Επιστρέφει η εμπιστοσύνη για επενδύσεις σε ελληνικούς τίτλους, εκτιμά η Handelsblatt

Οικονομία & Πολιτική Τρίτη, 19 Δεκεμβρίου 2017 10:27
Επιστρέφει η εμπιστοσύνη για επενδύσεις σε ελληνικούς τίτλους, εκτιμά η Handelsblatt

Όποιος είχε αγοράσει ομόλογα του ελληνικού δημοσίου στις αρχές του χρόνου μπορεί σήμερα να είναι ικανοποιημένος από τα κέρδη, σημειώνει η εφημερίδα Handelsblatt σε ανταπόκριση από την Αθήνα, με τίτλο «Το Χρηματιστήριο Αθηνών σε σημείο καμπής».

Η γερμανική οικονομική εφημερίδα επισημαίνει ότι «αντιστρόφως ανάλογα στις αυξανόμενες τιμές εξελίσσεται η απόδοση. Στις αρχές του 2017 το επιτόκιο για τα δεκαετή ομόλογα βρισκόταν στο 7,1%. Τη Δευτέρα το επιτόκιο έπεσε στο 3,9%. Κατά συνέπεια η απόδοση των ομολόγων βρίσκεται στο χαμηλότερο επίπεδο εδώ και πάνω από μια δεκαετία. Που δείχνει ότι οι επενδυτές αρχίζουν και πάλι να εμπιστεύονται τα ελληνικά ομόλογα.

Την ίδια στιγμή, σύμφωνα πάντα με τη Handelsblatt, στο Χρηματιστήριο Αθηνών επικρατεί εύλογα σκεπτικισμός διότι κατά τη διάρκεια της κρίσης η αξία των ελληνικών μετοχών υποχώρησε κατά 85%. Η ανησυχία για το τρέχον πρόγραμμα προσαρμογής άλλαξε το επενδυτικό κλίμα. Από τη συμφωνία της ελληνικής κυβέρνησης και θεσμών αρχές Δεκεμβρίου ο βασικός δείκτης ενισχύθηκε κατά 11%. Μόνο χθες σημείωσε άνοδο 1,4%. Όλα συνηγορούν στο ότι μετά το ράλι για τα ελληνικά ομόλογα θα «λυθούν τα μάγια» που κρατούν δέσμιο το χρηματιστήριο.

Τροχοπέδη για το χρηματιστήριο συνιστά η δύσκολη κατάσταση των ελληνικών τραπεζών. Σχεδόν τα μισά από τα δάνεια είναι είτε κόκκινα είτε κινδυνεύει η εξυπηρέτησή τους. Από την άλλη πλευρά, όμως, οι τραπεζικές μετοχές έχουν πολλές δυνατότητες. Οι εξελίξεις κάτω από την Ακρόπολη εξαρτώνται κυρίως από τον τραπεζικό τομέα. Το τοπίο θα ξεκαθαρίσει με το τεστ αντοχής της ΕΚΤ, το οποίο χρηματοοικονομικοί κύκλοι στην Αθήνα αντιμετωπίζουν με αισιοδοξία. Τα αποτελέσματα αναμένονται τέλη Απριλίου και ενδέχεται να δώσουν νέα ώθηση στο χρηματιστήριο.

Διαβάστε επίσης: Aναγέννηση της Ελλάδας «βλέπει» το γερμανικό Focus