Τι καταργείται και τι αλλάζει στις μη μισθολογικές παροχές του Δημοσίου

Οικονομία & Πολιτική Κυριακή, 24 Δεκεμβρίου 2017 22:27
Τι καταργείται και τι αλλάζει στις μη μισθολογικές παροχές του Δημοσίου

Να σταματήσει τα ανεξέλεγκτα ''εξτρά'' των δημοσίων υπαλλήλων επιχειρεί το ΥΠΟΙΚ με εγκύκλιο που εξέδωσε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Γιώργος Χουλιαράκης.

Ειδικότερα, με την εν λόγω εγκύκλιο, ανακαλούνται οι μη μισθολογικές παροχές που έχουν χορηγηθεί με απόφαση Διοικητικού Συμβουλίου ή άλλου οργάνου διοίκησης φορέα Γενικής Κυβέρνησης και προβλέπεται η κατάργηση παροχών από φορείς της Γενικής Κυβέρνησης που αφορούν σε ασφαλιστήρια συμβόλαια ή προγράμματα ιατροφαρμακευτικής κάλυψης εργαζομένων, εξαιρουμένης της ασφάλισης προσωπικού του ΕΚΑΒ και των μονάδων μεταμοσχεύσεων κατά την εκτέλεση διατεταγμένης υπηρεσίας με τα μέσα μεταφοράς επειγόντων περιστατικών.

Επιπλέον, καταργούνται τα μειωμένα εισιτήρια και οι δωρεάν κάρτες διαδρομών για μετακινήσεις με συγκοινωνίες. Τίθεται επίσης ανώτατο πλαφόν στις παροχές κινητής τηλεφωνίας για κάθε υπάλληλο (διαφοροποιείται ανάλογα με τη θέση και τα καθήκοντα- «εξυπακούεται ότι η κάλυψη του ποσού που θα υπερβαίνει το προαναφερόμενο όριο θα επιβαρύνει τον υπάλληλο που είναι δικαιούχος της εν λόγω παροχής»). Όσον αφορά στις παροχές όπως οι στολές και τα μέσα ατομικής προστασίας και το γάλα, θα χορηγούνται αποκλειστικά σε είδος και όχι σε μετρητά.

Από εδώ και στο εξής οι διοικήσεις των φορέων του Δημοσίου και των ΔΕΚΟ θα πρέπει να καταρτίζουν μελέτες με τα δεδομένα από τα οποία θα τεκμηριώνεται η δυνατότητα καταβολής των παροχών στους υπαλλήλους, με την τελική απόφαση να επαφίεται στο υπουργείο Οικονομικών. Όπως σημειώνεται σχετικά στην εγκύκλιο, «προβλέπεται ότι κάθε συλλογική σύμβαση ή υπουργική απόφαση ή απόφαση Δ.Σ. που προβλέπει τη χορήγηση μη μισθολογικών παροχών από φορείς της Γενικής Κυβέρνησης συνυπογράφεται από τον Υπουργό Οικονομικών όταν η δαπάνη είναι μεγαλύτερη των 5.000 ευρώ ετησίως. Από τη ρύθμιση αυτή εξαιρούνται οι Οργανισμοί Τοπικής Αυτοδιοίκησης».