Κύπρος: Υποχρεώσεις άνω του 1 δισ., έως το τέλος του 2012

Αγορές - Χρηματιστήρια Κυριακή, 14 Οκτωβρίου 2012 16:39
Κύπρος: Υποχρεώσεις άνω του 1 δισ., έως το τέλος του 2012

Ξεπερνούν το 1 δισ. ευρώ οι βραχυπρόθεσμες τραπεζικές υποχρεώσεις της κυπριακής κυβέρνησης, σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομικών της χώρας, Βάσο Σιαρλή.

Σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Φιλελεύθερος», ο Κύπριος υπουργός επισημαίνει ότι εξακολουθεί να υπάρχει χάσμα απόψεων μεταξύ της κυπριακής κυβέρνησης και της Τρόικα, σε ό,τι αφορά τον καθορισμό του ύψους της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών, τονίζοντας, παράλληλα, ότι καμία από τις δυο πλευρές δεν έχει «ανοίξει τα χαρτιά της».

Ο κ. Σιαρλή ξεκαθαρίζει ότι θα υπογραφτεί μόνο ένα Μνημόνιο, το οποίο θα είναι αυστηρό ως προς τις ανάγκες της Κύπρου.

Επίσης, σημειώνει ότι η Τρόικα επιδιώκει ένα πακέτο, το οποίο έως το τέλος της περιόδου του προγράμματος θα αποδίδει 975 εκατ. ευρώ ετησίως, γύρω στο 5,5% του ΑΕΠ.

Όσον αφορά τα μέτρα, που πρέπει να ληφθούν, ο Κύπριος υπουργός Οικονομικών αναφέρει ότι «υπάρχουν περικοπές στο κρατικό μισθολόγιο, αυξήσεις στις φορολογίες και σημαντικές διαρθρωτικές αλλαγές και μεταρρυθμίσεις» και ότι κάποιες διαφοροποιήσεις πιθανώς να γίνουν μετά τις επαφές με τα πολιτικά κόμματα και τους κοινωνικούς εταίρους, αλλά «ο στόχος δεν αλλοιώνεται, γιατί χωρίς την επίτευξη των στόχων δεν μπορεί να υπάρξει δάνειο».