Χαρίτσης: Άνω των 5,7 δισ. οι επενδύσεις από το πακέτο Γιούνκερ

Οικονομία & Πολιτική Δευτέρα, 18 Δεκεμβρίου 2017 19:06
Χαρίτσης: Άνω των 5,7 δισ. οι επενδύσεις από το πακέτο Γιούνκερ

Η Ελλάδα είναι πρώτη στην απορρόφηση ΕΣΠΑ και δεύτερη στην αξιοποίηση των πόρων του, δήλωσε στη Βουλή στη συζήτηση για τον προϋπολογισμό ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης Αλέξης Χαρίτσης, ενώ ανέφερε ότι η χώρα μας έχει υπογράψει συμβάσεις για νέα έργα από το «πακέτο Γιούνκερ», ύψους 1,7 δισ. ευρώ, τα οποία θα φέρουν επενδύσεις άνω των 5,7 δισ. ευρώ.

«Ο προϋπολογισμός του 2018 συνιστά μία τομή για τη χώρα. Είναι ο προϋπολογισμός που κλείνει τον κύκλο των μνημονίων και σηματοδοτεί την ανάκτηση της οικονομικής και δημοσιονομικής μας κυριαρχίας. Το νέο έτος θα μπουν τα θεμέλια για το νέο παραγωγικό μοντέλο της χώρας για τις επόμενες δεκαετίες», υπογράμμισε ο κ. Χαρίτσης και επιτέθηκε στην αντιπολίτευση κατηγορώντας την για παραπληροφόρηση.

Ο κ. Χαρίτσης υποστήριξε ότι η χώρα μας αυτή τη στιγμή, είναι πρώτη στην απορρόφηση του ΕΣΠΑ 2014-20 σε όλη την Ευρώπη, ενώ κατατάσσεται δεύτερη στην αξιοποίηση των πόρων του.

«Με βάση τα τελευταία στοιχεία του Δεκεμβρίου του 2017, η Ελλάδα έχει υπογράψει συμβάσεις για νέα έργα από το "πακέτο Γιούνκερ", ύψους 1,7 δισ. ευρώ που θα οδηγήσουν σε συνολικές επενδύσεις άνω των 5,7 δισ. ευρώ», επισήμανε ο κ. Χαρίτσης.

«Η απορρόφηση σήμερα είναι στο 25%, όταν στο αντίστοιχο χρονικό σημείο του ΕΣΠΑ 2007-13 βρισκόταν στο 17%» ανέφερε, επικαλούμενος τα τελευταία σημερινά στοιχεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Το 1 δισ. θα ξεπεράσει το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων φέτος

θα φτάσεσι Παράλληλα, έδωσε έμφαση στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, σημειώνοντας ότι «λειτουργεί συμπληρωματικά προς τα συγχρηματοδοτούμενα προγράμματα και είναι ιδιαίτερα κρίσιμο για τις τοπικές κοινωνίες, καθώς χρηματοδοτεί σημαντικά έργα σε όλη τη χώρα».

«Από τα 700 εκατ. ευρώ που το παραλάβαμε το 2015, θα ξεπεράσει για το 2017 το 1 δισ. ευρώ, ενώ το 2019 θα φτάσει το 1,5 δισ. ευρώ», επισήμανε ο κ. Χαρίτσης.

Ακόμα μίλησε για «μία πολύ στενή συνεργασία, μια στρατηγική συμμαχία, που έχει αναπτυχθεί με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων», αποτέλεσμα της οποίας, όπως είπε, «μόνο για το 2017 ήταν η εισροή πάνω από 2 δισ. ευρώ στην ελληνική οικονομία».

«Είναι αυτά επιπλέον πόροι που χρηματοδοτούν προγράμματα ενίσχυσης μικρομεσαίων επιχειρήσεων, επενδύσεις σε κρίσιμες υποδομές, στήριξη δήμων σε όλη τη χώρα αλλά και νέες σημαντικές επενδύσεις στον τομέα της ενέργειας», υπογράμμισε και πρόσθεσε:

«Συνολικά, 8 δισ. ευρώ έπεσαν στην πραγματική οικονομία το 2017, από το ΠΔΕ και τις συμφωνίες που συνάψαμε με την ΕΤΕπ. Πρόκειται για ποσό - ρεκόρ για την περίοδο της κρίσης. Την επόμενη τριετία δρομολογούμε με την ΕΤΕπ ένα πρόγραμμα νέων έργων ύψους 7 δισ. ευρώ, που αναμένεται να πυροδοτήσει επενδύσεις άνω των 20 δισ. ευρώ, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της ίδιας της Τράπεζας».

Τέλος, ο κ. Χαρίτσης ανακοίνωσε τρεις νομοθετικές πρωτοβουλίες για το αμέσως προσεχές διάστημα, που θα αφορούν, την ενίσχυση των ελεγκτικών μηχανισμών και την εποπτεία της αγοράς, την αναμόρφωση και απλοποίηση του συστήματος αδειοδότησης και την αναμόρφωση και τον εκσυγχρονισμό του θεσμικού πλαισίου του εθνικού ΠΔΕ.