Αβραμόπουλος σε Κουρτς: Η αλληλεγγύη δεν μπορεί να είναι a la carte

Οικονομία & Πολιτική Δευτέρα, 25 Δεκεμβρίου 2017 13:03
Αβραμόπουλος σε Κουρτς: Η αλληλεγγύη δεν μπορεί να είναι a la carte

Ενότητα στο θέμα της κατανομής των προσφύγων ζήτησε μιλώντας στη γερμανική εφημερίδα Die Welt ο αρμόδιος Ευρωπαίος επίτροπος Δημήτρης Αβραμόπουλος, απαντώντας στον Αυστριακό καγκελάριο Σεμπάστιαν Κουρτς, ο οποίος ισχυρίστηκε ότι η εισαγωγή ποσοστώσεων στην κατανομή προσφύγων στην Ευρώπη θα διαιρέσει περαιτέρω την Ευρωπαϊκή Ένωση.

«Η αλληλεγγύη δεν μπορεί να είναι a la carte, δεν μπορεί να είναι εθελοντική και δεν είναι διαπραγματεύσιμη», δήλωσε ο Έλληνας επίτροπος, ζητώντας να υπάρξει γρήγορα λύση.

Υπεύθυνος για τη μεταναστευτική πολιτικής της ΕΕ, ο κ. Αβραμόπουλος τόνισε χαρακτηριστικά: «Αν είστε μέρος της ευρωπαϊκής οικογένειας, θα πρέπει να ασχοληθούν όλα τα κράτη-μέλη με τον ίδιο τρόπο. Δεν μπορεί μια χώρα ή λίγες χώρες να αφεθούν μόνες τους να αντιμετωπίσουν μια μελλοντική κρίση. Δεν έχουμε χρόνο για χάσιμο: Μια συμφωνία για τη μεταρρύθμιση του συστήματος του Δουβλίνου (για την πανευρωπαϊκή κατανομή των προσφύγων, και το σύνολο της νομοθεσίας για το άσυλο) πρέπει να επιτευχθεί τον Ιούνιο το 2018» πρόσθεσε.

«Το να αναγκάσουμε τα κράτη να δεχτούν πρόσφυγες δεν βοηθά την Ευρώπη», υποστήριξε ο Κουρτς μιλώντας στη Bild am Sonntag. «Η συνέχιση αυτής της πορείας θα διαιρέσει μόνο την Ευρωπαϊκή Ένωση. Τα κράτη-μέλη πρέπει να αποφασίσουν μόνοι τους εάν και πόσα άτομα δέχονται.»