Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Κίνα: Αυτοκτονούν στα εργοστάσια της «υπερδύναμης»

Αγορές - Χρηματιστήρια Σάββατο, 06 Οκτωβρίου 2012 17:44
Κίνα: Αυτοκτονούν στα εργοστάσια της «υπερδύναμης»

Μεγάλος αριθμός αυτοκτονιών σε εργοστάσιο του ομίλου Foxconn στην Κίνα, οδήγησε σε απεργία χιλιάδων εργαζομένων από χθες. Διαψεύδει τις πληροφορίες ο όμιλος, όχι όμως και τις αυτοκτονίες.

Τα τελευταία χρόνια, πάρα πολλοί εργάτες του συγκεκριμένου ομίλου, ο οποίος εδρεύει στην Ταϊβάν και κατασκευάζει προϊόντα τεχνολογίας, έδωσαν τέλος στη ζωή τους, εξ αιτίας των πολύ σκληρών συνθηκών εργασίας. Μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες, το 2010, τουλάχιστον 13 εργαζόμενοι έγιναν αυτόχειρες!

Όπως ανακοίνωσε η μη κυβερνητική οργάνωση, China Labour Watch, ο μεγάλος αριθμός αυτοκτονιών, σε συνδυασμό με τα βίαια επεισόδεια, που ξέσπασαν τον περασμένο μήνα ανάμεσα σε 2.000 εργαζόμενους και 5.000 αστυνομικούς, οδήγησαν περίπου 4.000 εργάτες, στο εργοστάσιο του Σενγκτσού (όπου έχουν σημειωθεί και οι περισσότερες αυτοκτονίες) στην κεντρική Κίνα, σε απεργία.

«Η απεργία άρχισε επειδή οι εργάτες υφίστανται υπερβολικά μεγάλη πίεση», δήλωσε ο διευθυντής της China Labour Watch, Λι Τσιάνγκ.

Ωστόσο, ο όμιλος Foxconn διέψευσε σήμερα τις πληροφορίες.

«Δεν έχει ανακοινωθεί απεργία», δήλωσε ο εκπρόσωπος της Foxconn, Σάιμον Χσινγκ, στο Γερμανικό Πρακτορείο, συμπληρώνοντας: «Η διαφωνία, η οποία προέκυψε χθες ανάμεσα στα τμήματα παραγωγής και ποιοτικού ελέγχου στο εργοστάσιο του Σενγκζού στην κεντρική Κίνα, επιλύθηκε».

Πάντως, είτε πραγματοποιείται, είτε όχι η απεργία, ο αριθμός των αυτοκτονιών είναι ιδιαίτερα μεγάλος, κάτι που δεν μπορεί να αλλάξει.

Αξίζει να σημειωθεί, πώς το εργοστάσιο του Σενγκζού κατασκευάζει εξαρτήματα για το iPhone 5 Apple.

Ο όμιλος Foxconn συναρμολογεί προϊόντα της Apple, της Sony και της Nokia και έχει περίπου ένα εκατομμύριο εργαζόμενους στην Κίνα.