Πρόταση της Ευρωλίγκας για να αποφευχθούν τα προβλήματα με τους αγώνες των εθνικών

Στοίχημα - Παρασκήνιο Πέμπτη, 21 Σεπτεμβρίου 2017 13:47
Πρόταση της Ευρωλίγκας για να αποφευχθούν τα προβλήματα με τους αγώνες των εθνικών

Η διοίκηση της Ευρωλίγκας δημοσιοποίησε τη δική της πρόταση για το πώς πρέπει να διαμορφωθεί το ετήσιο αγωνιστικό πρόγραμμα, έτσι ώστε να μην υπάρξουν προβλήματα με τη στελέχωση των εθνικών ομάδων.

Τη δική της πρόταση για ένα πλήρως αναμορφωμένο καλεντάρι, το οποίο δε θα απαγορεύει σε κανέναν παίκτη να δίνει το παρών στους αγώνες των εθνικών ομάδων, είτε μιλάμε για τα επερχόμενα προκριματικά του Παγκοσμίου Κυπέλλου, είτε τις ίδιες τις μεγάλες διοργανώσεις. Επιπροσθέτως, με αυτή την πρόταση η Ευρωλίγκα θεωρεί πως θα υπάρχει και περισσότερος χρόνος ξεκούρασης για τους καταπονημένους αθλητές.

Το πρόβλημα που έχει προκύψει με τα «παράθυρα» για τα προκριματικά του Παγκοσμίου Κυπέλλου είναι μεγάλο και επιζητεί μία λύση. Όπως έχουν αυτή τη στιγμή τα πράγματα, στους αγώνες που θα ξεκινήσουν τον Νοέμβριο οι παίκτες που αγωνίζονται στην Ευρωλίγκα δε θα μπορέσουν να αγωνιστούν, αφού υπάρχουν προγραμματισμένα ματς της κορυφαίας διασυλλογικής διοργάνωσης. Η Ευρωλίγκα ζητά την κατάργηση αυτών των «παραθύρων» και την πλήρης αφιέρωση του Ιουλίου στις εθνικές ομάδες, με τα τέλη Ιουνίου να είναι η περίοδος προετοιμασίας των εθνικών. Ο Αύγουστος θα είναι ο μήνας που θα ξεκουράζονται οι παίκτες, τον Σεπτέμβριο θα γίνεται η προετοιμασία των συλλόγων και από τον Οκτώβριο μέχρι τις αρχές Ιουνίου θα διεξάγονται οι διασυλλογικές διοργανώσεις.

Στο 528 λέξεων κείμενο-πρόταση αναφέρονται οι αρχές στις οποίες βασίζεται αυτή η πρόταση για την αναμόρφωση του καλενταριού:
1) η ανάγκη των εθνικών ομοσπονδιών να έχουν οι εθνικές ομάδες διαθέσιμους τους καλύτερους παίκτες τους για τα επίσημα παιχνίδια.
2) η ανάγκη των εθνικών ομοσπονδιών να παίζουν οι εθνικές ομάδες προκριματικά στην έδρα τους.
3) οι υποχρεώσεις των εθνικών ομάδων θα πρέπει να απασχολούν τους αθλητές για τέσσερις εβδομάδες κάθε σεζόν, συν μία περίοδο προετοιμασίας δύο εβδομάδων.
4) το καλεντάρι των συλλογικών υποχρεώσεων θα πρέπει να καταλαμβάνει 38 εβδομάδες ανά σεζόν.
5) οι επαγγελματίες παίκτες χρειάζονται τουλάχιστον τέσσερις εβδομάδες πλήρους ξεκούρασης κάθε σεζόν.

 

Η Ευρωλίγκα τονίζει πως αντίστοιχες προτάσεις έχουν κατατεθεί από το 2012, χωρίς όμως να υπάρξει απάντηση από την Παγκόσμια Ομοσπονδία. Μένει να δούμε ποια θα είναι η απάντηση της FIBA και αν τελικά βρεθεί η χρυσή τομή που θα δώσει τέλος στον διαχωρισμό του ευρωπαϊκού μπάσκετ, που πλήττει όλο το φάσμα του σπορ.