Καμία περικοπή στις δαπάνες για την υγεία το 2018, εγγυήθηκε ο Α. Ξανθός

Οικονομία & Πολιτική Τετάρτη, 13 Δεκεμβρίου 2017 16:47
Καμία περικοπή στις δαπάνες για την υγεία το 2018, εγγυήθηκε ο Α. Ξανθός

Η περίοδος διακινδύνευσης του δημόσιου συστήματος υγείας έχει κλείσει οριστικά και τώρα διανύουμε την περίοδο της σταθεροποίησης και της αναβάθμισης των υπηρεσιών υγείας, τόνισε ο υπουργός Υγείας, Ανδρέας Ξανθός, κατά την δημόσια λογοδοσία του Ιπποκράτειου Νοσοκομείου προς την κοινωνία, ενώ παράλληλα τόνισε πως στον προϋπολογισμό του 2018 δεν υπάρχουν μειώσεις στις δαπάνες για την υγεία.

Σήμερα στη Θεσσαλονίκη πραγματοποιήθηκε η πρώτη επίσημη παρουσίαση δημόσιας λογοδοσίας κρατικού νοσοκομείου προς την κοινωνία. Μιλάμε για το Ιπποκράτειο, με την δημόσια λογοδοσία να κάνει η διοικήτρια του νοσοκομείου, Βασιλική Παπαχριστοδούλου. Εκεί ο κ. Ξανθός είχε την ευακιρία να απευθυνθεί σε εργαζόμενους του Ιπποκράτειου, στους διοικητές νοσοκομείων της πόλης, στον διοικητή της 4ης Υγειονομικής Περιφέρειας (ΥΠΕ), σε συλλόγους ασθενών και σε τοπικούς φορείς που παραβρέθηκαν στην εκδήλωση.

Για την υγεία στον προϋπολογισμό του 2018

Ο υπουργός ξεκαθάρισε, ότι στον προϋπολογισμό του κράτους για το 2018 δεν θα υπάρξουν περικοπές στις δαπάνες για την υγεία, διαψεύδοντας διαρροές που υποστηρίζουν το αντίθετο. Εξήρε την αφοσίωση και το έργο των διοικητών των νοσοκομείων και των εργαζομένων σε αυτά, παραδέχθηκε ότι υπάρχουν ακόμη «ανοιχτές πληγές» στο δημόσιο σύστημα υγείας, όπως η χρηματοδότηση και η κάλυψη κενών σε ιατρικό-παραϊατρικό προσωπικό και δεσμεύτηκε ότι στόχος του υπουργείου και το επόμενο διάστημα είναι η διαρκής αναβάθμιση των υπηρεσιών υγείας προς τους πολίτες.

«Λέω εντίμως και με στοιχεία που μπορούν να αποδειχθούν, ότι δεν έχουμε περικοπές σε δαπάνες υγείας στον προϋπολογισμό του κράτους για τη νέα χρονιά» είπε ο υπουργός και πρόσθεσε ότι αυτό που ενδιαφέρει τους πολίτες δεν είναι η ροή των χρημάτων από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους προς τα ταμεία των νοσοκομείων, αλλά η «αγοραστική» δύναμη των νοσοκομείων, εάν δηλαδή μπορούν να αγοράσουν προϊόντα (φάρμακα).

«Αυτό είναι βεβαιωμένο για τον προϋπολογισμό του 2018» είπε. Όπως τόνισε, καταβάλλεται προσπάθεια, έτσι ώστε να υπάρχει ισορροπία ανάμεσα στις διαπιστωμένα μεγάλες ανάγκες των νοσοκομείων και των πόρων που διατίθενται στη δημόσια υγεία.

Για τη δημόσια λογοδοσία στο σύστημα υγείας

Σε ό,τι αφορά τη διαδικασία δημόσιας λογοδοσίας, είπε ότι πρόκειται για πρωτόγνωρη διαδικασία που εγκαινιάζεται σήμερα στο δημόσιο σύστημα υγείας από το Ιπποκράτειο Νοσοκομείο και θα καθιερωθεί σε ετήσια βάση για όλα τα νοσοκομεία της χώρας, ώστε να παρουσιάζουν τα πεπραγμένα τους δημοσίως και να δίνουν τη δυνατότητα κριτικής σε εργαζόμενους, πολίτες, ασθενείς και φορείς.

Οι παρεμβάσεις του υπουργείου

Ο κ. Ξανθός έκανε απολογισμό του έργου του υπουργείου του και συγκεκριμένα αναφέρθηκε σε τέσσερις βασικές παρεμβάσεις που έγιναν κατά την θητεία του στη δημόσια υγεία.

Αυτές αφορούν την διασφάλιση της πρόσβασης όλων στο σύστημα υγείας. Χαρακτηριστικά ανέφερε, ότι μέχρι τον Νοέμβριο του 2017 έχουν συνταγογραφηθεί 811.000 ανασφάλιστοι, για φάρμακα ύψους 16 εκατ. ευρώ το μήνα και για εξετάσεις 4-5 εκατ. ευρώ το μήνα.

Επίσης, δόθηκε προτεραιότητα στη δημόσια περίθαλψη (δρομολογήθηκαν προσλήψεις προσωπικού που είχαν παγώσει την τελευταία πενταετία, όπως η έγκριση της προκήρυξης για 2.760 γιατρούς του ΕΣΥ), στην «ηθικοποίηση» του συστήματος για την αντιμετώπιση της σπατάλης, των συμφερόντων, των παράνομων συναλλαγών, της εκμετάλλευσης των ασθενών, όπως και στις μεταρρυθμίσεις στην πρωτοβάθμια φροντίδα, όπου διαπιστώνονται οι μεγαλύτερες ελλείψεις.

Η λογοδοσία του Ιπποκράτειου Νοσοκομείου

Προηγουμένως, η διοικήτρια του Ιπποκράτειου Νοσοκομείου αποτύπωσε την κατάσταση και το έργο του νοσοκομείου από τον Ιούνιο του 2016 -όταν ανέλαβε καθήκοντα- μέχρι σήμερα. Τα χαρακτηριστικότερα σημεία της παρουσίασής της αφορούσαν κάποια συγκριτικά στοιχεία με προηγούμενα έτη, που δείχνουν αύξηση του αριθμού κλινών, μείωση της μέσης διάρκειας νοσηλείας, αύξηση της φαρμακευτικής δαπάνης κατά περίπου 9 εκατ. ευρώ, αλλά και μείωση του νοσηλευτικού υλικού ανά ασθενή, αύξηση των χειρουργικών επεμβάσεων και του αριθμού των νοσηλευόμενων.

Στο έργο της διοίκησης συμπεριλαμβάνεται μεταξύ άλλων, η επαναλειτουργία των κλινικών αφροδίσιων και δερματολογικών νόσων, που είχαν κλείσει το 2013, η επαναλειτουργία -από τον Σεπτέμβριο- της Μονάδας Αιμοκάθαρσης Παίδων, η ολοκλήρωση της ενιαίας ετήσιας λίστας χειρουργείου κλινικών (με καθημερινή ενημέρωση), η σύσταση αυτοτελούς γραφείου προστασίας δικαιωμάτων ληπτών υπηρεσιών υγείας.

Επίσης, το 2017 υπήρξε αύξηση του προϋπολογισμού κατά 19,8%, σε σύγκριση με το 2016, που όμως, κατά τη διοίκηση, παραμένει σε χαμηλά επίπεδα με βάση τις ανάγκες. Ένα από τα πιο αδύνατα σημεία του νοσοκομείου, όπως είπε, η κ. Παπαχριστοδούλου είναι ότι παραμένουν 720 κενές θέσεις σε προσωπικό, υπάρχει μεγάλος χρόνος αναμονής στα επείγοντα περιστατικά και σημαντικά ανεπαρκής αριθμός κλινών στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ).

 

Το sportandbusiness.gr αναβαθμίζεται και γίνεται…BigBusiness.gr. Μία ιστοσελίδα που βλέπει με ξεχωριστή ματιά όλες τις οικονομικές ειδήσεις της εγχώριας και διεθνούς επικαιρότητας, ενώ συνεχίζει την παράδοση του «S&B» ως η κορυφαία πηγή ενημέρωσης για την παγκόσμια αθλητική βιομηχανία.