Έρευνες επί ελληνικού εδάφους για το νέο σκάνδαλο της ΦΙΦΑ

Στοίχημα - Παρασκήνιο Παρασκευή, 13 Οκτωβρίου 2017 14:58
Έρευνες επί ελληνικού εδάφους για το νέο σκάνδαλο της ΦΙΦΑ

Με εκτεταμένες έρευνες και στην Ελλάδα συνεχίζεται η νέα υπόθεση διαφθοράς και δωροδοκίας που σχετίζεται με την προηγούμενη διοίκηση της Παγκόσμιας Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας.

Στις 12 Οκτωβρίου 2017 υπάλληλοι της Ειδικής Γραμματείας του Σ.Δ.Ο.Ε, στο πλαίσιο συνεργασίας τόσο με τις Ελληνικές και Ευρωπαϊκές Δικαστικές Αρχές, όσο και με συναρμόδιες Ευρωπαϊκές Αρχές επιβολής του νόμου, συμμετείχαν σε κοινή Ευρωπαϊκή επιχείρηση ερευνών οικιών και επαγγελματικών εγκαταστάσεων που έλαβε χώρα ταυτόχρονα στην Ελλάδα, Ισπανία, Γαλλία και Ιταλία. Αυτό αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο Ειδικός Γραμματέας του ΣΔΟΕ Σταύρος Θωμαδάκης σχετικά με την υπόθεση αυτή που σχετίζεται με την άσκηση ποινικής δίωξης από τον γενικό εισαγγελέα της Ελβετίας για την ανάθεση τηλεοπτικών δικαιωμάτων στο χώρο του ποδοσφαίρου.

Οι διενεργηθείσες έρευνες, όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση αφορούσαν σε υπόθεση ποινικής έρευνας που διεξάγει το γραφείο του Γενικού Εισαγγελέα της Ελβετίας κατά πρώην γενικού γραμματέα της FIFA , Ζερόμ Βάλκε, καθώς και επιχειρηματιών (ανάμεσά τους και ο πρόεδρος της Παρί Σεν Ζερμέν Αλ-Κελαϊφί) σε σχέση με την ανάθεση τηλεοπτικών δικαιωμάτων σε Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης (Μ.Μ.Ε).
Πιο συγκεκριμένα,  ο πρόεδρος της Παρί Σ.Ζ. κατηγορείται συγκεκριμένα ότι δωροδόκησε τον πρώην γ.γ. της FIFA για να εξασφαλίσει τα τηλεοπτικά δικαιώματα για το Παγκόσμιο Κύπελλο του 2026 και του 2030 για το διεθνές συνδρομητικό δίκτυο beIN Sports, στο οποίο ηγείται ως εκτελεστικός διευθυντής, του που εδρεύει στο Κατάρ και εκπέμπει σε πέντε ηπείρους.

Για τον σκοπό αυτό, όσον αφορά την Ελλάδα, συνεργάστηκαν το γραφείο του Γενικού Εισαγγελέα της Ελβετίας, η EUROJUST με τον συντονισμό του υπηρετούντος σε αυτήν Έλληνα Εισαγγελικού Λειτουργού, η Εισαγγελία Εφετών Αθηνών - Τμήμα Διεθνών Δικαστικών Συνδρομών, Ειδικός Ανακριτής Διεθνών Δικαστικών Συνδρομών και το τμήμα Δίωξης Ναρκωτικών & Όπλων του Σ.Δ.Ο.Ε. Π.Δ. Αττικής & Αιγαίου.

Κατά τις έρευνες που πραγματοποιήθηκαν στην Ελλάδα, με την συμμετοχή βοηθού Εισαγγελέα από το γραφείο του Γενικού Εισαγγελέα της Ελβετίας και παρουσία Ελλήνων Δικαστικών Λειτουργών κατασχέθηκαν ηλεκτρονικοί υπολογιστές, tablets, κινητά τηλέφωνα και έγγραφα που θα ερευνηθούν και θα αξιοποιηθούν στα πλαίσια της έρευνας.