Scripta Manent - Παρασκήνιο

Ορατή η πρόοδος στην Ελλάδα, υπάρχει πολλή δουλειά να γίνει για να καταστεί ανθεκτική η οικονομία, τόνισε μιλώντας στην ισπανική εφημερίδα Cinco Dίas, ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM), Κλάους Ρέγκλινγκ. Τον Ιούνιο ή Ιούλιο οι αποφάσεις για ελάφρυνση χρέους είπε και ζήτησε τη συνέχιση των μεταρρυθμίσεων.
Η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ φόρτωσαν με φόρους τους πολίτες, ενώ άφηναν τη φοροδιαφυγή ανεξέλεγκτη στα χρόνια των μνημονίων.
Οι τράπεζες είναι υποχρεωμένες να αποδώσουν το κοινωνικό μέρισμα στους δικαιούχους, καθώς είναι ακατάσχετο, αναφέρει σε ανακοίνωσή του το υπουργείο Οικονομικών και διευκρινίζει ότι όσοι έχουν δεσμευμένους λογαριασμούς θα πρέπει να το εισπράξουν από τα ταμεία της τράπεζας.
Μεγάλο αφιέρωμα, με τίτλο «Η αναγέννηση της Ελλάδας», δημοσιεύεται στο νέο τεύχος του εβδομαδιαίου γερμανικού περιοδικού FOCUS.
«H ελληνική οικονομία επανήλθε σε ρυθμούς ανάπτυξης και η χώρα μπόρεσε να αντλήσει χρήματα από τις διεθνείς αγορές», γράφει η αμερικανική εφημερίδα Wall Street Journal, αποτιμώντας σε άρθρο της τις εξελίξεις στην Ευρώπη το 2017.
Για τους Τούρκους που αποβιβάστηκαν με φουσκωτό στις Οινούσσες και ζητούν άσυλο στην Ελλάδα, ισχυριζόμενοι ότι κινδυνεύουν από το καθεστώς στην πατρίδα τους, αναφέρονται τα γερμανικά ΜΜΕ. Για διπλωματική πρόκληση κάνει λόγο η εφημερίδα Rheinische Post.
Εντός του πρώτου τρίμηνου του 2018 θα καταβληθούν οι αποζημιώσεις για τις καταστροφές που προκλήθηκαν από τις πλημμύρες του Νοεμβρίου, εκτίμησε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Βαγγέλης Αποστόλου, κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στο 8ο Περιφερειακό Συνέδριο για την Παραγωγική Ανασυγκρότηση: «Η Ανάταξη της Δυτικής Αττικής».
Αισιόδοξος τόσο για τη Eurobank, όσο και για την ελληνική οικονομία, εμφανίζεται μιλώντας στο Bloomberg ο επικεφαλής της Fairfax Πρεμ Γουάτσα. «H Eurobank είναι πολύ καλά κεφαλαιοποιημένη», τονίζει ο μεγαλομέτοχος της ελληνικής τράπεζας, ενώ για τη χώρα λέει ότι κινείται στη σωστή κατεύθυνση και έχει ελαχιστοποιηθεί το πολιτικό ρίσκο.
Η επιστροφή των ομολόγων στα επίπεδα του 2009 αποτυπώνει, μεταξύ άλλων, τη βελτίωση της οικονομίας, αναφέρει σε σύντομη συνέντευξή του στο Bloomberg, o υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης, Δημήτρης Παπαδημητρίου.
Μόλις 8,7 εκατομμύρια ετησίως εισπράττουν τα ασφαλιστικά ταμεία από τη (μη) αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας, ύψους 900 εκατ. ευρώ (αντικειμενικής αξίας), όπως προκύπτει από την ολοκλήρωση της καταγραφής. Ήδη αναρτήθηκε στον ιστότοπο του υπουργείου Εργασίας η πρόσκληση ενδιαφέροντος για τη μακροχρόνια μίσθωση ακινήτων στην Αθήνα.
Λήγει αύριο Τρίτη 12 Δεκεμβρίου το βράδυ η προθεσμία υποβολής αίτησης για το κοινωνικό μέρισμα και στις 15 του μήνα θα κατατεθούν τα λεφτά στους δικαιούχους, με δύο αλλαγές της τελευταίας στιγμής για τα νεογέννητα εντός του 2017 και για τους ηλικιωμένους, από 70 ετών και άνω, οι οποίοι θα…
Πριν από τα Χριστούγεννα αναμένεται να καταβληθεί το Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης στους δικαιούχους οι αιτήσεις των οποίων εγκρίθηκαν έως τις 30 Νοεμβρίου. Το βοήθημα θα κυμαίνεται από 200 έως και 900 ευρώ.
Ο εποχικά προσαρμοσμένος δείκτης ανεργίας στην Ελλάδα μειώθηκε στο 20.5% τον Σεπτέμβριο, επίπεδο που είναι το χαμηλότερο από το 2011, επισημαίνει ο οργανισμός Economist Intelligence Unit (EIU) του περιοδικού «Economist».
Σελίδα 1 από 241