Σκοπιανό: Διαλλακτικός ο πρωθυπουργός ΠΓΔΜ - Στα μαχαίρια εντός

Οικονομία & Πολιτική Κυριακή, 24 Δεκεμβρίου 2017 12:27
Σκοπιανό: Διαλλακτικός ο πρωθυπουργός ΠΓΔΜ - Στα μαχαίρια εντός

Αισιόδοξος για την επίλυση του θέματος της ονομασίας εμφανίστηκε ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ Ζόραν Ζάεβ, τη στιγμή που στο εσωτερικό της χώρας κυβέρνηση και αξιωματική αντιπολίτευση ήρθαν σε έντονη πολιτική αντιπαράθεση επί του θέματος.

«Πιστεύω ότι θα βρεθεί μια λύση για το όνομα που θα διαφυλάσσει πλήρως την αξιοπρέπειά μας. Μόνο μέσω αμοιβαίας προσπάθειας θα μπορέσουμε να προχωρήσουμε στην εξεύρεση λύσης», ανέφερε χθες βράδυ ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ Ζόραν Ζάεβ μιλώντας στην τηλεόραση «Τέλμα» των Σκοπίων.

Όπως είπε, μετά την ολοκλήρωση της πρώτης φάσης κατά την οποία συναντήθηκε ο Μάθιου Νιμιτς με τους διαπραγματευτές, δεν υπάρχει πρόταση, αλλά δεν θέλησε να σχολιάσει τις διαπραγματεύσεις για να μην διακινδυνεύσει την επιτυχία της διαδικασίας.

Ο Ζάεβ δήλωσε πάντως αισιόδοξος τόσο λόγω της προετοιμασίας από πλευράς της κυβέρνησής του, από τότε που ανέλαβε πρωθυπουργός όσο από αυτό που αισθάνεται «σαν προθυμία εκ μέρους της ελληνικής πλευράς και από τις συναντήσεις με τον Ν. Κοτζιά αλλά και από τη συζήτηση που είχα με τον Αλ. Τσίπρα και τους κυβερνητικούς πολιτικούς γενικά στην Ελλάδα».

Παραιτούμαι από το να θεωρώ την «Μακεδονία» τον μοναδικό κληρονόμο του Μ. Αλεξάνδρου

«Εάν η κυβέρνηση παραιτηθεί από το δικαίωμα να είναι ο μόνος κληρονόμος του Μ. Αλεξάνδρου, υπάρχει πιθανότητα να λυθεί το θέμα, είχε πει ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας» υπογράμμισε ο Ζάεβ, συμπληρώνοντας πως «εγώ εκ μέρους της κυβέρνησης παραιτούμαι από το να θεωρώ την "Μακεδονία" τον μοναδικό κληρονόμο του Μ.Αλεξάνδρου, που έφθασε στην Ινδία, στην Περσία...».

«Η ιστορία ανήκει επίσης σε μας, πιθανόν ένα κομμάτι αυτής της ιστορίας ανήκει επίσης στην Ελλάδα, μέρος της στη Βουλγαρία και σε πολλές άλλες χώρες. Αγωνίζομαι για την ευημερία των πολιτών μου και είμαι πεπεισμένος ότι θα βρούμε λύση. Οι πολίτες θα μας ανταμείψουν για το κουράγιο , επειδή πιστεύουμε στις προοπτικές και στο μέλλον παρά να δειλιάσουμε και να μένουμε κολλημένοι στο παρελθόν. Η ώρα τέτοιου είδους πατριωτισμού με τη διατήρηση των δικών μας ιστοριών και παρόμοιων θεμάτων πέρασε. Όλος ο κόσμος προχωράει μπροστά με μεγάλη ταχύτητα, εξασφαλίζοντας προοπτική και μέλλον στους λαούς του» είπε.

«Ο,τι θα κάνουμε θα διέπεται από διαφάνεια. Στο τέλος ελπίζω ότι αυτό θα επιβεβαιωθεί στο δημοψήφισμα μεταξύ των πολιτών. Ας διατηρήσουμε την προσοχή μας και τις επιφυλάξεις μας ώστε η διαδικασία να στεφθεί με επιτυχία» κατέληξε.

Κόντρα κυβέρνησης - αντιπολίτευσης

Ζήτημα δεδηλωμένης σε περίπτωση που ο Πάνος Καμμένος δεν στηρίξει την επιλογή της κυβέρνησης στο θέμα επίλυσης της ονομασίας της ΠΓΔΜ, θέτει ο πρόεδρος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης. Αντεπίθεση από το Γραφείο Τύπου του Πρωθυπουργού και τους ΑΝΕΛ, που του ζητούν να γνωστοποιήσει τη δική του θέση, γιατί άλλα λέει ο Άδωνις Γεωργιάδης και άλλα η Ντόρα Μπακογιάννη.

Διαβάστε εδώ αναλυτικά το ρεπορτάζ.