Ο Ιμπραΐμοβιτς κρίνει την αξιοπιστία του Ολάντ

Στοίχημα - Παρασκήνιο Παρασκευή, 07 Σεπτεμβρίου 2012 18:03
Ο Ιμπραΐμοβιτς κρίνει την αξιοπιστία του Ολάντ

Τα πετροδολάρια του Κατάρ, έφεραν στην πόλη του Φωτός «μετά βαΐων και κλάδων» τον Ζλάταν Ιμπραΐμοβιτς.

Και οι εμίρηδες που διαφεντεύουν εδώ και δύο χρόνια τις τύχες της Παρί Σεν Ζερμέν με τις ηχηρές μετεγγραφές τόσο του Σουηδού σούπερ σταρ, όσο και του Τιάγκο Σίλβα είναι πρόδηλο πλέον πώς αποφάσισαν να βάλουν την ομάδα τους σφήνα στην ελίτ λέσχη των ισχυρών του ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου.

Για τους ξένους ιδιοκτήτες του Γαλλικού Συλλόγου, η φετινή χρονιά είναι σημαντική καθώς προσβλέπουν να κεφαλαιοποιήσουν την επένδυσή των 250 εκατ. ευρώ για την εξαγορά της ομάδας.


Αυτή τους τη στρατηγική τη βασίζουν στην εκπλήρωση των κριτηρίων του financial fair-play που καθιερώνει από του χρόνου η ΟΥΕΦΑ, μεγιστοποιώντας τις πιθανότητες για αδιάλειπτη συμμετοχή τους στο Τσάμπιονς Λίγκ με τα συνοδά προσδοκώμενα έσοδα

Η αμιγώς επιχειρηματική οπτική του ομίλου του Κατάρ, έχει όμως και παράπλευρες παραμέτρους σε πολιτικό και κοινωνικό επίπεδο.

Για πλήθος των παριζιάνων οπαδών που συνέρρευσαν στην πλατεία του Τροκαντερό για να αποθεώσουν το νέο ποδοσφαιρικό είδωλο της πρωτεύουσας, το ιλλιγιώδες νούμερο των 15 εκατ. ευρώ που θα λαμβάνει ετησίως ο «ϊμπρα» περνά απαρατήρητο μπροστά στο συναίσθημα της ευφορίας για την ισχυροποίηση της αγαπημένης τους Παρί και την προσδοκία ότι επιτέλους η ομάδα φαίνεται να αλλάζει επίπεδο στον ευρωπαϊκό ποδοσφαιρικό χάρτη.

Ο ευρύτερος κοινωνικός αντίκτυπος όμως σε περιπτώσεις σαν αυτή έχει διαφορετικά αντανακλαστικά και οι Γάλλοι δείχνουν να αντιδρούν με ιδιαίτερη ευαισθησία σε παρόμοιες προκλήσεις.

Σε εποχές πρωτόγνωρα σκληρές για την παγκόσμια οικονομία, η Γαλλία ως βασικότατο μέρος της ευρωπαϊκής κρίσης βιώνει και αυτή στην καθημερινότητά της το σκληρό πρόσωπο της λιτότητας και η νέα κυβέρνηση του Φρανσουά Ολάντ που καλείται να υλοποιήσει τις δεσμεύσεις της για φορολογική δικαιοσύνη.


Τα 25 εκατομμύρια που δαπάνησαν οι Καταριανοί για τον Ιμπραΐμοβιτς και τα 40 για τον Τιάγκο Σίλβα προκάλεσαν το δημόσιο αίσθημα στη Γαλλία εν μέσω δραστικών οικονομικών μεταρρυθμίσεων από την κυβέρνηση του Ολάντ.


Η εκπρόσωπος της κυβέρνησης αλλά και η αρμόδια υπουργός αθλητισμού έκαναν λόγο για εξωπραγματικά και προκλητικά ποσά και κάλεσαν το Μισέλ Πλατινί και την ΟΥΕΦΑ να παρέμβουν ώστε να μπούν όρια στα υπέρογκα συμβόλαια που εκτός των άλλων πλήττουν και τον υγιή ανταγωνισμό.


Η δέσμευση του Γάλλου προέδρου για φορολόγηση σε ποσοστό 75% όσων δηλώνουν ετήσια έσοδα άνω του ενός εκατομμυρίου ευρώ πρόκειται να εφαρμοστεί από τον Οκτώβριο, αλλά κανείς δεν γνωρίζει με σαφήνεια κατά πόσο και εάν θα επηρεάσει τα χρυσοπληρωμένα αστέρια της μπάλας και όχι μόνο, καθώς η ξένη υπηκοότητα και το ασαφές του νόμου αφήνει πολλά παράθυρα ανοικτά για την εφαρμογή ενός τέτοιου καινοτόμου μέτρου.