Ντράγκι: Η Ελλάδα θα αποφασίσει αν θα χρειαστεί τέταρτο πρόγραμμα

Οικονομία & Πολιτική Παρασκευή, 15 Δεκεμβρίου 2017 12:50
Ντράγκι: Η Ελλάδα θα αποφασίσει αν θα χρειαστεί τέταρτο πρόγραμμα

Εναπόκειται εντελώς στο χέρι της ελληνικής κυβέρνησης να αποφασίσει εάν θα χρειαστεί τέταρτο πρόγραμμα, δήλωσε ο πρόεδρος της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι στη συνέντευξη Τύπου απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου της Deutsche Welle.

«Εάν η ελληνική οικονομία συνεχίσει να είναι εύθραυστη, τότε η κυβέρνηση θα αποφασίσει η ίδια αν επιθυμεί να συνεχίσει το πρόγραμμα», είπε ο επικεφαλής της ΕΚΤ.

Όσον αφορά στο καυτό ζήτημα της ρευστότητας, με το οποίο οι ελληνικές τράπεζες ενδέχεται να βρεθούν αντιμέτωπες το καλοκαίρι αν δεν υπάρξει νέο πρόγραμμα, ο Μάριο Ντράγκι τόνισε ότι «η ρευστότητα εξαρτάται από την οικονομική πολιτική των κυβερνήσεων, αλλά και από τον τρόπο με τον οποίο οι αγορές αξιολογούν και ανταποκρίνονται στις πολιτικές αυτές».

Θεμελιώδης η ανεξαρτησία των στατιστικών αρχών

Το δεύτερο ερώτημα αφορούσε στις ποινικές διώξεις σε βάρος του πρώην επικεφαλής της ΕΛΣΤΑΤ Ανδρέα Γεωργίου και τριών εμπειρογνωμόνων του ΤΑΙΠΕΔ. Ο Μάριο Ντράγκι εστίασε στην περίπτωση του Ανδρέα Γεωργίου, χωρίς ωστόσο να τον κατονομάσει.

Σύμφωνα με τον κ. Ντράγκι, «η ΕΚΤ έχει επανειλημμένως καταστήσει σαφές τόσο στο Eurogroup όσο και στους υπόλοιπους θεσμούς ότι η ανεξαρτησία των στατιστικών υπηρεσιών και των ανθρώπων που εργάζονται για αυτές είναι θεμελιώδους σημασίας για τη διασφάλιση της αξιοπιστίας των στατιστικών στοιχείων, τα οποία συγκροτούν τη βάση πάνω στην οποία οικοδομούνται, σχεδιάζονται, εγκρίνονται και χρηματοδοτούνται οι οικονομικές πολιτικές στη περίπτωση της Ελλάδας».

«Οποιεσδήποτε ενέργειες τείνουν να υπονομεύσουν αυτή την αξιοπιστία ή την αξιοπιστία των στοιχείων δεν είναι αποδεκτές και είναι αντίθετες προς την ΕΚΤ και το διοικητικό της συμβούλιο. Όλα τα παραπάνω φυσικά λέγονται λαμβάνοντας υπόψη την ανεξαρτησία τη Δικαιοσύνης της εκάστοτε χώρας», τόνισε.

Σημειώνεται ότι ήταν η τελευταία συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΚΤ για το 2017 και η τελευταία συνέντευξη τύπου του προέδρου της ευρωτράπεζας Μάριο Ντράγκι για την τρέχουσα χρονιά.

Μηδενικά τα επιτόκια της Ευρωζώνης

Η ΕΚΤ άφησε μηδενικά επίπεδα τα βασικά επιτόκια της ευρωζώνης, σε αντίθεση με την Αμερικανική Ομοσπονδιακή Τράπεζα FED, η οποία προχώρησε τα τελευταία 24ωρα σε μια ακόμα αύξηση των επιτοκίων. Όσον αφορά το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης (QE), ο Μάριο Ντράγκι υπογράμμισε ότι αν χρειαστεί το πρόγραμμα θα διευρυνθεί και θα παραταθεί πέραν του Σεπτεμβρίου του 2018.

Παράλληλα η κεντρική τράπεζα αναβάθμισε τις εκτιμήσεις της για την ανάπτυξη και τον πληθωρισμό.

 

Το sportandbusiness.gr αναβαθμίζεται και γίνεται…BigBusiness.gr. Μία ιστοσελίδα που βλέπει με ξεχωριστή ματιά όλες τις οικονομικές ειδήσεις της εγχώριας και διεθνούς επικαιρότητας, ενώ συνεχίζει την παράδοση του «S&B» ως η κορυφαία πηγή ενημέρωσης για την παγκόσμια αθλητική βιομηχανία.