Μέτωπο ΣΕΓΑΣ κατά Πολιτείας - ΕΟΕ για την υπόθεση ντόπινγκ του Δημ. Χονδροκούκη

Στοίχημα - Παρασκήνιο Παρασκευή, 07 Σεπτεμβρίου 2012 15:55
Μέτωπο ΣΕΓΑΣ κατά Πολιτείας - ΕΟΕ για την υπόθεση ντόπινγκ του Δημ. Χονδροκούκη

 

Σοβαρότατες καταγγελίες που θέλουν την Ελλάδα να εξακολουθεί να αποτελεί  κέντρο διαμετακομιστικό και αποθηκευτικό απαγορευμένων ουσιών, κάνει ο ΣΕΓΑΣ με ανακοίνωσή του εξ΄αφορμής του τελευταίου κρούσματος ντόπιγκ του παγκόσμιου πρωταθλητή του ύψους Δημήτρη Χονδροκούκη.

 

Του Γρηγόρη Ν. Τάτση

 

Η Ελληνική Ομοσπονδία του Κλασικού Αθλητισμού κατηγορεί τους κρατικούς και θεσμικούς φορείς  για αδράνεια και τους υποδεικνύει ως υπεύθυνους για την διάλυση του ΕΣΚΑΝ (Εθνικού Συμβουλίου Καταπολέμησης Ντόπιγκ) καθώς και του εργαστηρίου αντιντόπιγκ του ΟΑΚΑ εξαιτίας της διακοπής χρηματοδότησής τους.


Το ζήτημα επανέρχεται με τρόπο δραματικό, ενώ ταυτόχρονα προκαλεί θυμό και εγείρει υποψίες η συνέπειά του να ξεσπά πάντα παραμονές Ολυμπιακών Αγώνων, αποπροσανατολίζοντας αθλούμενους και φιλάθλους από την αληθινή πλευρά των αγώνων και να διασύρει διεθνώς την ήδη τραυματισμένη εικόνα της Ελλάδας.

 


Ο ελληνικός στίβος γίνεται μονίμως ο αρνητικός πρωταγωνιστής (Αθήνα 2004, Πεκίνο 2008 και τώρα παραμονή των Αγώνων του Λονδίνου) καθώς οι αμετανόητοι αυτουργοί του κυκλώματος  του 2004 συνεχίζουν να αλωνίζουν ανενόχλητοι το χώρο του στίβου αλλά και άλλων αθλημάτων.

 


Το σκηνικό της εκτεταμένης άλωσης του κλασικού αθλητισμού από τη μάστιγα της φαρμακοδιέγερσης αντί να βρίσκει απέναντί του αρραγές και αποφασισμένο το μέτωπο πολιτικής και αθλητικής αρχής, επιχαίρει και συνεχίζει την καταστροφική του δράση για σχεδόν μια δεκαετία λόγω της αδράνειας, της έλλειψης συνεννόησης  και κοινής γραμμής αντιμετώπισης  των κυβερνητικών πρωτοβουλιών με την Ε.Ο.Ε και το ΣΕΓΑΣ οι οποίοι από την πλευρά τους έχουν σημαντικό μερίδιο ευθύνης.
Ευθύνης που συνίσταται στο γεγονός ότι δεν συνεργάζονται  και  δεν συντονίζονται  στην κατεύθυνση της αποκάλυψης και αποβολής συγκεκριμένων προσώπων και πρακτικών που προωθούν η συντηρούν συστηματικά  για δικό τους εμπορικό όφελος την «φαρμακευτική υποβοήθηση» του πρωταθλητισμού που εξελίσσεται σε απροσχημάτιστο ντοπάρισμα, πολλές φορές με άμεσο κίνδυνο της υγείας των αθλητών.    


Ο ΣΕΓΑΣ επικαλείται την αδράνεια η την αδιαφορία των θεσμικών φορέων ωστόσο το πρόσφατο και απώτερο παρελθόν φαίνεται να μην έκαναν σοφότερη την αρχαιότερη αθλητική  ομοσπονδία της  χώρας η οποία για μια πολλοστή φορά έδειξε να ακολουθεί και να μην προλαμβάνει δυσάρεστες καταστάσεις. Οι φωνές, οι παροτρύνσεις και οι καταγγελίες εμπεριέχουν δίκαια  επιχειρήματα αλλά δυστυχώς εξέλειπε πάντα  η αποτελεσματική παρέμβαση στην πρόληψη και στην εκρίζωση του κακού που εκτρέφεται -ίσως  ακούσια- στους κόλπους της ίδιας της ομοσπονδίας.   
 
Το πλήρες κείμενο της ανακοίνωσης του ΣΕΓΑΣ έχει ως εξής:


«Ο ΣΕΓΑΣ αισθάνεται την υποχρέωση να ζητήσει συγνώμη από την φίλαθλη κοινή γνώμη για την αρνητική δημοσιότητα που για μια ακόμη φορά προκαλείται από αθλητές του.
Σε ότι αφορά την αθλήτρια Παπαχρήστου, πήρε ξεκάθαρη δημόσια θέση από την πρώτη στιγμή. Όσο για την υπόθεση Χονδροκούκη οι προβλεπόμενες διαδικασίες έχουν δρομολογηθεί και οι σχετικές αποφάσεις θα ληφθούν στα πλαίσια των διεθνών Κανονισμών και του Καταστατικού της Ομοσπονδίας, από τα αρμόδια όργανα της IAAF και του ΣΕΓΑΣ. Μέχρι τότε ας κρατήσει ο καθένας της απόψεις του και ας μη βιάζονται κάποιοι να καταδικάσουν πρόσωπα και καταστάσεις.


Σε ότι αφορά τους αυτόκλητους εισαγγελείς που βγαίνουν κάθε φορά που συμβαίνουν παρόμοια θλιβερά γεγονότα και δηλώνουν ότι είναι κατά του doping  ή  ζητούν να τιμωρηθούν οι υπεύθυνοι, θα πρέπει πρώτα να απαντήσουν στο ερώτημα, τι έκαναν εκείνοι τα τελευταία χρόνια για να κτυπηθεί ή να περιοριστεί η μάστιγα του doping. Όταν μάλιστα αυτή η κριτική εκφέρεται από στόματα υπευθύνων τότε η υποκρισία παίρνει διαστάσεις θράσους ή ανευθυνότητας.
Ας γνωρίζει λοιπόν η κοινή γνώμη και ο φίλαθλος κόσμος ότι παρά τα όσα έχουν συμβεί  τα τελευταία χρόνια:
Η Ελλάδα εξακολουθεί να αποτελεί αποθηκευτικό και διαμετακομιστικό κέντρο απαγορευμένων ουσιών, που διακινούνται εκτός από τη Χώρα μας και σε όλη την Ευρώπη και όχι μόνο.


Στην Ελλάδα δεν υπάρχει ακόμα ένα πλήρες εργομετρικό και ερευνητικό κέντρο που να υποστηρίζει επιστημονικά και με απόλυτα θεμιτούς τρόπους και μέσα τους Έλληνες Αθλητές και Πρωταθλητές στην προσπάθειά τους για βελτίωση των επιδόσεων, με αποτέλεσμα να οδηγούνται πιο εύκολα στους εμπόρους και διακινητές απαγορευμένων ουσιών.


Στη Χώρα μας, παρά τα όσα έχουν γίνει κυκλοφορούν στους αθλητικούς χώρους ελεύθεροι και ασύδοτοι οι έμποροι και διακινητές αυτών των ουσιών, που είναι εν πολλοίς γνωστοί και που μια συντονισμένη έρευνα των αρμόδιων κρατικών αρχών θα τους έστελνε στη φυλακή, όπως έχει συμβεί σε όλες τις σοβαρές Χώρες, όταν οι αρμόδιοι αποφάσισαν να πλήξουν αυτή τη μάστιγα.


Στην Ελλάδα τα τελευταία δυόμιση χρόνια έχει διακοπεί η χρηματοδότηση του ΕΣΚΑΝ και του εργαστηρίου ελέγχου doping του ΟΑΚΑ, με αποτέλεσμα να έχουν περιοριστεί στο ελάχιστο οι έλεγχοι ακόμη και σε υποχρεωτικές από τον Νόμο αγωνιστικές εκδηλώσεις. Με εντολή δε της προηγούμενης ηγεσίας της  ΓΓΑ η υποχρέωση καταβολής των σχετικών δαπανών μεταβιβάστηκε  στις Αθλητικές Ομοσπονδίες, οι προϋπολογισμοί των οποίων περικόπηκαν επίσης δραματικά. Αυτό είχε ως παρεπόμενο, απαράδεκτο και αντιδεοντολογικό αποτέλεσμα, ο ελέγχων να εξαρτάται από τον ελεγχόμενο σε ότι αφορά την καταβολή των εξόδων, αλλά και της αμοιβής των ελεγκτών.


Τέλος τα τελευταία χρόνια επίσης δεν ανακοινώνονται τα ετήσια στατιστικά δεδομένα των τακτικών και έκτακτων ελέγχων που διεξάγονται στην Ελλάδα  στις αγωνιστικές εκδηλώσεις και σε μεμονωμένους αθλητές , πράγμα που ο ΣΕΓΑΣ έχει  ζητήσει επανειλημμένα δημόσια και εγγράφως, για να έχει η κοινή γνώμη και όλοι μας εικόνα για το ποιες Ομοσπονδίες διεξάγουν ελέγχους και πόσους.


Τι έχουν κάνει οι κρατικοί και θεσμικοί φορείς του Αθλητισμού για την στήριξη της προσπάθειας του τέως Προέδρου του ΣΕΓΑΣ του κ. Γεώργιου Κατσιμπάρδη και των συνεργατών του που συνέστησαν φορέα για την καταπολέμηση των αναβολικών, με κύριο στόχο την διοργάνωση συνεδρίων και ανάληψη πρωτοβουλιών πρόληψης και ενημέρωσης  της νεολαίας για το μείζον πρόβλημα της χρήσης αναβολικών.  Ας ανακοινώσει η ΓΓΑ ή η ΕΟΕ πόσα χρήματα έχουν διαθέσει για την προώθηση των σκοπών αυτού του χρήσιμου φορέα από την ίδρυσή του μέχρι σήμερα, ή γενικότερα σε δράσεις ενημέρωσης και πρόληψης γύρω από το ζήτημα των απαγορευμένων ουσιών.


Τέλος ερωτάται ο Πρόεδρος και η ηγεσία  της ΕΟΕ τι απέγινε η ειδική συνεδρίαση της ΕΟΕ που ζήτησε  και προκάλεσε ο Πρόεδρος  του ΣΕΓΑΣ προκειμένου να διαμορφωθεί ένα πόρισμα προτάσεων και μέτρων ριζικής αντιμετώπισης του ζητήματος από τον ανώτερο θεσμικό φορέα του Αθλητισμού.
Ο ΣΕΓΑΣ, από τη δική του την πλευρά, συναισθανόμενος απόλυτα την ευθύνη του να πρωτοστατεί στην αντιμετώπιση του προβλήματος, μια και οι Αθλητές του πρωταγωνιστούν αρνητικά τα τελευταία χρόνια, προσπαθεί συνεχώς και με συνέπεια να συμβάλλει στην πρόληψη και αντιμετώπιση του φαινομένου, μια και είναι δεδηλωμένη η αντικειμενική αδυναμία οποιοδήποτε τρίτου να θέσει φραγή στο μυαλό, στη σκέψη και στο σώμα οποιουδήποτε αθλητή, προπονητή κ.λπ. που θα θελήσει να χρησιμοποιήσει μη νόμιμα μέσα για τη βελτίωση των επιδόσεων.


Έτσι ο ΣΕΓΑΣ, τα τελευταία χρόνια μεταξύ των άλλων:

Διεξάγει τους περισσότερους ελέγχους, πιστεύουμε από κάθε άλλη Ομοσπονδία, στη διάρκεια των Πανελληνίων Πρωταθλημάτων διαφόρων κατηγοριών, καθώς και των διεθνών meetings που διεξάγονται στην Χώρα μας. Επίσης περνάει υποχρεωτικά από έλεγχο αμέσως κάθε αθλητή – αθλήτρια που επιτυγχάνει το όριο για διεθνείς αγώνες, από τους Ολυμπιακούς μέχρι τα διεθνή Πρωταθλήματα Εφήβων και Παίδων, παρά τη μεγάλη οικονομική δυσπραγία που βιώνει.
Έχει εκδώσει επανειλημμένα ενημερωτικά φυλλάδια γύρω απ’ τους κανονισμούς, τις διαδικασίες των ελέγχων και τις υποχρεώσεις αθλητών και προπονητών.
Έχει χρηματοδοτήσει επανειλημμένως τον οργανισμό κατά των αναβολικών, του κ. Γεώργιου Κατσιμπάρδη στηρίζοντας έμπρακτα το σημαντικό του έργο και χωρίς να έχει καμία υποχρέωση. 


Έχει ζητήσει επανειλημμένως και δημόσια την ενεργοποίηση των διωκτικών αρχών, παρέχοντας μάλιστα ότι διαθέσιμες πληροφορίες είχε στη διάθεσή του, για τον εντοπισμό και την τιμωρία εμπόρων και διακινητών.
Έχει συμμετάσχει ενεργά σε όλες τις επιτροπές ή ομάδες εργασίας που συνέστησε  κατά καιρούς η Πολιτεία συμβάλλοντας με τις πικρές του εμπειρίες στην επίλυση του προβλήματος.
Έχει θεσπίσει αυστηρούς κανόνες για τους προπονητές που οι αθλητές του τιμωρούνται για χρήση απαγορευμένων ουσιών, έστω και αν δεν προκύπτει αντικειμενική τους ευθύνη.
Έχει προσπαθήσει επανειλημμένα να προκαλέσει συζήτηση και διαμόρφωση προτάσεων και μέτρων προς την Πολιτεία, στα πλαίσια λειτουργιάς της ΕΟΕ, χωρίς ουσιαστικό αποτέλεσμα.
Έχει ενημερώσει διεξοδικά αντιπροσωπείες των κομμάτων της προηγούμενης Βουλής αλλά και την υποεπιτροπή αθλητισμού της επιτροπής μορφωτικών υποθέσεων για μείζονα προβλήματα του Ελληνικού Αθλητισμού, συμπεριλαμβανομένου και του θέματος του doping.
Έχει ζητήσει επανειλημμένα υπηρεσιακά και δημόσια την αναβάθμιση του εργομετρικού κέντρου αθλητικών ερευνών, με πόρους, μέσα και ειδικούς επιστήμονες, ώστε να υπάρχει επαρκής, σύγχρονη και αποτελεσματική επιστημονική υποστήριξη των Ελλήνων Αθλητών και Πρωταθλητών, χωρίς αποτέλεσμα.


Όσοι λοιπόν αρμόδιοι ή αναρμόδιοι δηλώνουν ότι είναι κατά του doping, χωρίς να κάνουν τίποτε από αυτά που αναλογούν στο καθένα και επιρρίπτουν ευθύνες σε κείνους που προσπαθούν ειλικρινά, επίμονα και με συνέπεια να αντιμετωπίσουν ή να περιορίσουν το πρόβλημα, μέσα σε ένα τέτοιο περιβάλλον, ας σωπάσουν και ας δούμε όλοι μαζί πως επιτέλους θα χτυπήσουμε το πρόβλημα στη ρίζα του.

Υ.Γ. Σε ότι αφορά την ανακοίνωση της οργάνωσης φάντασμα με τη επωνυμία ΑΝΚΙΣ τους απαντάμε στο σπίτι του κρεμασμένου δεν μιλάμε για σχοινί.

Το υστερόγραφο του ΣΕΓΑΣ αναφέρεται στην ανακοίνωση  της αντιπολιτευτικής προς τη διοίκηση παράταξης με την επωνυμία ΑΚΙΣ (Ανανεωτική Κίνηση Στίβου) η οποία ζητά ευθύνες από τον ΣΕΓΑΣ για το κρούσμα ντόπινγκ του Δημήτρη Χονδροκούκη και αναφέρει τα εξης:

«Στο χώρο του κλασικού αθλητισμού υπάρχουν άτομα, όπως ο Κυριάκος Χονδροκούκης, πατέρας και προπονητής του Δημήτρη Χονδροκούκη, που με τις ενέργειες τους αναλαμβάνουν το όποιο μερίδιο ευθύνης τους αναλογεί και δείχνουν ότι υπάρχει ακόμη φιλότιμο και αξιοπρέπεια. Ελπίζουμε στην δικαίωση τους», αναφέρεται στην ανακοίνωση.


Και προστίθεται: «Απεναντίας φαίνεται ότι κάποιοι άλλοι δεν έχουν ακούσει ποτέ το γνωστό σε όλους: "Το ψάρι από το κεφάλι βρωμάει". Ο πρόεδρος του ΣΕΓΑΣ κάνει πως δεν καταλαβαίνει το γεγονός ότι για τρίτη συνεχόμενη φορά παραμονές Ολυμπιακών Αγώνων διασύρεται το άθλημα, αποδεικνύοντας την πλήρη αποτυχία της πολιτικής που εφαρμόζει εδώ και χρόνια και στο θέμα το ντόπινγκ.


Πιστεύουμε ότι ήλθε η ώρα ο κ. Σεβαστής, από φιλότιμο και μόνο, αυτός και οι συνεργάτες του μετά από τόσα κρούσματα ντόπινγκ κατά την διάρκεια της θητείας του να υποβάλουν την παραίτηση τους. Είναι καιρός να δοθεί η δυνατότητα σε νέους ανθρώπους με νέες ιδέες και οράματα, να προσπαθήσουν να αντιστρέψουν την συνεχιζόμενη υποβάθμιση του στίβου».


 

 

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « 11,5 εκατ. ευρώ για ΕΠΟ Συνεχείς επαφές »