Ούζο Τουρκίας και τσίπουρο Αλβανίας

Αγορές - Χρηματιστήρια Παρασκευή, 07 Σεπτεμβρίου 2012 16:45
Ούζο Τουρκίας και τσίπουρο Αλβανίας

Πολλές παράνομες ετικέτες ούζου αλλά και τσίπουρου κυκλοφορούν στις αγορές του εξωτερικού κερδοσκοπώντας εις βάρος των ελληνικών εταιρειών αλλά και της χώρας.

Μερικές από αυτές τις ετικέτες είναι: Αράκ Ούζο (Τουρκία), Uso di Athena (Γερμανία), oyzaki Zorbas (Βουλγαρία), Ouzon (Γερμανία), Rouzo (Γερμανία).

Παρά το γεγονός ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση (1576/1989) έχει κάνει επισήμως αποδεκτό το ούζο ως ένα καθαρά ελληνικό προϊόν -και άρα η Ελλάδα είναι η μόνη που μπορεί να το παράγει-  πολλοί είναι αυτοί που το εκμεταλλεύονται παράνομα. Τα στοιχεία αυτά μολονότι είναι γνωστά στις αρμόδιες κυβερνητικές αρχές (Υπουργείο Ανάπτυξης, Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων αλλά και στο Υπουργείο Εξωτερικών) η διαμαρτυρία τους περιορίζεται μόνο σε επιστολές!

Σύμφωνα με στοιχεία του αρμόδιου ελληνικού Συνδέσμου (ΣΕΑΟΠ), οι πωλήσεις του ηδύποτου στο εξωτερικό ανέρχονται σε περισσότερα από 24 εκατ. ευρώ από περίπου 22,5 εκατ. ευρώ το 2010 και 18 εκατ. ευρώ το 2009, με το 90% των εξαγωγών να πραγματοποιούνται στην γερμανική αγορά.

Την ίδια στιγμή όργιο αισχροκέρδειας πραγματοποιείται και στην ελληνική αγορά, όχι τόσο με το ούζο όσο με το τσίπουρο. Ο Μάκης Τσιλιλής, ιδιοκτήτης της ομώνυμης εταιρείας, αποκαλύπτει ότι όλα τα καφενεία της χώρας έχουν γεμίσει με αλβανικό ή βουλγαρικό τσίπουρο το οποίο διατίθεται ως ελληνικό. Γεγονός που αφενός προσβάλλει τον Έλληνα καταναλωτή και αφετέρου οι επιχειρήσεις που το διακινούν θησαυρίζουν, καθώς το αγοράζουν κοψοχρονιά και το πωλούν χρυσάφι. Ο ίδιος εκτιμά ότι η φοροδιαφυγή αφορά στο χύμα προϊόν και κυμαίνεται σήμερα μεταξύ 200-300 εκατ. ευρώ.

Το θετικό κατά τον κ. Τσιλιλή είναι ότι μέχρι στιγμής δεν έχουν διαπιστωθεί παράνομες ελληνοποιήσεις του προϊόντος στο εξωτερικό, όπου ήδη κάνει τα πρώτα του βήματα. Σήμερα διοχετεύεται στο εξωτερικό το 2% της εγχώριας παραγωγής, δηλαδή 70.000 λίτρα επί του συνόλου που φθάνει τα 3,5 εκατ. λίτρα.