Το ΔΝΤ επιμένει στην ελάφρυνση του ελληνικού χρέους

Οικονομία & Πολιτική Παρασκευή, 15 Δεκεμβρίου 2017 11:27
Το ΔΝΤ επιμένει στην ελάφρυνση του ελληνικού χρέους

Τη σημασία της επίτευξης συμφωνίας για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους τόνισε για ακόμα μία φορά το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, κατά τη διάρκεια της χθεσινής ενημέρωσης τύπου.

Ο αναπληρωτής εκπρόσωπος Τύπου του ΔΝΤ, Γουίλιαμ Μάρεϊ, κλήθηκε να σχολιάσει την τοποθέτηση του νέου επικεφαλής του Eurogroup, Μάριο Σεντένο, πως «υπάρχουν ακόμα κάποια ενδιάμεσα βήματα», πριν ξεκινήσει η συζήτηση για την αναδιάρθρωση χρέους». Στην απάντησή του ήταν ξεκάθαρος πως το ΔΝΤ θεωρεί κομβική σημασίας την ελάφρυνση του χρέους και μάλιστα σύντομα, αφού σε αντίθετη περίπτωση δε θα είχε εγκρίνει επί της αρχής το νέο ελληνικό πρόγραμμα.

Συγκεκριμένα ανέφερε: «Δεν υπάρχει διαφωνία με τον κ. Σεντένο. Όσον αφορά στην ελάφρυνση του χρέους πιστεύουμε ότι μπορεί σύντομα να επιτευχθεί συμφωνία. Αν δεν το πιστεύαμε δε θα είχαμε εγκρίνει «επί της αρχής» το νέο πρόγραμμα για την Ελλάδα.

Θέλω να θυμίσω πως στο θέμα της ελάφρυνσης του χρέους έχουμε σημειώσει μεγάλη πρόοδο από το 2015. Και σαφώς, ενώ δεν έχουν γεφυρωθεί όλες οι διαφορές, πιστεύουμε ότι υπάρχει το περιθώριο για κάτι τέτοιο. Και από τη δική μας πλευρά, είμαστε αποφασισμένοι να συνεργαστούμε με τους εταίρους μας, συμπεριλαμβανομένου του Eurogroup, για να επιτύχουμε ένα θετικό αποτέλεσμα που θα μειώσει με αξιόπιστο τρόπο το χρέος της Ελλάδος, ώστε να μπορέσει να ξεκινήσει μια βιώσιμη ανάκαμψη».

Σε ερώτηση για την κοινωνική κατάσταση στην Ελλάδα, με βάση μελέτη της Eurostat που δείχνει πως 1 στους 3 Έλληνες είναι αντιμέτωπος με σημαντικές υλικές στερήσεις και κατά πόσο αυτά τα ευρήματα αποδεικνύουν την πλήρη αποτυχία των προγραμμάτων του ΔΝΤ, απάντησε πως κάτι τέτοιο δεν ισχύει και πως αυτά τα προβλήματα είναι συνηθισμένα σε χώρες που πλήττονται από οικονομική ύφεση και πως τα προγράμματα έχουν ως στόχο την ανατροπή αυτής της κατάστασης με την είσοδο της χώρας σε πορεία ανάπτυξης.

Ερωτηθείς για τις ελληνικές τράπεζες και ειδικά για το εάν ισχύει παρελθούσα τοποθέτηση του Ταμείου σύμφωνα με την οποία η αξιολόγηση της στρατηγικής και των σχεδίων των ελληνικών τραπεζών θα είναι στο επίκεντρο της πρώτης αξιολόγησης του προγράμματος του ΔΝΤ ο Γουίλιαμ Μάρεϊ είπε πως αυτό εξακολουθεί να ισχύει απόλυτα.

Όσον αφορά για το ποιος φταίει που μετά από επτάμηνη χρόνια η Ελλάδα δεν έχει απεμπλακεί από τα προγράμματα δεν έδωσε συγκεκριμένη απάντηση.

 

Το sportandbusiness.gr αναβαθμίζεται και γίνεται…BigBusiness.gr. Μία ιστοσελίδα που βλέπει με ξεχωριστή ματιά όλες τις οικονομικές ειδήσεις της εγχώριας και διεθνούς επικαιρότητας, ενώ συνεχίζει την παράδοση του «S&B» ως η κορυφαία πηγή ενημέρωσης για την παγκόσμια αθλητική βιομηχανία.