η εκπαίδευση και οι θρησκευτικές ελευθερίες.... Με την ευκαιρία αυτής της επίσκεψης επανέλαβα και στην Αθήνα και στη Δυτική Θράκη το μήνυμα για τη συνέχιση της συμβολής της τουρκικής μειονότητας της Δυτικής Θράκης στην ευημερία της Ελλάδας προστατεύοντας την εθνική, θρησκευτική και πολιτιστικής της ταυτότητα» αναφέρει χαρακτηριστικά.

«Η Τουρκία δεσμεύεται και σέβεται τη Λωζάνη, όπως και όλες τις άλλες συμφωνίες και υποχρεώσεις της. Ξεκινώντας δε από τις μειονότητες, έως σήμερα έχει εφαρμόσει τη Συνθήκη με ευαισθησία. Από την άλλη πλευρά, κατά διαστήματα τυχαίνει να αντιμετωπίζουμε δυσκολίες, προβλήματα ή λανθασμένες εφαρμογές, είτε σε διμερές επίπεδο είτε σε άλλα ζητήματα» συμπληρώνει ο Ερντογάν.

Σχετικά με το κυπριακό, ο Ερντογάν ξεκαθαρίζει πως αν οι Ελληνοκύπριοι «συνεχίζουν να βλέπουν την Κύπρο ως ελληνικό νησί» αυτό είναι «ένα όνειρο που δεν θα πραγματοποιηθεί ποτέ».

Αναφορικά με τα ανοιχτά ζητήματα στο Αιγαίο ο Τούρκος πρόεδρος δηλώνει πως η οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών δεν είναι το μοναδικό ζήτημα για την Τουρκία.

Εν τω μεταξύ, η Τουρκία έχει δεσμεύσει μια σειρά περιοχές σε Κύπρο και Αιγαίο για στρατιωτικές ασκήσεις.

Για χθες Σάββατο η Τουρκία είχε αναγγείλει την διεξαγωγή ασκήσεων στην Κύπρο σε περιοχή λίγα μίλια έξω από την Λάρνακα και την Αγία Νάπα. Αξίζει να σημειωθεί πως είναι περιοχή καταφανώς εκτός αξιώσεων Τουρκίας, ωστόσο επιμένει να εκδίδει η ίδια NAVTEX παρά τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας. Επιπλέον, από Δευτέρα 11/12 ξεκινά σειρά από NAVTEX στο μισό Αιγαίο.

 

Το sportandbusiness.gr αναβαθμίζεται και γίνεται…BigBusiness.gr. Μία ιστοσελίδα που βλέπει με ξεχωριστή ματιά όλες τις οικονομικές ειδήσεις της εγχώριας και διεθνούς επικαιρότητας, ενώ συνεχίζει την παράδοση του «S&B» ως η κορυφαία πηγή ενημέρωσης για την παγκόσμια αθλητική βιομηχανία.